HIC


made in croatia
30.listopada 2018.
VREMENSKA PROGNOZA
Jugo donijelo probleme na moru, slijedi kratka pauza a onda ponovo kiša vrijeme
Jugo i kiša i dalje su glavna tema. U ponedjeljak jako nevrijeme, koje je najavljeno za priobalje za a zbog kojeg su izdavana crvena upozorenja, pokazalo je svu svoju snagu. U Dalmaciji, kao i na otocima, snažan vjetar i kiša rušili su stabla, voda se izlijevala po rivama, a morski promet je u kaosu. Orkanski jugo na otvorenome moru stvarao je valove do šest ili sedam metara visine a udari vjetra su dostizali 50 do 60 kilometra na sat". Otoci su odsjećeni od kopna jer je jugo privezao za obalu većinu trajekata i
katamarana, prenijeo je HAK.
Jako jugo podiglo je razinu mora, poplavljene su i neke rive i ulice.


Nedaleko od svjetionika u Savudriji nestala su dvojica surfera - Hrvat i Slovenac. Unatoč orkanskom jugu odlučili su jedriti na dasci. Nakon što je pokrenuta potraga, hrvatski državljanin uspio se dokopati obale i pružena mu je pomoć. Za Slovencem se i dalje traga.

Kiša je padala u kontinentlnom dijelu.VREMENSKA PROGNOZA

Kako meterorolozi najavljuju, i danas će na moru vladati jugo na kopnu mjestimično kiša a onda kratka pauza od padavina. No ne zadugo jer u četvrtak će ponovo kišiti.

Preko nas noćas će se premještati hladna fronta s kojom očekujemo opet grmljavinu te jaku i obilnu kišu.

Najviše kiše past će na području srednjeg i južnog Jadrana te u područjima oko Jadrana, no povremene kiše bit će više manje u cijeloj zemlji. U noći na utorak i ujutro još će puhati jako i olujno jugo i bit će toplo - između 12 i 18 stupnjeva.

Već u prijepodnevnim satima počet će se razvedravati tako da će veći dio dana biti sunčan. Povremeno istočnije može biti i slabe kiše. I dalje visokih 18 do 21 stupnja.

I dalje ostaje toplo

Na istoku zemlje, u Slavoniji, bit će još i toplije - do čak 23, ali poslijepodne će na tom području uz sunčana razdoblja povremeno biti i pljuskova.


U Istri, iako će glavnina kiše pasti tijekom noći i ujutro, poslijepodne su na cijelom tom području mogući i pljuskovi - uglavnom slabi. Smirit će se i jugo te okrenuti na umjeren jugozapadnjak.

Na južnom Jadranu, u Dalmaciji, slično vrijeme - sredinom dana razvedravanje, ali poslijepodne još uvijek nestabilno pa su mogući i povremeni, uglavnom slabi pljuskovi. Jugo će oslabjeti i zapuhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar.

Na kopnu od utorka ujutro pa sve do tamo četvrtka poslijepodne ili navečer bit će barem djelomice sunčano i bez kiše. U četvrtak novo naoblačenje, ali ostaje i dalje toplo.

Na jadranu u srijedu sunčan i topao dan uz slab jugozapadnjak, no neće nam to dugo trajati. U četvrtak naoblačenje s kišom, a opet će zapuhati i jugo.

Nova jaka i obilna kiša uz olujne pa i orkanske udare juga čeka nas još u noći na utorak i ujutro, osobito na južnom jadranu. Iza toga sunčano i mirnije sve tamo do četvrtka poslijepodne ili navečer. hrt/  hic
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre