ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


06.svibnja 2015.
OTVOREN SPOMENIK U GRĐANIMA
"Dužnost preživjelih je boriti se protiv iskrivljavanja činjenica“

Đuro Glogoški i Fred Matić u Grđanima

U zaseoku Gređanima, u blizini Topuskog, na mjestu na kojem je 1991. tijekom velikosrpske agresije pogubljeno 8 civila i hrvatskih branitelja, ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić i Ljiljana Venga, unuka jedne od žrtava žrtve Marka Kuzmića, uz državne počasti otvorili su mramorni spomenik s golubicom kojim se obilježavaju masovne grobnice u Hrvatskoj.


Spomenik je otkriven u nazočnosti visokih državnih izaslanstava, hrvatskih braniteljskih i stradalničkih udruga te branitelja okupljnih ispred ministarstva u Savskoj 66.

Ministar Matić rekao je da tu ljudi ubijeni na okrutan, „najsuroviji način iako su mislili da su kraj svojih susjeda sigurni“. Uz želju da se nikada ne zaboravi što se tu dogodilo, istaknuo je kako se spomenik otkriva i kao upozorenje onima koji su to činili.

Posebni savjetnik za branitelje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Ante Deur pozdravio je sve branitelje, njihove obitelji i dužnosnike te je istaknuo da odavanjem počasti žrtvama Domovinskog rata ostavljamo trajni spomenik i prenosimo istinu o agresiji na Hrvatsku i o ratu kao obrambenom i oslobodilačkom.

Dužnost preživjelih je boriti se protiv iskrivljavanja činjenica, za istinu i za sprječavanje manipulacije informacijama“, rekao je Deur i izrazio zadovoljstvo što se nastavlja obilježavanje grobišta te što je od 148 otkrivenih spomenika dosad podignuto 111 mramornih s golubicom u rascjepu.

Ministar branitelja Predrag Matić i čelnik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški susreli su se na otkrivanju spomen-obilježja , iako su stajali jedan blizu drugoga nisu se ni pogledali niti pozdravili.
Ministar je novinarima rekao kako je Glogoškom pružio ruku još prije šest mjeseci, ali mu on nije uzvratio. "Oni barataju s dva potpuno suprotna pojma. S jedne strane traže dijalog što znači razgovor, a s druge strane ultimatum, što znači da dijaloga u biti nema. Dijalog da, no ultimatum ne. Da bi se poveo dijalog, ne može biti ultimatuma", rekao je Matić upitan za komentar na ultimatum koji su Vladi dali branitelji iz Savske 66 u Zagrebu.

Glogoški, pak, susret nije htio komentirati. Samo je rekao kako nije ni vrijeme ni mjesto za rasprave, a da su rok do četvrtka dali premijeru Milanoviću, a ne ministru Matiću. Dodao je kako je ovo mjesto koje zahtijeva dostojanstvo i prilika da se pošalje poruka da za likvidaciju žrtava u Građanima još nitko nije odgovarao te da bi državne institucije s tim u vezi „trebale početi raditi svoj posao“.

hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre