HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri14.kolovoza 2018.
UOČI BLAGDANA VELIKA GOSPA
Hodočasnici na putu ka marjanskim svetištima

sinjska Gospa

U srijedu katolici slave blagdan Velika Gospa. Brojni će iz inozemstva stići u Hrvatsku i susjednu BiH kako bi sa svojim obiteljima i s rodbinom proslavili ovaj velik blagdan. A brojni hodočasnici su već krenuli put marjanskih svetišta.

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče kod kod naplatnih postaja Lučko u oba smjera nema dužih čekanja, promet je srednje gust do pojačan u smjeru mora, a na prilaznim cestama marijanskih svetišta očekuje se veći broj hodočasnika, posebno pješaka, pa iz Hrvatskog auto-kluba (HAK) pozivaju ostale sudionike u prometu na pojačan oprez, piše narod.hr


MARJANSKA SVETIŠTA U HRVATSKOJ

Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu, 15. kolovoza u 11 sati u marjanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici..

Istog dana mise će se održati po reaporedu u 6, 7,30, 9, 16, 18 i 20 sati, priopćeno je iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.


Gospino svetište u Sinju

Tisuće hodočasnika posjetit će i ove godine Gospino svetište u Sinju na proslavu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza.

Prva misa “zornica” je u 4 sata, a potom su mise svakih sat vremena, sve do 9.30 sati, kada će iz Gospina svetišta krenuti svečani ophod, u kojem će sudjelovati cijeli Sinj, Cetinska krajina i šira okolica.

Alkarski momci u starim odorama nosit će zlatom i dragim kamenjem te brojnim zavjetnim darovima okićenu staru Gospinu sliku, s kojom se na četiri strane blagoslivlja grad i Cetinska krajina. Svečani ophod i euharistijsko slavlje predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Hodočasnici će se u svetištu moći ispovjediti već od 3 sata. Proslava svetkovine u sinjskom svetištu završit će svečanom večernjom koncelebriranom misom na Trgu dr. F. Tuđmana u 18 sati koju će predvoditi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman. U četvrtak, 16. kolovoza u 7 sati je misa zahvalnica na Gospinu Gradu, a u nedjelju, 19. kolovoza u 18 sati misa je posvete djece Gospi Sinjskoj u samostanskom dvorištu.Svetište Majke naših stradanja u Gori kod Petrinje

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će misno slavlje na svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u srijedu, 15. kolovoza u 11 sati u marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori kraj Petrinje.

Proslavi prethodi trodnevnica koju će predvodit generalni vikar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, u nedjelju 12. kolovoza s početkom u 11 sati, a u ponedjeljak 13. i utorak 14. kolovoza s početkom u 19 sati.

Svetište Majke Božje Trsatske

Za tisuće hodočasnika, koji će i ove godine 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, posjetiti Svetište Majke Božje Trsatske, pripremljen je bogat vjerski program. Proslava Velike Gospe ove se godine obilježava u svjetlu obilježavanja 15. obljetnice posjeta Pape Ivana Pavla II Trsatskom svetištu te 40. obljetnice hodočašća Majke Terezije na Trsat.

Vjernički program proslave blagdana započinje trodnevnicom u nedjelju, 12. kolovoza koju će predvoditi fra Josip Grubišić iz zagrebačkog Sigeta. Svaki dan trodnevice započinje marijanskom pobožnosti u 17,45 sati, a nastavlja se misom u 18,30 sati. Posljednjega dana trodnevne priprave nakon mise će biti održano i molitveno bdijenje.

Središnju svečanu misu u 18.30 sati na dan Velike Gospe 15. kolovoza u svetištu Majke Božje Trsatske predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Svetoj misi će prethoditi hodočasnička procesija s likom Gospe Trsatske. Na sam blagdan mise će još biti služene u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati, s time da se će misu u 10 sati namijenjenu hodočasnicima služiti provincijal fra Ilija Vrdoljak, a tijekom cijelog dana vjernici će se moći ispovjediti.
Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju bit će zbog blagdana Velike Gospe: u utorak, 14. kolovoza od 15 do 23 sata i u srijedu, 15. kolovoza od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama, kao i na državnoj cesti DC1.

Zbog povremeno pojačanog priljeva vozila u pojedinim trajektnim lukama moguća su odstupanja od uobičajenog reda plovidbe.narod.hr/HIC.hr
foto: Sinjska Gospa