HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia18.siječnja 2018.
OPREZ U PROMETU
Stigla najavljena promjena vremena, kiša i snijeg čine problem vozačima

snijeg, gorje

"Prije polaska na put svakako savjetujemo da se provjeri stanje na prometnicama, a ako se vozač odluči krenuti na put, ne savjetujemo da kreće bez zimske opreme. U podvelebitskom području očekujemo da će biti ograničenja za pojedine skupine vozila", poručili su iz HAK-a.


Snijeg otežava vožnju mjestimice na sjeveru Hrvatske, mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji te sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, u Gorskom kotaru ponegdje ima i magle, a smanjena je vidljivost na dionici autoceste A6 Rijeka – Zagreb između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobića, izvijestio je u petak ujutro HAK.

Iz HAK-a vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

U prekidu su katamaranske linije: Mali Lošinj – Cres – Rijeka i Novalja – Rab – Rijeka. Trajekt na liniji Šibenik – Zlarin – Kaprije – Žirje u povratnom putovanju plovi bez pristajanja u luku Kaprije.

Trajekti, ostali katamarani i brodovi zasada plove prema redu plovidbe.

Na autocesti A3 Bregana – Lipovac pred graničnim prijelazom Bajakovo kolona je teretnih vozila na izlasku oko 500 metara.

Otežan promet kroz gorje

Iz HAK-a poručuju da zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta koji će obilježiti današnji dan, a sukladno vremenskoj prognozi, do subote u poslijepodnevnim satima očekuju otežan promet kroz gorske krajeve zbog snijega, a u podvelebitskom području zbog bure.
"Prije polaska na put svakako savjetujemo da se provjeri stanje na prometnicama, a ako se vozač odluči krenuti na put, ne savjetujemo da kreće bez zimske opreme. U podvelebitskom području očekujemo da će biti ograničenja za pojedine skupine vozila", poručili su iz HAK-a.

Vezano za tradicionalni skijaški tjedan koji je u Hrvatskoj završio s početkom škole, iz HAK-a poručuju kako ne očekuju veće probleme na graničnim prijelazima.

Ujutro kišno i oblačno

Iz DHMZ-a za petak prognoziraju pretežno oblačno s kišom, na Jadranu ponegdje obilnijom praćenom grmljavinom, u gorju snijeg uz stvaranje i debljeg snježnog pokrivača, s padom temperature susnježice i snijega bit će i u nizinama središnje Hrvatske te mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije i podno Velebita. Za područje Velebitskog kanala izdan je crveni alarm.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja", upozorenje je Meteoalarma.

Prognoza za petak

Kako je u prognozi za petak istaknula meteorologinja Nove TV Ana Bago Tomac, ova promjena vremena bit će stvarno brzopotezna – već sredinom dana snijeg će prestati padati i počet će se razvedravati, i to najprije na sjeverozapadu. Snijeg će i u nizinama stvoriti tanji snježni pokrivač, a velika promjena bit će i temperatura.

Na istoku zemlje oblačno i kišovito, a u zapadnoj Slavoniji bit će povremeno i snijega ili susnježice. Bit će hladnije, osobito navečer.

U Istri će biti oblačno i kišovito, kao i na Jadranu, gdje će povremeno biti i snijega na obali, najviše zbog jake bure s olujnim udarima. Kasno poslijepodne očekuje se razvedravanje i prestanak kiše. U gorju će se stvarati deblji snježni pokrivač uz sjeverni vjetar.

I na jugu će u petak biti promjenjivo uz grmljavinske pljuskove i veći dio dana još jako jugo. Na sjevernom dijelu poslijepodne će okrenuti na jaku buru.

Sljedećih dana bit će oblačno i hladno, povremenog slabog snijega za vikend će biti u gorju i u Slavoniji, a u ponedjeljak i u ostalim krajevima.

Na Jadranu će biti promjenjivo i vjetrovito, kiše i grmljavine bit će još u subotu na južnom dijelu. U ponedjeljak slijedi novo naoblačenje s kišom i jakom burom.
dnevnik.hr /  hic
foto:arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre