ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar

 

Like us on Facebook

5.veljače 2015.
POČELA PRIJAVA ZA OTPIS DUGA
Fina izdala 7.777 pregleda duga po vjerovnicima.


Na šalterima u poslovnicama Financijske agencije (Fina) od ponedjeljka, 2.veljače do srijede, 4. veljače
u 15 sati, izdano je ukupno 7.777 pregleda duga po vjerovnicima dok je na internetskoj aplikaciji Otpis duga-javna objava bilo 17.521 registriranih građana koji su provjerili zadovoljavaju li kriterije glede prihvatljive vrste duga, objavila je u srijedu Fina.
Već prvog dana do 11, sati izdano je 4.842 pregleda a internetsku aplikaciju pregledalo 15.063 registriranih građana.

Po podacima koje je Fina objavila na svojim internetskim stranicama, građani su u poslovnice Fine najčešće dolazili u Zagrebu gdje je izdano 1.466 pregleda duga po vjerovnicima, a potom u Splitu (862), Bjelovaru (776), Osijeku (629) te Rijeci (567). Najmanje izdanih pregleda duga evidentirano je u Dubrovniku (29), Gospiću (90) i Požegi (99).

Na internetskim stranicama Fine od subote 31. siječnja građanima su dostupni svi podaci vezani uz otpis dugova ili odgodu ovrha te svi potrebni dokumenti i obrasci za taj postupak.

Zahtjevi za otpis dugova se mogu podnijeti od 2. veljače do 30. lipnja, a u prva dva mjeseca primjene (od 2. veljače do 2. travnja) isključivo će dužnici prema kriteriju A imati pravo pristupiti mjerama.

Prvi korak u podnošenju zahtjeva je da dužnik provjeri u poslovnici ili na web stranici Fine, ili u pet ovlaštenih centara za socijalnu skrb (Zagreb, Varaždin, Rijeka, Osijek, Split) je li na popisu dužnika koji mogu podnijeti zahtjev za otpis duga, a ako se nalazi na tom popisu može zatražiti ispis pregleda duga u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb ili na 175 lokacija Fine.

Vlada je sredinom siječnja usvojila sporazum o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju kumulativno do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili, a riječ je o oko 60.000 građana. Dugovi se otpisuju za građane koji su blokirani duže od godinu dana najviše do 35.000 kuna, od čega do 25.000 kuna duga prema državnim poduzećima te do 10.000 kuna prema bankama, teleoperaterima i ostalim vjerovnicima.

Važno je reći ukoliko se dug odnosi na više vjerovnika recimo HEP, komunalno poduzeću i teleoprateeru dužnik će svakom od njih uputiti poseban zahtjev. Oni moraju u roku od 15 dana potrvrdi Centru za socijanu skrb da su zahtjev zaprimili. I potom u roku od 15 dana dug i otpisati.  

Građani koji mogu podnijeti zahtjev za otpis su korisnici minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine (kriterij A) te građani čija su mjesečna primanja manja od 2.500 kuna (za samca) ili 1.250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju druge nekretnine osim one u kojoj žive, nemaju oročen novac te nemaju ugovor o stambenoj štednji (kriterij B).

 
IZVOR:poslovni.hr/HIC

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre