Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


 

28.siječnja 2015.
ISLAMSKI TERORIZAM
Fikret Begić terosist iz BiH kojeg je Hrvatska izručili Austriji vrbovao i obučavao
mlade za ratovanje na strani Islamske države u Siriji.


Fikret Begić, BiH terorist vrbovao i obučavao mlade za rat u siriji na strani ISLA-e


Bosanskohercegovački državljanin Fikret Begić (48) koji je nadavno uhićen na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu zbog organizacije terorističkih aktivnosti i izručen Austriji rođen je u Konjicu.
Prebivalište mu je u Grazu u Austriji. Uhićen je prilikom pokušaja prijelaza granice 15. siječnja a zatim priveden sucu koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor u Požegi i odobrio njegovo hitno izručenje Austriji.

Preobratili se na islam

Izručenje Begića zbog sigurnosnih razloga izvedeno je u strogoj tajnosti – po noći je prevezen do granice s Austrijom, gdje su ga preuzeli njihovi specijalci i prebacili u pritvor.
Begić je, kako šiše vecernji.hr , jedno vrijeme bio u Bosni, a uhićen je temeljem europskog uhidbenog naloga Ureda javnog tužitelja u Grazu pri povratku u Austriju, gdje živi i radi. Pristao je na izručenje, ali i da se protivio, svejedno bi bio izručen – rekao je Stjepan Franić, istražni sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu. Prema Franićevim riječima, Begića se tereti za kazneno djelo terorističkog udruživanja. On je s više osoba u prostorijama vjerske organizacije Furkan u Grazu održavao predavanja o islamskoj radikalizaciji.

Begić je omogućavao i provodio temeljnu izobrazbu mladih muslimana i pripremao ih za daljnju vojnu izobrazbu u Siriji. Regrutirao ih je za sudjelovanje u ratu u Siriji i Iraku u radikalnim islamskim terorističkim organizacijama – navodi se u optužnici. Kako doznajemo, Begić se u istražnom zatvoru nalazi s još petoricom džihadista koji pripadaju istoj skupini. Svi su optuženi da su vrbovali mladiće i djevojke iz Hrvatske, BiH i Slovenije i slali ih na ratište na Bliskom istoku. Među njima je bila i Dora Bilić (27), Zagrepčanka o kojoj je nedavno pisao Večernji list i koja je ranjena u američkim napadima na radikalne islamiste. Ona se preobratila na islam i slijedila je supruga Senada Avdića u Siriju, kamo je on otišao ratovati na strani ISIL-a.


Ne priznaju zakone države

Austrijski istražitelji su, navodno, Begića više od pola godine tražili na kućnoj adresi, no ondje su zatjecali jedino ženu s kojom je, prema njezinim tvrdnjama, bio u “virtualnoj vezi”. Navodno je svoj teroristički obol Begić dao u Siriji te ujedno mobilizirao prijatelje u Bosni za ratovanje na strani Islamske države. I dalje se istražuje tko stoji na vrhu piramide koja regrutira osobe spremne poginuti u ulozi džihadista. Osim Begića, u Grazu je tijekom jedne racije uhićen i godinu mlađi makedonski državljanin, također osumnjičen za radikalni islamizam. Austrijske vlasti sumnjaju da Kosovo i BiH prednjače u regrutaciji džihadista s Balkana gdje raste utjecaj radikalnih snaga. Gornja Maoča, u kojoj je centar vehabijskog pokreta u BiH i u kojoj se Begić navodno skrivao misleći da je siguran, nalazi se u Distriktu Brčko u blizini hrvatske granice. U selu se živi po islamskim zakonima jer vehabije ne priznaju zakone BiH. Sve to govori da je opasnost u blizini, osobito uzme li se u obzir da je Hrvatska tranzitno područje između BiH i Austrije u kojoj djeluju jake islamističke organizacije.

 

 HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre