HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/13.listopada 2020.
PRIVREMENA MJERA
Trg sv.Marka se zatvara za civile, turiste i novinare

pucnjava ma trgu sv.Marka u Zagrebu


Jučerašnji krvavi napad na policajca ispred Banskih dvora i najava postrožavanja mjera kretanja na Markovom trgu za “civile i turiste”, mogla bi biti iskorištena i za dodatno distanciranje ministara u Vladi Andreja Plenkovića od javnosti, odnosno novinara.

Potvrdio je to sinoć vrlo izravno ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, rekavši da će novi režim onemogućiti novinarima prilazak ministrima i ministricama na trgu, te uzimanje izjava od njih.


“Ako sudimo po današnjem slučaju to je i zbog njihove sigurnosti. Sigurno će biti novi striktniji režim, a zasad imamo privremeno rješenje i tek trebamo dogovoriti zapravo i opredijeliti se za jednu od nekoliko opcija koje je MUP pripremio nakon onih lubenica”, izjavio je Božinović u RTL Direktu sinoć.

”Policija uvijek ima mogućnost kao privremenu mjeru ograničiti slobodu kretanja, međutim, sigurno je da nam slijede razgovori i sa Saborom i Ustavnim sudom – tu je kao što vidimo i Crkva te ljudi koji stanuju tu”, kazao je ministar.


On kaže da su posljedice jučer mogle biti i teže, da se napadač odlučio na pohod u neko drugo vrijeme.


Što se tiče odgovornosti glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, ministar je istaknuo da se po svemu što se dosad zna, o tome ne može govoriti, ali se može govoriti o štićenju objekata Vlade i Sabora koji su uz Ured predsjednika Republike objekti koji su objekti prve kategorije štićenosti:


”Međutim, oni su smješteni tu gdje jesu – na javnoj otvorenoj i za promet i za pješake površini i tu ćemo morati donositi nekakve mjere koje će učiniti sigurnijima sve koji borave na Gornjem gradu. Ovakva je otvorenost nezamisliva u nizu europskih zemalja. No nije preseliti Vladu i Sabor uzeti dva kofera i naći nekakav drugi smještanoj, tu je tradicija, mislim da se može čuvati taj prostor i sačuvati dio koji je otvoren i za građane i za turiste i za vjernike, ali što se tiče slobode kretanja morat će se naći nekakve drugačije mjere”, piše RTL.Na Markovom trgu danas su postavljene zaštitne ograde a kontroliraju se i auta.
hrt/HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre