25. studenoga 2014.
PRATES PRIZNAO PISMENI KONTAKT S NOBILOM
 ‘Naslov Pratesove izjave bi mogao biti: kako mogu optuženom nanijeti najmanje štete’
Jedanaesti dan suđenja Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred višim zemaljskim sudom u Münchenu zbog sumnje u sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića završen je u ponedjeljak iskazom Krunoslava Pratesa, koji je pokušavao uvjeriti sud da je njegov raniji iskaz o ključu garaže u kojoj je ubijen Đureković lažan.
Prates je pred istim sudom već 2008. osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog sudioništva u ubojstvu Đurekovića.

Trodnevno svjedočenje Prates je završio opisom dana kada je otkrio tijelo ubijenog Stjepana Đurekovića u svojoj garaži u Wolfratshausenu kraj Münchena, koju je ubijeni hrvatski emigrantski političar povremeno koristio kao tiskaru. Iznosio je detalje koje je već opisao na svome suđenju 2008. Prates se osvrnuo i na posljednje dane uoči Đurekovićeve smrti i na neke susrete među hrvatskim emigrantima.
Prates se uvijek iznova pokušao vratiti na to da sudsko vijeće uvjeri kako je priča o tomu da je ključ garaže u kojoj je Đureković ubijen predao u jednom trenutku Perkoviću lažna te kako je on svo vrijeme pokušavao opovrgnuti svoj iskaz pismima državnom odvjetništvu, no sudsko vijeće se više nije obaziralo na njegove opaske.

Prates je u ponedjeljak prije podne u potpunosti zanijekao da je Josipu Perkoviću predao ključ garaže. Za optužnicu protiv Perkovića i Mustača to je važan detalj, jer državno odvjetništvo smatra da je Perković dalje te ključeve predao zasad nepoznatim počiniteljima ubojstva, a da Mustač kao tadašnji Perkovićev pretpostavljeni stoji iza naloga za ubojstvo Đurekovića.
Pratesovo svjedočenje predstavnici obrane i optužbe su okarakterizirali različito.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo smatra kako državno odvjetništvo mora biti nezadovoljno Pratesovim iskazom.
“Ja bih u ovom trenutku rekao da je 50 posto presude dovedeno u pitanje. Hoće li to tužitelji sanirati nekim drugim sredstvima ili dokazima, ja to ne znam, ali u ovom momentu se ozbiljno zaljuljala optužnica”, rekao je Nobilo. On vjeruje Pratesu koji kaže da je prvobitnu priču o ključu kojeg je predao Perkoviću izmislio, samo kako bi njemačkim istražiteljima, koji su mu se prikazali kao izdavači koji žele objaviti roman o hrvatskoj emigraciji dao, kako je rekao, “napeti sadržaj” za budući roman.

Markus Meissner, jedan od odvjetnika Gizele Đureković sutužiteljice u procesu i udovice Stjepana Đurekovića, smatra pak kako je Prates uništio i posljednji trunak svoje vjerodostojnosti.
“Prates se u najvažnijim dijelovima iskaza udaljio od prijašnjih izjava i unio mnogo novoga u svoju priču. I to novo u priči je potpuno prepoznatljivo kao nešto što ide u prilog obrane. Naslov Pratesove izjave bi mogao biti: kako mogu optuženom nanijeti najmanje štete”, rekao je Meissner.
On je još jednom istaknuo veze između Pratesa, zasad jedinog optuženog u slučaju Đureković, s odvjetnikom obrane Nobilom.

Svjedok je jasno rekao da je imao pismeni kontakt s odvjetnikom Nobilom. Tu svako može donijeti svoje zaključke na koji način i u kojim smjerovima su tekle informacije. Mnogo je detalja u iskazu ali oni jasno idu u smjeru da je svjedok jasno davao iskaze koji idu u korist optuženih”, zeključio je Meissner.
Suđenje se nastavlja u utorak svjedočenjem bivšeg istražnog suca pri višem saveznom sudu u Karlsruheu Dietricha Beyera.
Narod.hr
HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresaVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre