HIC


made in croatia


17.lipnja 2019.
VRIJEME
Hrvatsku ponovo zahvatilo jako nevrijeme pračeno tučom

tuča

Prošlotjedni toplinski val u Hrvatskoj zamijenilo je grmljavinsko nevrijeme - uglavnom u središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom Kotaru i zapadnoj Slavoniji. U nekim dijelovima padala je i tuča - u Međimurju, Dalmatinskoj zagori, kod Sinja i na području Gospića, a kod Nove Gradiške je zabilježena pijavica. 

U nedjeljno popodne jako nevrijeme zahvatilo je zapad Slavonije. U okolici Novske i Okučana padala je tuča veličine golf loptice koja je oštetila i automobile. Kod Nove Gradiške pojavila se čak i pijavica, navodi Neverin.hr.

U večernjim satima nevrijeme je zahvatilo i Zagreb. Prvo je puhao jak vjetar a onda se "otvorilo" nebo nad Zagrebom. Padao je jak pljusak pračen munjama i udarima gromova. Ppovremeno su se čule i sirene. Nakon nešto manje od sat vremena nevrijeme je stalo, a kiša je oslabjela. I dalje su okolicom Zagreba oko 23 sata munje parale noćno nebo.

Kiše u manjem obimu biti će još u ponedjeljak ali se očekuje smirenje.NEVRIJEME I U DRUGEIM DIJELOVIMA EUROPE

Nevrijeme je zahvatilo Češku, Francusku, Švicarsku i Poljsku. U Francuskoj su poginule dvije osobe.
U Poljskoj je više od 10.000 kućanstava ostalo bez struje. Vatrogasci su uglavnom intervenirali zbog porušenih stabala i srušenih krovova.


hrt/HIC.hr
foto:arhiv


12.lipnja 2019.
Zapadni dio Hrvatske pogodila tuča

Jučer u kasnim poslijepodnevnim satima kiša i jako grmljavinsko nevrijeme pračeno rijetko viđenom tučom zahvatilo je Gorski kotara. U večernjim satima kiša se proširila i na području Zagorje. U Varaždinu je izmjereno čak 43 mm kiše , piše piše neverin.hr . Kiša je činila veliki problem na prijateljskoj nogometnoj utakmici između Hrvatske i Tunisa (završila je rezultatom 2:1 u korist gostujuče momčadi) koja se igrala u Varaždinu.

Kratkotrajna kiša i grmljavinsko nevrijeme sinoč je zahvatilo i Zagreb. Nije bilo poteškoća


Veliko nevrijeme s pijavicama i tučom pogodilo je i susjednu Sloveniju. Kako javljaju tamošnji mediji puno je štete pričinjeno na brojnim objektima, a vatrogasci su imali pune ruke posla.


Olujno nevrijeme pogodilo je Njemačku iznad koje se sukobio vlažan oceanski zrak i topla zračna masa afričkog porijekla. Bilo je razorne tuče, obilnih oborina i olujnog naleta vjetra, a najpogođeniji je bio München i okolica. Prema izvještajima medija, veliko nevrijeme je pogodilo i sjeverozapad Češke.

Oluja praćena obilnom kišom zhvatila je i Švicarsku. Zbog naleta vode zatvorene su pojedine ceste u kantonu Uri, a gradić Onsernone koji je najduže bio na udaru nevremena zbraja štetu koju je prozročila tuča veličine oraha. 

A na Sardiniji nezapamćena najezda skakavaca pustoši svu vegataciju pred sobom u najgoroj invazija insekata u posljednjih 60 godina na tom talijanskom otoku. Veliki rojevi skakavaca uništili su više od dvije tisuće hektara na području gradića Ottane i Oranija u središnjoj pokrajini Nuoro.


neverin.hr /  hic
foto:neverin.hr

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre