Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija

 

05.travnja 2015.
USKRS
Diljem Hrvatske održana misna slavlja.
Svečana misna slavlja danas su održana u crkvama diljem Hrvatske. U zagrebačkoj katedrali misu je služio zagrebački kardinal Josip Bozanić, na Krku novoimenovani biskup Ivica Petanjak. Svačanu središnju misu u osiječkoj katedrali vodio je umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić a u Šibeniku šibenski biskup Ante Ivas. U dubrovačkoj katedrali svečanu dnevnu misu vodio je dubrovački biskup Mate Uzinić.

Misno slavlje u Zagrebu
Svečano euharijastijsko slavlje u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa u zagrebačkoj katedrali služio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, koji je u propovijedi upozorio kako se u današnjem društvu "radi na rušenju istinskih autoriteta i promiče autoritet ničega", čemu suprotstavlja pravi autoritet, koji poštuje čovjekovu slobodu.
"Evanđelje nam, srećom, pomaže vidjeti osnovnu razliku između pravih autoriteta i onih lažnih, koji su pritajene metode kadri zaodjenuti u ruho demokracije", poručio je Bozanić, pozivajući vjernike da ne dopuste da im se zapriječi put do Spasitelja.

Istaknuo je kako se danas slavi ispunjenje najvažnijeg obećanja u povijesti čovječanstva - Isusovo uskrsnuće, i to u vremenima kada se olako daju obećanja i još lakše krše.

"U povijesti čovječanstva nema veće pobjede od one koju je izvojevao Isus Krist - pobjede dobra nad zlom", naglasio je kardinal Bozanić, čestitajući vjernicima blagdan uskrsnuća te poručio kako je njime Isus postao novi istinski autoritet koji liječi, oprašta i tješi.

Bozanić je upozorio kako je u hrvatskom društvu na djelu programiramo razaranje društvenog tkiva iz dana u dan. "Rastave li se supružnici, ruši se autoritet obitelji, podcijeni li se učitelje i odgojitelje, ruši se autoritet škole, postavi li se slabiće, nesposobne i neodgovorne za državnike, narušava se autoritet društvenog dobra i mira, slabi li se gospodarstvenike, ruši se autoritet gospodarske neovisnosti, izjednačava li se agresora i žrtvu, branitelja i napadača, ruši se autoritet slobode i onih koji su je izborili", upozorio je kardinal te zaključio kako se vrlo polagano, ali sustavno, iz dana u dan oslabljuju službe koje su na korist zajednice i općeg dobra.

"Podvuče li se crta, imamo kao posljedice na jednoj strani čovjeka samog, nezaštićenog, obespravljenog
i napuštenog, a s druge strane pojavljuje se nešto skriveno, zakukuljeno, nedefinirano, s velikim apetitom da u pozadini vuče konce i upravlja. Širi se kultura odbacivanja i isključivanja, koju je na toliko mjesta prokazao papa Franjo. Sav taj proces nikako ne može biti Božje djelo, jer Bog s čovjekom nema skrivenih namjera, on je u svojoj namisli uvijek posve transparentan", upozorio je Bozanić.

Vjernike je pozvao da, unatoč poteškoćama, ne zataje kršćanske vrednote koje mogu pomoći čovjeku i oplemeniti našu domovinu te poručio kako nas "svetkovina Uskrsa hrabri u svakodnevnom životu i otvara puteve življenja vjere".

Bozanić je podsjetio kako je u povijesti hrvatskog naroda bilo uzora, nade i pouzdanih autoriteta u čiji se zagovor možemo pouzdati i koji nam svojim životnim svjedočanstvima svetosti mogu biti pravi orijentiri u današnjim prilikama života.

"Danas, baš na Uskrs, svijetli nam primjer blaženog Alojzija Stepinca u čijem se životu sažima čitav uskrsni poučak. On, koji je sada zagledan u slavu uskrsloga Krista, u punini doživljava blizinu Onoga u koga se cijeloga života uzdao. Blaženog Alojzija jedna je diktatura, nizom perfidnih radnji, željela ukloniti, misleći da će se nakon njegova odlaska iz zemlje, ili sa zemlje, razbježati i vjerničko stado. No unatoč silnim ponižavanjima, zadržao je u potpunosti svoj integritet ponizna sluge", rekao je, među ostalim, Bozanić.

Na euharistijskom slavlju u zagrebačkoj katedrali nisu zamijećeni državni čelnici, a nazočan je bio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

 

Misno slavlje na Krku
Sudjelujući u prebogatoj liturgiji Vazmenog trodnevlja koja uprisutnjuje događaje od ustanove Euharistije na Večeri Gospodnjoj, preko muke i smrti Gospodinove do njegovog slavnog Uskrsnuća, vjernici svjedoče i snaže svoju opredijeljenost hoda za živim Isusom ali i Isusom nepravedno osuđenim i raspetim, vođeni nadom u Uskrsnuće i novi život u Bogu koji nam je po Kristu darovan. U tom hodu za Isusom, nije dovoljno samo naše krštenje, već je prevažno naše zajedništvo koje se u Euharistiji ostvaruje oko Riječi preko koje upoznajemo Boga i kruha preko kojeg Boga primamo. Objašnjavajući tako važnost sakramenta krštenja i Euharistije, krčki biskup Ivica Petanjak obratio se na slavlju u krčkoj katedrali ponajprije katekumenima koji su u Vazmenoj noći, nakon višemjesečne priprave, primili sakramente kršćanske inicijacije, ali i svim vjernicima koji su se u svetoj noći okupili na Vazmenom bdjenju.
Mnoštvo vjernika okupilo se i na svečanoj koncelebriranoj misi koja je slavljena u katedrali na Vazmeno jutro. Isusovo uskrsnuće, rekao je mons. Petanjak u homiliji, događaj je koji je promijenio povijest svijeta. I premda se u evanđeljima spominju svjedoci praznog groba i susret Uskrsloga s učenicima, sam prikaz Isusova uskrsnuća izostaje. Događaj je to koji je povijestan ali, još više, nadpovijestan – on nadilazi vrijeme i mjesto i u potpunosti mijenja gledište na ljudski život.

Navodeći riječi koje je sv. Pavao uputio Kološanima: "Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi", ističe biskup Petanjak, ukazuju na to da mi već sada živimo u stanju uskrslosti. Kršćanin ne gleda na stvarnost iz perspektive zemlje, već sve mjeri Božjim očima i nastoji da vrijednosti neba uprisutni na zemlji. Uskrsnuće se tako događa svakodnevno, u svakom našem dijelu ljubavi, milosrđa, praštanja, buđenja nade…. Uskrsnuće je proces trajno prisutan u nama i među nama, ali samo onda kada živimo kao suuskrsli s Kristom, "težeći za onime što je gore" i hodeći prema punini ukrsnuća koje se tek ima dogoditi. Jer, objašnjava biskup, Krist je kao Glava uskrsnuo, ali je Crkva – njegovo otajstveno tijelo – još na putu rasta, čišćenja, obraćenja.


Misno slavlje u Osijeku

Na svetkovinu Uskrsa, 5. travanja, u rano jutro u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla misu s tradicionalnim obredom blagoslova jela na kojoj se okupio veliki broj Osječana predvodio je domaći župnik Adam Bernatović, uz asistenciju đakona Ilije Dogana. Župnik je okupljenima čestitao Uskrs i zaželio da se mir i radost Uskrsloga nastani u srcu svakoga pojedinog vjernika.

Svečanu središnju misu predvodio je umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, u koncelebraciji s domaćim župnikom Bernatovićem, župnim vikarom Pavlom Mikulčićem te tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Marijom Brkićem. Nadbiskup je brojene vjernike pozdravio pozdravom uskrsloga Krista, naglasivši kako želi sretan i blagoslovljen Uskrs svim vjernicima, ali i onima koji ne vjeruju, ali nastoje živjeti vrednote koje je propovijedao i Isus Krist. 
Nakon odslušanih misnih čitanja te Posljednice uslijedila je homilija u kojoj je nadbiskup Srakić poručio: "Uskrsli Krist, Otkupitelj čovjeka, prosvjetljuje i vodi one koji grade mir svaki dan u svakom kutku zemlje uz cijenu velikih žrtava. Neka pobjednik nad smrću podrži graditelje pravde i mira na svim stranama svijeta, naročito u našem susjedstvu na Kosovu... Gospodin je uskrsnuo, i svima koji sudjeluju u njegovoj pobjedi nad smrću daje hrabrost i snagu da nastave izgrađivati novo čovječanstvo koje odbacuje svaki oblik nasilja, sektaštva i nepravde. Uskrsnuo je Gospodar života donoseći sa sobom ljubav i pravednost, poštovanje, oproštenje i pomirenje. Onaj koji je iz ničega pozvao u postojanje ovaj svijet, samo On je mogao raskidati pečat groba, samo je On mogao postati klica novoga života za nas, koji smo podvrgnuti sveopćem zakonu smrti."
Tko će nam odvaliti kamen s vrata groba? pitale su se žene koje su u rano jutro išle prema grobu u kojem je bio položen Gospodin. A nadbiskup se zapitao: "Tko će nam odvaliti kamen zamagljivanja istine o Kristu, kamen neistine o našoj nacionalnoj povijesti, nepovjerenja jednih prema drugima, kamen
napetosti u obitelji i u društvu, neimaštine, nepravde, kamen nezaposlenja, neljudskih odnosa u našem društvu? Na ta i slična pitanja čovjeka svih vremena, svake zemlje, kulture i kontinenta, odgovaramo mi kršćani i ove godine: Znamo da si doistine uskrsnuo, Božji Sine. Znamo, tko će nam odvaliti to kamenje, onaj koji je odvalio kamen s vrata groba. Ali, sigurno ne bez naše suradnje. Kao što kaže sv. Augustin: Koji te je stvorio bez tebe neće te otkupiti bez tebe. No, u Njega je inicijativa... Njega kome danas pjevamo: Znamo da si do istine uskrsnuo Božji Sine. Pobjedniče Kralju silan budi nama milostivan. Amen. Aleluja." 

Misno slavlje u Šibeniku

Uskrsno slavlje u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku u nedjelju 5. travnja predvodio je šibenski biskup
Ante Ivas.
U uvodnom djelu slavlja biskup je kazao kako je Isus uskrsnuo da u naš ljudski nered unese red Božji. Isus je naš mir koji govori da na ovoj zemlji ima šanse životu jer je zemlja djelo njegove ljubavi. U homiliji je ukazao kako je Isus ovih svetih dana želio da ga susretnemo. Želio je da ga susretnemo na Cvjetnicu, u dvorani Posljednje večere, ispod križa na Veliki petak. Želio je da ga susretnemo položenog u grob. Isus nas je doveo i ovoga dana da slavimo Uskrs da nam obriše suze i da u nama sve zaigra od slavlja života u izobilju.
I danas uskrsni događaj zbunjuje. Neki i danas uporno viču Bog je mrtav. Uskrsnuće je priča i prevara. Mnogo je danas nevjernih Toma, razočaranih vjernika i bjegunaca. U našem svijetu sve više je grobova. Najstrašniji su oni u rodilištima svijeta, upozorio je biskup. Istaknuo je kako u svijetu ima sve više širitelja nekulture smrti, mržnje netolerancije, trgovine ljudima, gramzljivosti i fanatizma svake vrste.
 
Potom je ukazao kako uskrsno evanđelje poručuje da ne bježimo od Isusova groba. To nije prevara ni
utvara. Sagnimo se ponizno i uđimo u Kristov grob jer Krist nas može osloboditi svih povoja i ubrusa
smrti. Susret s Kristom i život po njegovu primjeru život je u ljubavi koja se daje i žrtvuje. Uskrsnuće je jedini izlaz iz umiranja središnja je poruka Uskrsa, kazao je biskup. Uđimo u Kristov grob i povjerujmo da je
Krist Božji odgovor kako je život jači od smrti, da smo u uskrslom Isusu bogatiji nego što vjerujemo.
Uskrs je himna Bogu i njegovoj ljubavi, a jednako tako čovjeku i zemlji jer sve je Uskrsom spašeno.
Uskrs vodi iz nepravde svijeta. Uskrsli dolazi i želi putovati sa nama. On je sa nama na našim oltarima i obiteljima. Šalje nas po svemu svijetu živjeti i propovijedati evanđelje života mira i ljubavi, poručio je
biskup. 
Nakon misnog slavlja koje je uveličao Mješoviti katedralni zbor, vjernici su tradicionalno u dvorani biskupske palače biskupu Ivasu osobno čestitali svetkovinu Uskrsa. 


 
Misno slavlje u Dubrovniku

Svečanu dnevnu uskrsnu misu dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je 5. travnja u dubrovačkoj
katedrali, a na misi su uz stanovnike Dubrovnika sudjelovali i turisti s raznih krajeva svijeta koji uskrsne blagdane provode u Dubrovniku. 
"Uskrsnuće Isusa Krista, kojim je Bog Otac konačno potvrdio Isusov identitet, središnje je otajstvo naše kršćanske vjere," rekao je u propovijedi biskup Uzinić. "To otajstvo pred svakog kršćanina, bez obzira na
naše zvanje ili zanimanje i ulogu koju imamo u svijetu i Crkvi, stavlja zadaću svjedočenja i navješćivanja Isusova uskrsnuća. Vjera u Isusovo uskrsnuće je do nas stigla upravo zahvaljujući propovijedanju i svjedočenju neprekinutog niza žena i muškaraca, počinjući od Marije Magdalene i drugih žena, preko
Petra, Ivana, drugih apostola, učenika, Pavla, pa sve do naših očeva i majki, župnika i vjeroučitelja, koji
su, neki od njih čak i po cijenu vlastitog života, propovijedali i svjedočili: 'Bog ga uskrisi treći dan i … ovo
je onaj kojega Bog postavi sucem živih i mrtvih!' Vjera u uskrsnuće može biti prenesena dalje, ljudima
našeg vremena koji je još nisu upoznali i sljedećoj generaciji, samo našim propovijedanjem i
svjedočenjem, ako je to potrebno čak i po cijenu života."
Biskup je dodao kako se zadaća propovjednika i svjedoka uskrsnuća Isusa Krista u ovom vremenu mora uključiti i odnos prema vremenu ekonomske krize, uzrokovane duhovnim krizom koja "dotiče svakoga i
sve društvene slojeve, ali se osobito teško odražava na obitelj kao temeljnu ljudsku zajednicu o čijoj stabilnosti ovisi stabilnost pojedinaca, ali i svih drugih zajednica. … Zato se današnji čovjek osjeća sve
više izgubljeno. On se, vođen strahom za vlastitu egzistenciju, sve više zatvara u sebe, u vlastiti svijet u kojem ostaje sve manje prostora za ljubav prema drugomu, za život i darivanje. I zbog ove zatvorenosti
u sebe stanje iz dana u dan postaje sve gore." Postali smo narod koji postupno, ali sigurno izumire jer nas se sve manje rađa, a sve više umire. 
Kao posljedicu duhovne krize biskup je naveo i situaciju s ratovima, "za koje smo mislili da će u 21.
stoljeću prestati," a sve ih je više. Među onima koji pate iz tih razloga je sve više i kršćana. Spomenuo je
te situacije kao one koje čovjek namjerno izaziva poput stradanja u Siriji, Svetoj zemlji, odnosno na
Bliskom istoku, zatim u Africi, Keniji, Nigeriji... Tim tragedijama dodao je i one koje su posljedica življenja
u nesavršenom svijetu. "Ne mogu danas ne spomenuti tragediju koja dotiče cijelu našu biskupiju jer je pogodila jednu obitelj na Brgatu," rekao je biskup. 
Nastavio je kako kao propovjednici i svjedoci Isusova uskrsnuća u takvom svijetu i ovom vremenu,
trebaju ne samo o uskrsnuću govoriti ili ga liturgijski slaviti nego ga trebaju životom pokazati. Zato propovijedati i svjedočiti Isusa Krista danas znači pokazati svima da se "u prihvaćanju s vjerom Isusa
Krista uskrsloga događa … preobrazba svih naših ovozemaljskih križeva i dobiva smisao svako naše
ustajanje i neodustajanje jer uskrsnuće postaje i naša životna stvarnost. Osobni susret u vjeri s uskrslim Gospodinom, koji nas otvara za ljubav i daje nam nadu da se usprkos svemu možemo ostvariti,
osposobljava nas za preobrazbu nas samih, naših obitelji, Crkve i naroda. Tada postajemo slobodni poput Gospodina koji se i u najtežim trenutcima svoga života darivao drugima, ljubio ih, opraštao im, svjedočeći
na taj način, pa i u doživljaju napuštenosti od Oca, da smrt nema zadnju riječ."

Uskrsnuće Isusa Krista je potvrda da je on bio u pravu, da Veliki petak kao dar u potpunosti iz ljubavi
prema nama - ima smisla, rekao je biskup. Ovim načinom propovijedanja i svjedočenja Isusova
uskrsnuća ističu se dvije bitne stvari bez kojih ne bi bio moguć navještaj Isusova uskrsnuća danas: da je Isusovo uskrsnuće nadpovijesni događaj i da su svi u taj događaj osobno i životno uključeni.
"Ako događaju uskrsnuća dozvolimo da nas zahvati, ako Kristu uskrslome dozvolimo da uskrsne u nama,
da u nama i po nama nastavi činiti dobro, da u nama u po nama nastavi borbu, ali i pobjedu protiv zla i
Zloga, da u nama pobjedi našu oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost, srditost, lijenost, našu sebičnost, mržnju, ravnodušnost, da u nama potakne vjeru, nadu i ljubav, razboritost, pravednost, jakost
i umjerenost, onda ćemo i samo onda i mi postati uvjerljivi propovjednici i svjedoci uskrsnuća. I naš
uskrsnuli Gospodin će biti stalno uz nas, on će djelovati s nama, u nama i po nama. Uskrsnuće će tad za
nas biti... novi kvasac koji će nam omogućiti postati novi ljudi, onakvi ljudi kakav je naš uskrsnuli
Gospodin Isus Krist", kazao je biskup i čestitao svima Uskrs.

Katedralni župnik dr. don Stanko Lasić na kraju je uime vjerničke zajednice biskupu čestitao Uskrs.
Obraćajući se okupljenim vjernicima zahvalio je svima koji su proteklih tjedana sudjelovali u liturgiji te istaknuo kako na šestodnevnoj korizmenoj duhovnoj obnovi nikad u katedrali nije sudjelovao toliki broj
vjernika. Na tome je posebno zahvalio katedralnom kapelanu don Marinu Lučiću. Liturgijsko pjevanje
brojnim uskrsnim pjesmama animirali su katedralni zborovi pod vodstvom Margit Cetinić, a na kraju su
svi otpjevali "Kraljice neba, raduj se!" Za sve starije i nemoćne koji na Uskrs nisu mogli doći u crkvu,
misu iz katedrale prenosio je Radio Dubrovnik.

izvor:ika/hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre