HIC


made in croatia15.kolovoza 2019.
ISTRAGA TRAGEDIJE NA BRODU
Policija privela kapetana i vlasnika broda

hitna služba-st

Policija je uhitila dvojicu muškaraca nakon što je obavila očevid na turističkom brodu na kojem je pronađen mrtav muškarac, a pet osoba, od kojih dvoje djece, zbog teškog zdravstvenog stanja hitno hospitalizirano u Splitu. Nakon svih prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela, uhićeni su i u policiju na Hvaru privedeni 23-godišnji i 27-godišnji hrvatski državljani, vlasnik i kapetan broda. 

Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje događaja kada je utorak u hvarsku luku uplovio motorni brod na kojem se dogodila tragedija.

Završen je očevid kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu uz asistenciju službenika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, službenika Službe za očevide i kriminalističku tehniku ove PU i službenika PP Hvar. Nakon svih prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica i obavljenog očevida, u srijedu su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela uhićeni  i u službene prostorije PP Hvar dovedeni 23-godišnji i 27-godišnji hrvatski državljani radi provođenja kriminalističkog istraživanja, priopćila je PU splitsko-dalmatinska.

Pet dana prije tragedije ugradili agregat koji je ispuštao ugljični monoksid

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i izvršenog očevida, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 23-godišnji hrvatski državljanin u svojstvu vlasnika motorne jahte  i 27-godišnji hrvatski državljanin, u svojstvu kapetana broda, protivno pravilima struke,  kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja, 8. kolovoza ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte uslijed čijeg rada je došlo do istjecanja otrovnih plinova ugljičnog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina i posljedično trovanja putnika.U Hvaru pristao talijanski brod sa šest otrovanih osoba, jedan muškarc preminuo

Talijanski turistički brod u utorak se zbog oboljenja nekolicine putnika prisilno zaustavio u Hvaru.
Jedan muškarac je preminuo na brodu, a pet je osoba helikopterom prevezeno u splitsku bolnicu. Dvoje djece u teškom je stanju, sa zatajenjem vitalnih organa.

Sumnja se na trovanje no koje prirode još se istražuje.

Tijekom noći djeca su bila stabilno, međutim i dalje su životno ugrožena. Cijelo vrijeme radimo sve mjere intenzivnog liječenja i tako ćemo nastaviti. Mi se svakako nadamo pozitivnom ishodu, ali vrijeme će pokazati kako će biti i kakve će biti posljedice, kazala je liječnica splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju, doktorica Tanja Kovačević.

Je li riječ o trovanju hranom ili se radi o nečem drugom, pokazat će mikrobiološki nalaz i toksikološka analiza, a forenzičari iz Zagreba istražit će jesu li turisti otrovani zbog curenja nekog plina iz brodskog sustava, kako se nagađa u medijima. Nakon očevida, hvarski restoran u kojem su turisti navodno jeli, sinoć je ponovno otvoren.

Inače, o cijelom slučaju javljaju i talijanski mediji. Muškarac koji je umro je 57-godišnji menadžer sa Sicilije koji je bio na odmoru s obitelji. Njemu je pozlilo u brodskom WC-u te je pri padu udario glavom u zid. Prema riječima drugog nastradalog Talijana, svi otrovani spavali su na desnoj strani broda.

Večernji list prenosi njegovu izjavu da je mogući uzrok trovanja plin koji se u kabine uvukao kroz otvore za ventilaciju. Uvjeren je da nije u pitanju trovanje hranom, jer djeca gotovo ništa nisu jela.Sumnje na trovanje

Pojavile su se dvije spekulacije oko uzroka trovanja - hranom ili plinom. Svih šest talijanskih turista bilo je dan ranije na večeri u jednom hvarskom restoranu, a navodno, između ostalog, konzumirale su se i dagnje pa je sanitarna inspekcija provela nadzor tog restorana. U poslijepodnevnim satima restoran je ponovno otvoren pa je za pretpostaviti da uzrok nije trovanje hranom. 
Druga, vjerojatnija spekulacija, je trovanje plinom na turističkom brodu. Svih šest osoba provelo je noć u kabinama broda. Moguće je da su otrovani plinom iz nekog od sustava broda. No sve su to spekulacije, a pravi razlozi ove tragedije doznat će se nakon što se obavi istraga i nakon što se u splitskoj bolnici obave sve pretrage.


U tijeku je istraga

hrt /hic.hr
foto:juternji.hr

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre