Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


 

13.kolovoza 2015. U 13,00
TUGA I NEVRERICA U HRVATSKOJ

ISIL objavio slike i audio zapis kojima navode da su pogubili Tomislava Salopeka, no službene potvrde još nema.
Teroristi takozvane Islamske države nakon što su objavili sliku danas su objavili i audio poruku da su, navodno, pogubili Tomislava Salopeka, javljaju strane agencije. Službenih potvrda još nema. 


Tomislav Salopek
fotografija:Tomislav Salopek

Islamski militanti nakon što su u sriejdu objavili fotografije u četvrtak su objavili i tonski zapis kojim žele dokazati da su ubili Tomislava Salopeka, no za to i dalje nema službene potvrde. Nazvali su to osvetom zbog hrvatskog sudjelovanja u ratu protiv takozvane Islamske države, podupiranja egipatskog režima i suradnje s Kurdima.
Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova za Reuters je ranije rekao da su vidjeli vijest te je provjeravaju. Ako potvrde da je to istina, oglasit će se priopćenjem.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović prekinuo je godišnji odmor i došao u Zagreb na i srijedu u 17,00 sati u Banskim dvorima održao je izvanrednu konferenciju za medije. Nažalost, moramo prekinuti tišinu. Netko to mora napraviti. Moja dužnost je da hrvatskoj javnosti kažem ono što vidimo i užasava nas. Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvditi da je to istina. Ono što vidimo je grozno. Molimo ljude da to ne dijele, ne prikazuju djeci, rekao je premijer.  Istaknuo je da Salopeka neće prestati tražiti dok god postoji tračak nade Na pitanje koliko tvz. Islamska država predstavlja problem za Hrvatsku, premijer je rekao kako je ona problem za cijeli svijet. Pozvao je građane da budu oprezni i izbjegavaju neka područja.
Hrvatska je dobro organizirana država i moramo nastaviti živjeti dalje, naglasio je premijer.
Hrvatska neće sudjelovati u borbenim akcijama protiv tvz. Islamske države, naglasio je premijer. Naše službe rade sve da se ovakve situacije spriječe, rekao je. Potvrdio je i da istražuju autentičnost objavljene snimke, međutim o tome nije više želio govoriti. Javnosti se obratila i predsjednica  Kolinda Grabar-Kitarović.Izrazila je suosjećanje prema obitelji
 Tomislava Salopeka. Kao i premijer, predsjednica je rekla kako neće prestati raditi dok postoji i jedan tračak nade. Zamolila je sve da se u javnim istupima ponašaju odgovorno. Posebno je zahvalila islamskoj zajednici u Hrvatskoj na njihovom javnom apelu za spašavanje života nevinog Tomislava. Predsjednica je jučer otkazala sve najavljene aktivnosti.

Osude terorističkog čina

Nakon što je takozvana Islamska država objavila da je pogubila otetog Hrvata Francuska vlada izrazila je solidarnost s hrvatskom Vladom i narodom i obitelji Tomislava Salopeka.
Veleposlanstvo SAD-a osuđuju brutalnost ekstremista nad nevinim žrtvama te uvjeravaju da SAD stoji "rame uz rame" s Hrvatskom i svim svojim partnerima u borbi protiv terorizma.
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije
Philip Hammond izjavio je da najsnažnije osuđuje navodno brutalno ubojstvo hrvatskog državljanina. Moje misli i suosjećanje su s njegovom obitelji, kolegama i hrvatskim narodom. Velika Britanija podržavat će Egipat i Hrvatsku u nastavku borbe protiv ovog oblika terorizma, rekao je.
Osude stižu i iz Njemačke. Iz ministarstva vanjskih poslova priopćili su da ovaj grozan čin pokazuje još jednom da ideologija tzv. Islamske države prijeti cijelom svijetu.
Oglasio se i slovenski predsjednik Borut Pahor. U izjavi za javnost iz njegova ureda stoji kako je kontaktirao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović te joj izrazio sućut i solidarnost u teškim trenucima za Hrvatsku.
I predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić osudio je taj teroristički čin.
Izrazi tuge preplavili su i društvene mreže.

Muftija Aziz Hasanović, predsjednik islamske zajednice u Hrvatskoj, poručio je za Dnevnik Nove TV kako je ožalošćen svim događajima te da iskreno suosjeća s obitelji Tomislava Salopeka. Istu poruku poslao je i umirovljeni muftija Ševko Omerbašić. Upozorio je kako ovakve događaja ne treba povezivati s islamom, a građane je upozorio da ne putuju u Egipat.
Apel Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj 

Tiha misija hrvatskih i egipatskih političara se nastvalja u potrazi za otetim Saloperkom. Osim šturih informacija o nastavku potrage, nema novih pojedinosti. Egipatski portal Tahrir news, pozivajući se na visoke diplomatske izvore, demantiraju špekulacije kako je otkrivena Salopekova lokacija. List navodi da je cilj otmice bilo zapravo prikazati Egipat nesigurnom i nestabilnom zemljom te na taj način odvratiti strane investitore. Portal ističe kako su hrvatska i egipatska vlada u stalnom kontaktu i koordiniraju svaki potez. 
U misiju spašavanja Tomislava se uključila i Islamska zajednica u Hrvatskoj. 
Gotovo svi egipatski mediji prenijeli su apel predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije Aziza Hasanovića, u kojem poziva egipatsku vladu da učini sve. Isto tako, mediji prenose kako je muftija Hasanović poslao apel za pomoć u spašavanju na najutjecajnije adrese u Egiptu. 
Iz hrvatskog MVP-a ponovili su i jučer da nastavljaju intenzivno raditi na rješavanju slučaja otetog državljanina, no da zbog osjetljive situacije ne mogu davati informacijeHrvatak i egipatske vlasti u koordinaciji na spašavanju Salopeka


Ministrica Vesna Pusić koja je u Egiptu bila u misiji spašavanja zarobljenog Hrvata vratila se iz Egipta i poduzima iz Hrvatske dalje mjere za spašavanje Salopeka. Prema posljednjim informacijama koje je HRT objavio Salopek se nalazi u Libiji, na teritoriju koji je pod kontrolom islamista. Vladi bliske novine pišu kako neće udovoljiti zahtjevu i pustiti osuđenike, ali bi se za Salopeka mogla ponuditi otkupnina, a novac će dati Egipat ili Hrvatska.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kiitarović u petak ujutro se čula s egipatskim predsjednikomAbdulom Fattah al-Sisijem. Razgovarali su o otetom hrvatskom državljaninu Tomislavu Salopeku, no detalje - kaže - ne može iznositi. Ali, budite uvjereni da stvarno činimo sve što je u našoj moći kako bismo ovo razriješili, izjavila je Grabar Kitarović novinarima u Splitu.  Situaciju u vezi s Tomislavom Salopekom ocijenila je dosta teškom i ružnom.Razumjet ćete da vam ne mogu reći puno detalja zbog sigurnosti samog otetog gospodina, ali isto tako sigurnosti i drugih naših radnika koji rade na mjestima na kojima postoji opasnost od otmice, kazala je predsjednica.

Teroristi egipatskog ogranka takozvane Islamske države na Sinaju, nakon što je u petak 7.kolovoza istekao ultimativni rok za spas Salopeka prduljili su ga za JOŠ 48 sati, prenijeli su egipatski mediji. To se dogodilo nakon što je egipatska vlast objavila da će razmotriti zahtjeve i uvjete terorista. Pokazatelj za produljenje roka je i uklonjeni sat s foruma ISIL-a koji je odbrojavao istek prvog roka od 48 sati za ispunjenje uvjeta kako bi hrvatski državljanin, 31-godišnji Tomislav Salopek, bio oslobođen.

Pripadnici takozvane Islamske države egipatskim vlastima postavili su ultimatum za oslobađanje Salopeka, traže puštanje muslimanki iz egipatskih zatvora u 
zamjenu za život otetog Hrvata.Francuska aktivno uključena u potragu

Na delikatnost situacije upozorila je u intervjuu i francuska veleposlanica u Zagrebu, prije svega izražavajući podršku Salopekovoj obitelji, hrvatskom narodu i Vladi. Francuska, na žalost, ima iskustva s otmicama, ali i s pregovorima te oslobađanjem talaca.Francuska vlada želi pokazati solidarnost. Činimo sve što možemo da pomognemo hrvatskim vlastima u njihovim naporima, a znamo da su mnogo toga već poduzele. Uspostavljeni su kontakti na nekoliko razina i, naravno, Francuska je spremna podijeliti iskustva i Hrvatskoj i pomoći najviše što može – kazala je veleposlanica Michèle Boccoz. Na pitanje surađuju li francuske sigurnosne službe, koje su u tom području iskusnije, s hrvatskima, kazala je: Važno je zadržati diskreciju i pustiti ljude da rade. Doslovce bilo što može ugroziti život taoca i to bi ljudi zaista trebali imati na umu. 

Objavljena poruka ISIL-a

Teroristi su, podsjetimo, u srijedu videoporukom u kojoj govori sam Tomislav  najavili da će Salopeka pogubiti u roku od 48 sati ako egipatske vlasti ne ispune njihove zahtjeve. Prema objavljenom satu rok je istekao danas u 17,35 sati po hrvatskom vremenu.
Ubit ćemo Hrvata unutar 48 sati ukoliko ne oslobodite zatvorenice iz egipatskog zatvora, jasna je poruka koju je upućena egipatskoj, ali i hrvatskoj vlasti želeći na taj način da hrvatska vlada radi pritisak na Egipat kako bi oslobodio sve zatvorenice, a među njima i visoku dužnosnicu ISIL-a.

Tomislav Salopek
Video snimka koju je ISIL objavio pod nazivom "nova poruka egipatskoj vlasti" prikazuje muškarca u odijelu kako kleči pred maskiranim teroristom koji u ruci drži nož, upućujući dramatičan apel: Ja sam Tomislav Salopek, Hrvat, oženjen Natašom i imam dvoje djece, molim egipatsku vladu da pusti sve zatvorenice i spasi mi život“.


Podsjetimo Tomislav Salopek (31godina) kidnapiran je 22.srpnja u Kairu dok se vozio prema uredu, radio je kao manager za francusku multinacionalnu kompaniju CGG. Prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova Egipta, bio je u automobilu s vozačem kojeg su otmičari izvukli iz automobila i ostavili na cesti, a mladog Hrvata su oteli i otišli. Drugi dan egipatske sigurnosne snage našle su automobil, osobne dokumente otetog Hrvata kao i dva mobitela.

Egipat

24sata/hic