ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr24.travnja 2015.
SUDJENJE PERKOVIĆU I MUSTAČU
Božo Vukušoić : Zbog prijetnji svjedocima određeni krugovi u Europi razmišljaju o monitoringu nad državnim odvjetništvom.
Josip Perković Zdravko Muistać

Božo Vukušić o prijetnjama svjedocima

Prijetnje svjedocima na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču gotovo da postaju pravilo, a ne iznimka. Nakon Ivana Krmpotića, prijetnje je prijavio i svjedok Mario Eterović. Obavijestio je sud kako ga je jedna osoba iz izvršne vlasti upozorila da pazi što će izjaviti u Münchenu. 
Prema mojim informacijama određeni krugovi u Europi razmišljaju o pokretanju postupka monitoringa nad barem dijelom pravosuđa, konkretno, državnog odvjetništvom, r
ekao je to gost emisije HRT-a Studio 4 Bože Vukušić, još jedan svjedok na suđenju u Münchenu i istraživač ove tematike, kojem su također prijetili dok je svjedočio. 


Publicist Božo Vukušić pisao Saboru "Život mi je ugrožen"


Danas svjedoči Božo Vukušić.

Istinitost prijetnji u Hrvatskoj se dovodi u pitanje jer to očigledno nekome ne odgovara iz političkih razloga. Za mene su ova dva slučaja dječja igra u odnosu na slične slučajeve od prije 15-ak godina iz doba suđenja Vinku Sindičiću u Zagrebu, rekao je Vukušić.
Napisao sam predstavku Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi gdje imam saznanja da se 2006. godine u tadašnjem državnom vrhu se razmišljalo o mojoj likvidaciji da bi se moje svjedočenje protiv Krunoslava Pratesa u Njemačkoj. Isto tako krajem 2014. godine u krugovima u vrhu obavještajne zajednice bliskim Saši Perkoviću, sinu Josipa Perkovića, se razgovaralo bi li se mene moglo riješiti fizičkom eliminacijom, 
kaže Vukušić

Ravnateljstvo policije o prijetnjama

Ravnateljstvo policije potvrdilo je da istražuje navodne prijetnje Mariu Eteroviću ističući da su odmah nakon saznanja o mogućim prijetnjama "razmijenili saznanja s njemačkim kolegama".

I dok policija istražuje jesu li prijavljene prijetnje utemeljene, obrana optuženih za Đurekovićevo ubojstvo ističe da je riječ o još jednom u nizu nevažnih svjedoka koji su se sami javili za svjedočenje i čije je iskaze njemačka strana nekritički prihvatila. Eterović, kako doznaje Hina, od policije nije tražio zaštitu baš kao ni Ivan Krmpotić. Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo izjavio je Hini da Eterović "zasigurno ništa ne zna o Đurekovićevu ubojstvu, ali da treba vidjeti što će ispričati na sudu". Dodao je i da je, prema njegovim saznanjima, riječ o osobi koja je dosta vremena provela po zatvorima u Srbiji te da se i ranije nudio kao svjedok na suđenjima. Nobilo tvrdi da se Eterović, poput Krmpotića, sam javio njemačkom veleposlanstvu.
Njemačka pružila zaštitu svjedoku Ivanu Krmpotiču

Svjedok na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču Ivan Krmpotić i njegova supruga Branka, dobili su zaštitu njemačke države, nalaze se u Münchenu i osjećaju se dobro. 

Nakon što je u nedjelju 19.travnja provaljeno u zgradu u kojoj stanuju, razbijene su kamere i provaljena brava, Krmpotiću je u poštanski sandučić ubačena prijeteća poruka koja se odnosi na njegovo najavljeno svjedočenje na Višem zemaljskom sudu u Münchenu. Počinitelji su pobjegli nakon što su se pojavili susjedi. Krmpotič naime živi u policijskoj zgradi i susjedi su policajci s dozvolom za nošenje oružja.
Dobro obaviješteni izvori iz Njemačke tvrde kako hrvatska policija nakon te provale nije pružila zaštitu svjedoku, pa je to učinila njemačka država piše hrt. 

Ukupno 8 svjedoka primilo je različite pritiske i prijetnje, putem medija ili državnih organa, izravno ili članovima obitelji. Predstavnik glavnog državnog odvjetnika Njemačke Leinhard Weiss tvrdi, vrlo je čudno da se razni neugodni događaji sa svjedocima poklapaju s terminima njihova svjedočenja. Perkovićev branitelj Anto Nobilo, ustvrdio je ovih dana u Münchenu kako su se neki od svjedoka neistinito žalili i pretjerivali. 

Pritisak na svjedoke odjeknuo je u javnosti nakon nedavnih tvrdnji Udbina agenta Vinka Sindičića, svjedoka neugodnog za Josipa Perkovića. On je rekao da ga je sivim terencem sjeverno od Nürnberga netko pokušao izgurati s ceste i tako likvidirati. Njemačka policija istražuje nesreću, a tužitelj Weiss kaže, glavni savezni državni odvjetnik borit će se protiv manipuliranja svjedocima. 

O pritiscima na svjedoke, na prošlom je ročištu na Visokom njemačkom sudu govorio njemački kriminalistički inspektor Roland Bruder - posebno ističući Krmpotića.

Suđenje u Münchenu nastavlja se sutra svjedočenjem višeg kriminalističkog inspektora Rudolfa Kreilingera, sutkinje na Visokom njemačkom sudu Yvonne Ott te bivšeg šefa slovenskog ogranka SDS-a Silvestra Gorenca i hrvatskog istražitelja Ante Glavana.

Za svjedočenje Ivana Krmpotića iskazale su interes i Italija i Njemačka zbog ubojstva obitelji Ševo i Brune Bušića. Zbog pritisaka koji se u Hrvatskoj događaju na svjedoke procesa u Münchenu do sada je 11 svjedoka odustalo od svjedočenja, pa je svjedočenje Ivana Krmpotića još više dragocijeno, piše narod.hr


izvor:hrt/narod.hr/hicsve o ovoj temi OVDJE

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre