HIC


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri12.rujna 2018.
NAJAVLJEN ZA 13.LISTOPADA
Prosvjed protiv šutnje hrvatskih institucija o nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru

Ivan Penava

Pripreme za prosvjed protiv šutnje institucija hrvatskog društva o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru i drugdje, najavljen za 13. listopad na središnjem trgu u Vukovaru, u samome su začetku, a na prosvjedu se očekuje iznimno velik odaziv hrvatskih građana, izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, javlja Hina.

Poziva na posebnu dozu pijeteta i ozbiljnosti za vrijeme prosvjeda. Poručio je da se ne smije podleći bilo čijim manipulacijama jer to nije prosvjed ni za kakvu političku opciju ili unutarstranačke i međustranačke obračune, već za pravdu prema žrtvama, za otkrivanje istine o njihovim sudbinama i procesuiranju odgovornih.

Za jučerašnje razgovore s ministrom Davorom Božinovićem, Gordanom Jandrokovićem, Miljanom Brkićem i Lovrom Kuščevićem rekao je da su bili konstruktivni. Nije bilo pritisaka kako bi se prosvjedi otkazali, no bila su "izražena promišljanja kako do svega ovoga nije trebalo doći", pa su iznesene i određene zebnje u kojem će smjeru prosvjed ići.

"Mislim da u vodstvu stranke znaju da su motivi za prosvjed iskreni, bez skrivenih namjera, kako je i komunicirano prema javnosti", istaknuo je Penava.

Na pitanje hoće li, ako prosvjed ne poluči rezultate, inzistirati na ostavkama, Penava je rekao da je riječ o preozbiljnoj stvari za društvo, za sam Vukovar i obitelji žrtava. "Ne smijemo dozvoliti da ova Vlada bude još jedna u nizu koja po tom pitanju nije učinila dovoljno", rekao je Penava. Potvrdio je da bi se idućih dana trebao sresti s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Komentirao je i oglašavanje SDSS-a i vukovarskog dogradonačelnika iz redova srpske manjine Srđana Milakovića, koji su kritizirali najavu prosvjeda. "Ne govori se o tome tko se kako zove, tko se gdje rodio ili koje je nacionalnosti i vjere, govorimo o žrtvama ratnog zločina i sve drugo je za mene politikanstvo", rekao je Penava.hkv/HIC.hr
foto:facebook