ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


 


16.lipnja 2015.
SADA DOSTUPNE INFORMACIJE
SOA stotine tisuća stranica UDBE I OZNE prepušta Hrvatskom državnom arhivu.

Sigurnosno obaviještajna agencija (SOA) je napravila izvješće o UDBI i OZNI a dio tog izvješća predala je Hrvatskom državnom arhivu. Ovakav postupak očito ima za cilj vratiti povjerenje hrvatskih građana narušeno brojnim političkim zloupotrebama hrvatskih tajnih službi u našoj povijesti, piše rtl. Proteklih dana , u svjetlu najnovijih događanja, mogla se čuti i kritika da je o travnjaku na poljudskom nogometnom stadionu trebala voditi brigu i SOA.

Je li to posao tajne službe, indirektno je objasnila sama SOA koja je drugi put u povijesti hrvatskih tajnih službi objavila javno izvješče o svome radu. U njemu govori o svojim antikorupcijskim akcijama, konkretno u Atlantskoj plovidbi, o nadzoru nad hrvatskim državljana koji ratuju na teritoriju drugih država ali i o tome da su jednog hrvatskog mladića spriječili da ode u džihad. 

Prijetnju od terorističkog napada SOA smatra niskom, ali kažu i da postoji izvjestan rizik od islamističkog terorizma. SOA ovako otvorenim izvješćem očito ima za cilj vratiti povjerenje hrvatskih građana narušeno brojnim političkim zloupotrebama hrvatskih tajnih službi u našoj povijesti. Koliko u tome uspijeva? 

"SOA drugi put u povijesti objavljuje izvješće o svom radu na 40 stranica. To je dobro za građane", misli Sanja Sarnavka. Tako saznajemo da su obavili najviše sigurnosnih provjera nego ikad - 5933. Zbog štićenih osoba - primjerice političara - provjerili su 24.800 ljudi, a na sve to potrošili su 324 milijuna kuna. 
Današnja SOA upravo to želi izbjeći - pa su aktiviste za ljudska prava pozvali i na sastanak. 

"Pozvali su nas i rekli nam da stvari žele raditi na svoj način... i da represiju ne smiju koristiti, za sve moraju dobiti odobrenje sudova", dodaje Sarnavka.
Da - SOA vas ne smije prisluškivati niti vam nadzirati poštu bez odobrenja Vrhovnog suda, ne koriste prisilu, a kad prikupljaju podatke moraju imati iskaznicu i značku. Posve drugo od nekadašnje UDBE.

To bi se trebalo promijeniti - jer SOA kaže da UDBA-inu dokumentaciju nastavlja slati u Državni arhiv. 

U arhivu je sve speemno - tijekom godine bi trebali primiti još 1000 ovakvih registratora za što će im trebati desetak takvih polica.

I jedna zanimljivost - nakon što su lani objavili prvo izvješće - u SOI su doživjeli pravi bum  - i primili 3099 životopisa ljudi koji za njih žele raditi.

 

rtl/hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre