HIC


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri07.listopada 2018.
Hodočašće branitelja u Mariji Bistrici

Marija Bistrica

U Nacionalnom svetištu Marija Bistrica održava se 26. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja. 


Majci Božjoj Bistričkoj hodočastili su pripadnici svih rodova hrvatske vojske, policije, hrvatske povijesne postrojbe, kao i branitelji i članovi njihovih obitelji, zatim stopostotni hrvatski ratni invalidi, djeca, supruge i roditelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz domovinskog rata.

Na hodočašće je iz BiH stiglo 50 pripadnika OS BiH, a 13. godinu zaredom, časnici, dočasnici i vjernici iz vojne kapelanije Sv. Ilije proroka iz Petrinje, njih 29 na hodočašće su stigli pješice. Na hodočašće su pješice stigli i članovi Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata "Barun" i to po sedmi puta, pješačeći od ratne baze Specijalne jedinice u Zlataru. Hodočašće su uveličali i Orkestar OS RH i Klapa HRM Sv. Juraj.


Nakon dolaska pješačkog ešalona, svečanog i počasnog dijela na prostor Crkve na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca predviđen, euharistijsko slavlje predslavio je vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, u zajedništvu s biskupima mons. Petrom Palićem i mons. Jurajem Jezerincem, kao i brojnim vojnim i policijskim kapelanima i dekanima te ostalim svećenicima.

Na početku misnog slavlja mons. Bogdan pozdravio je izaslanike predsjednice RH, predsjednika Hrvatskog Sabora i Vlade, ministre obrane, unutarnjih proslava i hrvatskih branitelja, članove ostalih ministarstava, saborske zastupnike, predstavnike političkih i civilnih vlasti, kulturnih ustanova i udruga proizašlih iz domovinskog rata.

"Molimo za sve hrvatske branitelje, za naše prijatelje koji su se žrtvovali mir i slobodu. Molimo i za snagu za daljnje zahtjevne zadaće", poručio je ministar obrane Damir Krstičević. Ministar branitelja Tomo Medved kazao je kako je ovo hodočašće iznimno važno još iz vremena domovinskog rata kada su se hrvatski branitelji zavjetovali i zahvaljivali Mariji.  


Ove je godine kao novitet uvedena molitva Gospine krunice, kojom je počeo program.hrt/HIC.hr
foto: