HIC grbovi-500-100

  

 

 


12.travnja 2019.
SURADNJA S KINOM
U Dubrovniku se održava summit zemalja srednje i istočne Europe i Kine

Dubrovnik, summit 16+1

U Dubrovniku se održava 8. summit "16+1", odnosno susret premijera zemalja srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Li Keqiangom.


Premijer Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiangotvorit će Poslovni forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih država. Forum će okupiti oko tisuću sudionika, od kojih 400 iz Kine, a teme panela bit će suradnja na području infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture. Na Poslovnom forumu inaugurirat će se internetska stranica za Koordinacijski mehanizam 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je Hrvatska nositelj, a potom će šefovi izaslanstava obići izložbu o suradnji između zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Večina sudionika u Dubrovnik je stigla u četvrtak navečer je a neslužbeno najavljeno je da će im se
dnas u petak pridružiti i grčki premijer Alexis Tsipras, koji je izrazio želju da Grčka postane članica te kineske inicijative. O tome je prvi izvijestio Financial Times, pozivajući se na formalno pismo Tsiprasa upućeno članicama inicijative početkom travnja, a potvrđeno nam je da će se u petak na summitu Dubrovniku zaista raspravljati o tome i proširenju inicijative koja bi tako postala Kina+17, piše jutarnji.hr


Inače, Kina je u 16 zemalja srednje i istočne Europe od 2012. investirala i dala zajmove u iznosu od 15,4 milijarde eura, prema podacima Centra za međunarodne strateške studije iz Washingtona.

Prema najavama, dubrovačkom summitu neće nazočiti jedino premijer Latvije koji pak za to ima vrlo dobru ispričnicu - suočen je s glasanjem o povjerenju svojoj vladi.

Hrvatski domaćini sinoć su priredili svečanu večeru u Kneževom dvoru za visoke goste, među kojima je i kineski premijer Li Keqiang, a nakon toga je za njih bila predviđena izvedba plesa Linđo.Središnji događaj, plenarna sjednica šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine, počet će u 10.40 sati. Zaključci sastanka na vrhu bit će objavljeni u usvojenom dokumentu pod nazivom „Dubrovačke smjernice" (Dubrovnik Guidelines). 

Po završetku plenarne sjednice šefova vlada predviđeno je potpisivanje niza ugovora i sporazuma o suradnji između Kine i ostalih država sudionica. Nakon toga predviđene su izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga i domaćina idućeg sastanka Suradnje 16+1, koji će bi određen upravo na sastanku u Dubrovniku.


pogledajte galeriju jutarnjeg lista


hrt/HIC.hr
foto:jutarnji.hr


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre