ADRESAR HRVATA
IZVAN RH- 2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr18.lipnja 2015.
ZBOG SEKSISTIČKE IZJAVE
Udruga 'U ime obitelji' optužila ministra Ostojića za diskriminaciju

Ministar Ranko Ostojić, na gey paradi


Udruga 'U ime obitelji' podnijela je predmetnu prijavu Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova povodom izjave potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koju je objavio na svom Facebook profilu, a koju su prenijeli svi mediji u Republici Hrvatskoj.

Ostojić je, naime, na upit tko je pregledao teren na stadionu Poljud prije utakmice reprezentacija Hrvatske i Italije, odigrane u petak, 12.06.2015.g., odgovorio "vjerovatno neka bivša missica u ime organizatora", što je, kako tvrde u udruzi iskazivanje golemog nepoštivanja prema ženama.

"Ministar Ostojić se javno izruguje ženama, stavljajući missice u negativan kontekst. Pretpostavljamo da je ministar, takvom primjedbom, kojom za neotkrivanje znaka koji podsjeća na kukasti križ optužuje “neku bivšu missicu“, htio uvrijediti gospođu Anicu Kovač, suprugu Roberta Kovača, člana stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije što je nedopušteno ponašanje za ministra. Ovakva izjava ministra Ostojića, nažalost, nije izolirani slučaj u njegovim javnim nastupima, budući da on, kao ministar, kroz duže vremensko razdoblje koristi medijski prostor zloupotrebljavajući slobodu govora i potiče na diskriminaciju, poručuju iz udruge.

U prijavi stoji

U predmetnom slučaju, radi se o diskriminaciji temeljem spola koje ima za cilj povredu osobnog dostojanstva i koje stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Smatramo da je izražavanje ministra Ranka Ostojića ispod svake razine dostojanstva i pristojnosti, te da pojedinci i nadležne institucije moraju ozbiljno i odgovorno reagirati na ovakav istup, stoji u podnesenoj prijavi.

Naglašavamo kako su spolni stereotipi i seksizam prepreka u postizanju pune ravnopravnosti spolova jer jačaju i šire diskriminirajući odnos prema spolovima.

Jamstvo jednakog postupanja bez obzira na spol zakonom je zajamčeno pravo svake žene i svakog muškarca kao jedinstvene osobe neovisno o njenoj pripadnosti nekoj društvenoj skupini. U tom smislu hrvatski pravni poredak zabranjuje bilo koji oblik ograničavanja jednakih prilika za žene i muškarce zasnovan na stereotipnom poimanju žena i muškaraca, bez obzira radi li se o racionalnim stereotipovima.

Shodno tome mišljenja smo da je povrijeđena navedena odredba čl. 16. st.2. Zakona o
ravnopravnosti spolova. Kako je opisano ponašanje nedopustivo za bilo koga, a osobito za utjecajnog
državnog dužnosnika i javnu osobu, a do sada nismo uočili reakciju na opisano ponašanje, bili smo prisiljeni sami poduzeti raspoložive pravne korake u vidu ove prijave.


vecernji/Udruga u ime obitelji/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre