Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

voda03.travnja 2015.
TIHA PRIVATIZACIJA VODOOPSKRBE
DORH treba istražiti kako su stranci došli u posjed vodocrpilišta u RH

Skandalozno otkriće da Hrvatska strancima prodaje vodocrpilišta te da bi Englezi građanima dijela Slavonije mogli uskoro zatvarati vodu izazvalo je brojne polemike na društvenim mrežama
a u emisiji Otvoreno na javnoj televiziji u srijedu na večer ova tema je posvađala sudionike u raspravi.
Ovo otkriće objavio je na svojim stranicama direktno.hr.


Dinko Burić, gradonačelnik Belišća i Tomislav Ivić, saborski zastupnik HDZ-a, žestoko su se u Otvorenom prepucavali oko toga tko je odgovoran što se građanima zatvara dotok pitke vode te tko bi trebao odgovarati zbog činjenice da će Englezi uskoro postati vlasnici vodocrpilišta iz kojeg se vodom opskrbljuje dvadesetak tisuća građana Valpova, Belišća i okolice.

Mislav Togonal,
voditelj emisije, umalo je zvao zaštitare da smire njegove goste te je potkraj emisije, na osnovu svega izrečenog, zaključio da bi DORH morao istražiti pozadinu priče o isključivanju vode i prodaji vodocrpilišta strancima, unatoč zakonu koji kaže da se vodocrpilišta ne smiju prodati stranim državljanima.

Prodaja vodocrpilišta

No, vodocrpilište iz kojega vodu piju Valpovčani i Belišćanci došlo je u ruke strancima 2008. godine, kada je tvrtka Belišće d.d. prodana austrijskom Duropacku. Zajedno s tvrtkom, prodan je i njihov vodozahvat u rukavac Drave, odakle se godinama pitkom vodom snabdjevaju i gradovi Belišće i Valpovo. Grad Belišće i njihova komunalna trvrka Hidrobel od Duropacka su kasnije kupili samo dio postrojenja, ali ne i vodozahvat, zbog čega je engleska tvrtka DS Smith kupovinom tvrtke Duropack došla u posjed i cijelog vodocrpilišta.

''Duropack je prodan tvrtki DS Smith i postoji bojazan da će Englezi, kad preuzmu tvrtku i vide Hidrobelova dugovanja, obustaviti isporuku vode Belišću, Valpovu i općini Marijanci'', najavio je nedavno Dinko Burić, zastupnik HDSSB-a, te tako otvorio aferu prodaje izvora vode strancima.

''Zatvaranje vode je kršenje ljudskih prava i nema nitko pravo uskratiti ljudima vodu. Mi smo vodu naslijedili i moramo ju ostaviti budućim naraštajima. Zbog toga se voda ne smije privatizirati. Bilo bi dobro kada bi voda mogla biti besplatna, no svakako se na vodi ne bi smio ostvarivati profit. Već godinama komisija Justitia et Pax Hrvatske biskupske konferenicje upozorava na to, da se ne bi dogodilo da država proda i izvore vode'', istaknuo je profesor dr. Vladimir Dugalić, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.Kako su to pitanje riješile neke europske zemlje

U emisiji je navedeno da su neke europske zemlje poput Mađarske i Velike Britanije privatizirale vodoopskrbu, nakon čega je cijena vode iznimno narasla i zbog čega se ponegdje ponovno vodoopskbru vraćalo u javno vlasništvo.
Navedeno je , također, da su Irci nedavno održali masovne prosvjede jer će im tvrtke koje se bave vodoopskrbom uskoro naplaćivati vodu. Voda je dosad u Irskoj bila besplatna.

Podsjetimo ovdje da je cijena vode u Hrvatskoj, dakle u zemlji koja leži na vodi, u zadnje vrijeme iznimno skupa, da mnoga mala domaćinstva plaćaju po 200 i više kuna mjesečno za vodu te da se u zadnje vrijeme događa nešto što je ranije bilo nezamislivo: da su računi za vodu skuplji čak i od računa za struju.
Nastavi li se tiha privatizacija vodoopsrkbe, ti računi bit će i višestruko veći te je pitanje tko će sve skuplju vodu uopće moći plaćati.


izvor: direktno.hr /hic
vezane objave

Biskupi 2011: Voda je dobro koje je dao Bog i ne može služiti privatnim interesima 
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre