Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija


04.studeni 2015.
UDRUGA FRANAK
Europska komisija potvrdila da je Vrhovni sud povrijedio europsko pravo u slučaju franak.


Udruga Franak izvijestila je javnost da je dobila pisani odgovoru od povjerenice Europske komisije za zaštitu prava potrošača Věre Jourove u kojem kaže da je Vrhovni sud povrijedio europsko pravo u slučaju franak.

novčanice švicarski franak

Udruga Franak Europskoj je komisiji poslala prijavu u lipnju ove godine, nakon donošenja presude Vrhovnog suda u slučaju franak zbog, kako su naveli, teške povrede u primjeni prava Europske unije. Vrhovni sud RH napravio je  grubi propust neupućivanjem prethodnog pitanja Europskom sudu kao što je pri odlučivanju odbio primijeniti prava shvaćanja i sudsku praksu Europskog suda pa je tako teško oštetio dužnike s kreditima indeksiranim u švicarskim francima u kolektivnom sudskom postupku. 

Udruga Franak je u svom zahtjevu tražila pokretanje postupka protiv Republike Hrvatske zbog povrede Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Povjerenica Europske komisije Věra Jourová potvrdila je najvažnije argumente Udruge Franak, a vezano uz sporne pojmove jasnoće i razumljivosti ugovornih odredbi pozvala se na presudu Europskog suda, poslovni broj C-26/13 (KáslerandKáslernéRábai):

Sud pravde Europske unije pojasnio je da se zahtjev, sukladno kojem ugovorne odredbe moraju biti sročene u jasnom, razumljivom jeziku, mora shvatiti kao zahtjev, ne samo u smislu da konkretna odredba bude gramatički razumljiva potrošaču, već da ugovor treba transparentno izložiti specifično funkcioniranje mehanizma konverzije u stranu valutu, tako da je potrošač u poziciji ocijeniti, na osnovu jasnih i razumljivih kriterija, ekonomske posljedice koje za njega mogu proizaći iz istih.

Upravo ovakvo pravno shvaćanje te odlučivanje na temelju citirane presude Europskog suda C-26/13 odbio je Vrhovni sud RH u kolektivnom sudskom procesu, a vezano uz dokazivanje nepoštene primjene valutne klauzule u švicarskim francima
, navodi se u priopćenju udruge Franak. 

Na samom kraju dopisa povjerenica Europske komisije najavljuje i moguće poduzimanje aktivnosti koje je zatražila Udruga Franak, tvrdi udruga.

hrt/hic
vezene vijesti:

Banke predložile model za rješavanje problema sa "švicarcom"


Dobra vijest za sve korisnike: donesena prva presuda protiv jedne banke.Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre