Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija


20.veljače 2015.
KREDITI U ŠVICARSKOM FRANKU
Banke predložile model za rješavanje problema sa "švicarcom"

ZAGREB: Hrvatska udruga banaka (HUB) predlaže model koji bi bio na teret banaka, a odnosio bi se na najugroženiju skupinu građana, kazao je predsjednik HUB-a Zoran Bohaček za HRT. Banke su predložile dva modela, objasnio je

1.- spremne su otpustiti dio duga na način da država preuzme nekretninu, iznajmljuje ju dužnicima koji bi imali pravo prvokupa,
2.- da dužnik napusti nekretninu, banka je preuzme, a dužnik se oslobađa svih obveza. 


Vrijednost nekretnina određivala bi se prema današnjim tržišnim vrijednostima, a banke bi na sebe preuzele razliku do ukupnog iznosa duga pojedinog dužnika nastalu zbog aprecijacije franka i pada vrijednosti nekretnina. U socijalnu kategoriju građana, prema kojima su banke spremne otpustiti dio duga ulaze građani koji su redovito otplaćivali kredit, ali to više nisu u mogućnosti zbog aprecijacije franka te gubitka posla ili gubitka radne sposobnosti. Uvjet je i da žive u stanu za koji su podignuli kredit, odnosno da im je taj stan jedina nekretnina, piše hrt.ht

Lovrinović: 'Presuda o švicarcu je neoboriva - vrijeme za nagodbu'

'Nakon divljanja franka nastupio je period hlađenja. Slučaj tužbe protiv osam banaka je na Ustavnom sudu - sada je vrijeme da se dužnici i banke nagode', izjavio je u emisiji 'U mreži prvog' profesor Ivan Lovrinović, osnivač udruge "Promijenimo Hrvatsku" i savjetnik Udruge Franak. 'Građani su ugroženi,
oni su u kreditni odnos ulazili u dobroj vjeri, a banke ih nisu upozorile na rizik i morat će snositi veći teret', dodao je. Nagodba na temelju presude Trgovačkog suda mora biti povoljna za dužnike, naglasio je. Smatra da bi dužnicima prihvatljiva bila opcija - konverzija svih kredita u kune po tečaju na dan sklapanja ugovora o kreditu te da je prvostupanjska presuda suca Radovana Dobronića neoboriva. Iznio je podatak da su dužnici na ime tečajnih razlika u posljednjih mjesec dana uplatili bankama 10 milijardi kuna više. 

Martina Šercer-Ilić poziva - Dižite tužbe!

Odvjetnica Martina Šercer-Ilić kazala je ako u sudskom procesu nije dokazana nepoštenost valutne klauzule, dokazana je nepoštenost kamata. Njezino je stajalište da podizanjem tužbe dužnici ne mogu ništa izgubiti - barem što se tiče kamata. Dodala je kako ima iznenađujuće malo tužbi, što nije dobro.  Napomenula je kako se broj dužnika u švicarskim francima prepolovio i danas ih je oko 60 000 te apelirala da tužbe dignu i oni koj su kredite isplatili, jer bi se nagodba (i presuda) trebala primjenjivati retroaktivno.

hrt/hic

16.siječnja 2015.
NOVI PROBLEM ZA DUŽNIKE: ŠVICARSKI FRANAK PONOVO RASTE
Ministar financija: Krediti u francima konvertirat će se euro ili kunu?

ZAGREB: Ministar financija Boris Lalovac sa čelnim je ljudima vodećih banaka raspravljao o situaciji vezanoj uz nagli skok tečaja švicarskog franka. Nakon sastanka Lalovac je izjavio kako su bankari spremni pomoći. Očekuje da nakon međusobnih konzultacija bankari ponuditi zajedničko
 rješenje. 


Dodaje da su se sudionici sastanka složili da treba tragati za rješenjem koje će biti dugoročno i koje će zaštiti dužnike u francima od oscilacija tečaja švicarske valute. Pritom je spomenuo mogućnost da se krediti u francima konvertiraju u euro ili kunu.
Lalovac je najavio da će se danas susresti s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, koji su se, kako je rekao, također aktivno uključili u rješavanje tog gorućeg problema. Lalovac još kaže kako je važno usuglastiti rješenje što prije, kako dužnici ne bi bili oštećeni već prilikom plaćanja sljedeće rate. Idući sastanak s bankarima trebao bi se održati za tjedan dana, a na njemu bi trebali biti i predstavnici Udruge Franak.

Udruga Franak

Zbog izvanredne situacije nakon naglog skoka tečaja švicarskog franka - udruga Franak je na 
konferenciji za novinare zatražila od Vlade i HNB-a hitno donošenje privremene mjere moratorija na tečaj
, koji bi se isključivo odnosio na sve kredite s valutnom klauzulom u CHF, sve do donošenja konkretnih dugoročnih mjera.

Podsjetimo, švicarski franak je ponovo porastao gotovo 16 posto u odnosu prema kuni i iznosi 7,39 kuna za franak, što je izravna posljedica neočekivane odluke Švicarske središnje banke da neće ograničiti njegovu vrijednost prema euru .U Hrvatskoj je oko 60 tisuća građana s kreditom u francima. Rate su im danas znatno veće - primjerice, ratu kredita od 500 franaka jučer je netko platio 3.200 kuna, a danas bi platio - 3.700 kuna. Ministar Lalovac poručuje da će Vlada morati pronaći zakonska rješenja kako bi pomogla građanima.

Branko Grčić, Vlada može pomoći

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je kako Vlada može pomoći ljudima koji su opterećeni problemom povećanja tečaja švicarskog franka, dok je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo da građani ne smiju osjetiti špekulacijski udar tržišta. Novinare su uptutili na ministra financija Borisa Lalovca.


Hrvatska udruga radničkih sindikata

Povodom novog udara na standard dijela građana izazvanog divljanjem tečaja švicarskog franka u odnosu na kunu, Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) poziva Ustavni sud RH da konačno stane u obranu ustavnih načela suvereniteta i jednakosti svih pred zakonom, a time i oštećenih građana od beznađa i  bijede u koje ih se nepravedno i bezdušno gura.
Ustavni sud takvo što trebao bi učiniti i bez nečije inicijative, budući da je ovlašten pravni poredak braniti od protuustavnog zakonodavstva. Budući da smo izgubili i iluziju da bi takvo  što mogli dočekati, podsjećamo Ustavni sud da smo još u siječnju 2011. godine podnijeli prijedlog za ocjenu suglasnosti valutne klauzule, odnosno odgovarajućeg članka Zakona o obveznim odnosima s Ustavom, koji je čak i po dinamici hrvatskog sudovanja mogao biti već riješen, čime bi jučerašnji potresi bili navrijeme prevenirani.
Činjenica je da u Hrvatskoj trenutno ima preko 64 tisuće blokiranih građana kojima se navrijeme nije pomoglo pa se sada smišljaju modaliteti pomoći kojima država nastoji nadomjestiti pravovremenu reakciju koja bi državi sačuvala mnogo novca, i što je još važnije – građanima sačuvala dostojanstvo.

Daljnjim neradom Ustavnog suda taj broj može samo rasti, što nikome ne može biti u interesu. Stoga ponavljamo apel za konačnim očitovanjem Ustavnog suda o ustavnosti valutne klauzule. Provjetrite ladice s neželjenim spisima i opravdajte privilegije poštenim radom – to vam je posao!!! stoji u priopćenju HURS-a.


izvor: hrt/HURS

HIC-portalHIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručiteVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre