Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija


14. svibnja 2015.
PRESUDA VRHOVNOG SUDA
Krediti u švicarskim francima: Kamate nezakonite, valutna klauzula zakonita.

CHFZAGREB: U slučaju kolektivne tužbe koju su podigli Udruga Franak i Udruga potrošać na Vrhovnom sudu protiv osam najvećih banaka u Hrvatskoj: Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steieremärkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-bank, OTP, Splitske banke i Volksbank (koju je poslije preuzela Sberbanka) vezano za kredite u švicarskim francima sud je donio presudu.

Presuđeno da su kamate nezakonite a valutna klauzula je zakonita. Sud je u cijelosti potvrdio drugostupanjsku presudu Visokog trgovačkog suda. Samovoljno mijenjanje kamatnih stopa proglašeno je nedopustivim, ali ne i primjena valutne klauzule. Kako bi ostvarili povrat sredstava na ime kamata - dužnici moraju podnijeti privatne tužbe na općinskim sudovima. 


PRESUDA (dokument) ovdje


Presudu suda komentirao je profesor Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta. Iako sama valutna klauzula nije sporna, smatra kako je dvojbena njezina primjena jer se ona koristi u uvjetima nestabilnosti tečaja, što u Hrvatskoj nije slučaj. Privatne će tužbe, kaže, sada opteretiti sudove.  'Ova je odluka tehnički loša - s jedne strane dokaz je da nema kolektivne zaštite, jer se očekuje da svaki dužnik individualno tuži banku i traži pravdu', kazao je Jakovčević. 

Banke su tužene zbog nepoštene primjene valutne klauzule i samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa, zbog čega su ljudima rate za kredit rasle i za 100 posto u odnosu na dan kada su podignuli kredit. 
Dužnicima se priznaje da je kamatna stopa nezakonita. Kako bi ostvarili povrat sredstava, moraju podnijeti privatne tužbe na općinskim sudovima. Valutna klauzula pak za Vrhovni sud nije sporna.


Udruga Franak nije zadovoljna odlukom Vrhovnog suda jer je nezakonito ponašanje banaka dokazano, rekla koordinatorica udruge Katarina Lucić. Cilj im je da dokažu kako se radilo o  prijevari banaka i za to će se i dalje  boriti svim legalnim sredstvima. Ističu  da je građanima veliki problem pojedinačno tužiti banke. Savjetovat će se sa savezom Potrošač i idućeg tjedna obavijestiti o daljnjim koracima. Udruga banaka ne želi komentirati  odluku dok je ne prouče njihovi pravni  stručnjaci.

(hrt/hic )


vezene vijesti:

Udruga Franak napušta radnu skupinu, traže ostavku guvernera HNB-a i kreću u masovne prosvjede

Banke predložile model za rješavanje problema sa "švicarcom"


Dobra vijest za sve korisnike: donesena prva presuda protiv jedne banke.Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre