HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

3.kolovoza 2018.
PRIJATELJSKI POSJET IZRAELSKIH ZRAČNIH SNAGA
U Hrvatsku sletjela tri izraelska F-16 zrakoplova

zrakoplov F-16

Tri izraelska višenamjenska borbena aviona F-16 Barak prvi put su u četvrtak, 2. kolovoza 2018. oko 15 sati sletjela u 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu, priopćio je MORH.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, izraelske avione dočekao je avion MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon čega ih je dopratio do zrakoplovne baze.


Riječ je višednevnom prijateljskom posjetu Zračnih snaga Države Izrael Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Eugen Husak je javio kako je u četvrtak u Zračnoj luci Franjo Tuđman simbolično pisana povijest hrvatskog ratnog zrakoplovstva jer su sletjela prva tri izraelska borbena zrakoplova F 16 Barak. Ti će avioni 2020., kada postanu hrvatski, dobiti nova imena i to u znak legendarnih pobjeda HV-a u Domovinskom ratu, i zvati će se F16 Bljesak i F16 Oluja, dodao je.Premijer Andrej Plenković otkrio je na konferenciji za medije  kako će u nedjelju tijekom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti nad Kninom letjeti, formacija je već pripremljena, izraelski F16 koje je Hrvatska nedavno kupila. Plenković je rekao kako će to biti sjajna poruka partnerstva i suradnje, a hrvatska javnost će vidjeti ono što će krasiti hrvatsko zrakoplovtsvo nakon 2020. godine.


Izraelski i hrvatski pilot izveli zajedničku vježbu u MiG-u 21

Nakon što su jučer stigli u Hrvatsku danas se nastavlja prijateljski susret zračnih snaga Izraela i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Izraelski i hrvatski pilot poletjeli su zajedno u našem MiG-u 21.

Poletjeli su u 11.15 te su isprobali sve tehničke karakteristike  hrvatskog MIG-a. Vozili su najbrže što on može ići, pa najsporije, izvodili akrobacije - da bi im se zatim ptidružio još jedan MiG kako bi simulirali presretanje, napadačke i defanzivne akcije.

Vrhunac ovog susreta izraelskih i hrvatskih pilota dogodit će se u Kninu, u nedjelju, kada će letjeti krilo uz krilo kao partneri.

Hrvatski politički vrh poslao je jučer poruku kako je omogućena sigurnost hrvatskog neba idućih 30 godina, suradnja s Izraelom dovela je do razvoja tehnologije, ali je pojačana i buduća gospodarska suradnja.

San je postao stvarnost. Danas oružane snage Republike Hrvatske, predvođene Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom, čine korak naprijed prema budućnosti u kojoj će postati zapadna i moderna zračna sila", za HRT je kazao brigadir Harel Taggar, vojni izaslanik Države Izrael u RH.

hrt/HIC.hr
foto/video: MORH
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre