21. studenoga 2014.
Miljenić o Šešelju: Spodoba stalno veliča četništvo i ništa se ne događa
Je li puštanjem Vojislava Šešelja na privremenu slobodu pala vjerodostojnost Haškog suda i zašto glavni tužitelj Serge Brammertz ne reagira na Šešeljeve ispade, u emisiji Hrvatskog radija 'Poligraf' govorili su ministar pravosuđa Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i  HRT-ov izvjestitelj iz Haaga Tihomir Vinković.

Čisto pravno gledano. Ne poznajem srbijanski pravni sustav, ali siguran sam da postoji kazneno djelo javno poticanje na nasilje i mržnju i ponašanje Šešelja spada u to. On niječe počinjeni genocid u Vukovaru. To je čisto kazneno djelo i tu bi Srbija trebala reagirati. Ta spodoba stalno veliča četništvo i ništa se ne događa. To je srpski problem koji oni trebaju riješiti, rekao je ministar Miljenić.

Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković složio se s Miljenićem. Rekao je kako je skandalozno da postupci na Haškom sudu toliko dugo traju. A i procjene da se čovjeka pusti na slobodu zbog liječenja, a on onda pokazuje da je sposoban zdravstveno držati mitinge i imati istu retoriku koju je imao 90-ih godina je skandalozno. S druge strane Srbija je kandidat za ulazak u EU i morat će dokazati neke kvalitete da zaslužuje biti u društvu zemalja Europske unije. Kakav je politički ambijent u Srbiji ako se čelništvo države ne oglašava na takve ispade. O tome treba razmišljati s obzirom na to da je Srbija u procesu pristupanja Europskoj uniji, kazao je Bošnjaković. 

Prije nekoliko dana pisao sam Brammertzu i inzistirao da radi svoj posao. A njegov posao je da Šešelj bude u Haagu. I nedopustivo je da se ne žali. Ne mogu prihvatiti da oni kažu da je Vijeće tako odlučilo i da ne mogu ništa. Isti taj Brammertz, kad su bile u pitanju neke osobe iz Hrvatske, vrlo budno je bdio i inzistirao da se vrate u Haag. Neprihvatljivi su dvostuki standardi i to ne možemo prihvatiti. Zahtijevao sam od glavnog haškog tužitelja da poduzme mjere jer je to njegova dužnost i obveza. On mora štititi interes žrtava. Ne može prati ruke i reći to je Vijeće suda odlučilo i mi tu ne možemo ništa. Mi samo tražimo iste standarde - kazao je ministar.

A da su na sceni dvostruki kriteriji, slaže se i Bošnjaković. Jedni kriteriji su vrijedili za nas, a drugi će sad vrijediti za druge. Kao članica EU-a čvrsto i snažno se moramo postaviti jer ono što je vrijedilo za nas mora vrijediti i za druge. Ne samo radi procesa pregovaranja već i vladavine prava u zemlji koja želi postati punopravna članica. Srbija se mora suočiti sa svime što su njene strukture proizvele na ovim prostorima i procesuirati sve počinitelje ratnih zločina bez obzira na kojoj razini to bilo, rekao je Bošnjaković.

Mi ćemo sprečavati Srbiju, ako se ne budu poštivali standardi koji su vrijedili za sve i koji su vladavina prava, a to uključuje i suđenje za ratne zločine najvišim organizatorima zapovjednicima. To je dužnost ove vlade i svake vlade u Hrvatskoj, rekao je Miljenić o sajalištu Hrvatske u vezi sa srpskim pregovorima za ulazak u EU.

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje.

 

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre