HIC


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri14.listopada 2018.
NAJVEĆA OD DOMOVINSKOG RATA
Hrvatska vojska izvodi veliku vojnu vježbu "Velebit 18"

vojna vježba-Velebit-18

U subotu u 6 sati ujutro počela je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske "Velebit 18 - združena snaga". Sudjeluju kopnene, zračne, pomorske i specijalne snage Hrvatske vojske. Vježba se odvija na 11 lokacija diljem Hrvatske i traje neprekidno 72 sata. 

To je glavni događaj HV-a u 2018. vezan za obuku u kojem sudjeluje oko 5.500 pripadnika naše vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će upotrijebljeni borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH. 

Demonstriraju se sposobnosti ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radiouređaji domaće proizvodnje te će se organizirati obilazak Zapovjedništva združenih snaga.

Na vojnu vježbu u Vojarni "Josip Jović" u Udbini, gdje je smješteno zapovjedništvo vježbe, stigla je u pratnji ministra obrane Damira Krstičevića i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović. Predsjednica je obišla samo zapovjedništvo i upoznala se sa početkom i tijekom same vježbe.

U Gašincima, uz tenkove i oklopna vozila, vježba se obrana i protunapad a na vojnom poligonu Kamenjak vježbaju se borbena gađanja u kojima protuzračna obrana štiti ključnu infrastrukturu i zapovjedna mjesta.

U nedjelju će Hrvatska ratna mornarica izvesti bojevo gađenje na ciljeve kako u zraku tako na moru, a vrhunac ove vježbe bit će u ponedjeljak na poligonu u Slunju gdje će više desetaka tenkova, minobacača, haubica, helikopteri, avioni različitim projektilima  gađati mete.

hrt/HIC.hr
foto:MORH