20. studenoga 2014 .

Sve je, tvrdi, u rukama sudskog vijeća

Brammertz: Razumijem frustracije zbog Šešeljevih nastupa, ali moj je ured nemoćan

Na pitanje zašto se Ured glavnog tužitelja nije žalio na odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu iz haškog pritvora, Bramertz je istaknuo kako je »odluka o privremenom puštanju Šešelja na slobodu, zapravo ‘proprio motu’ odluka, koju donosi sudsko vijeće«
BEOGRAD –  Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz izjavio je u srijedu u intervjuu kako razumije frustracije ljudi koje svojim nastupima izaziva haaški optuženik Vojislav Šešelj nakon privremenog puštanja na slobodu iz ICTY-a, ali naglašava da je njegov slučaj potpuno u rukama sudskog vijeća.

U intervjuu koji je tijekom posjeta Beogradu dao Al Jazeeri Balkans, Brammertz podsjeća da je predmet protiv vođe Srpske radikalne stranke (SRS), optuženog za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj 90’ih godina prošlog stoljeća okončan još 2010. i od tad se čeka presuda o kojoj će odlučiti suci.
«Mi smo, kao Ured tužitelja, ispitali našeg posljednjeg svjedoka 2010. Obrana nije prezentirala svoj slučaj, pa je predmet okončan 2012. Moj Ured, jednako kao i žrtve i javnost, čeka od 2012. na presudu, koja je potpuno u rukama sudskog vijeća«, objasnio je Brammertz aktualnu procesno-pravnu situaciju u slučaju Šešelj pred ICTY-em, naglasivši kako se nada da će »presuda biti izrečena što je prije moguće«.
Na pitanje zašto se Ured glavnog tužitelja nije žalio na odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu iz haškog pritvora, Bramertz je istaknuo kako je »odluka o privremenom puštanju Šešelja na slobodu, zapravo ‘proprio motu’ odluka, koju donosi sudsko vijeće«.

«Tu je inicijativu pokrenulo sudsko vijeće na osnovi humanitarnih razloga vezanih za njegovo zdravstveno stanje. Kako moj Ured nema pristupa njegovom zdravstvenom kartonu, nismo u poziciji prosuđivati je li ta odluka opravdana ili ne«, rekao je haaški tužitelj.
On upravo nedostatkom informacija iz Šešeljeva zdravstvenog kartona navodi kao «jedan od razloga što nije bilo moguće, odnosno primjereno«, da Ured tužitelja uloži žalbu.
Sudsko vijeće, kako navodi Brammertz, Šešelju je nametnulo samo ograničen broj uvjeta. Jedan od njih je da ne smije kontaktirati svjedoke ili žrtve i da se mora vratiti na sud kada se odluči o datumu nastavka suđenja.
«Nisu nametnuti drugi uvjeti, ali naravno, sudsko vijeće ima zakonsku mogućnost pozvati ga da se vrati kada god to odluči, ili kada sudsko vijeće zaključi da su uvjeti prekršeni. No, da ponovim, sve je u rukama sudskog vijeća i Ured tužitelja ima veoma malo mogućnosti za djelovanje u tom smislu«, kazao je Brammertz za Al Jazeeru.

Šešelj je po dolasku iz Den Haaga poručio kako ne odustaje od ideje velike Srbije, a na Dan sjećanja na žrvu Vukovara »srpskim četnicima čstitao oslobađanje srpskog Vukovara«.
Na konstataciju da su Šešeljeve izjave uznemirile mnoge u regiji, uz podsjećanje da je hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio i pismo predsjedniku ICTY-ja Theodoru Meronu u povodu Šešeljevih istupa, novinar Al Jazeere upitao je Brammertza tko bi trebao reagirati u tom slučaju.
«Potpuno razumijem frustracije koje mnogi osjećaju. Osoblje u mom uredu i ja osobno dijelimo taj osjećaj«, rekao je Brammertz, podsjetivši da su tužitelji svoj posao završili još 2010. sugerirajući kako ta pitanja »treba uputiti sudskom vijeću ili predsjedniku suda jer su to, zapavo, sudske odluke«.
Glavni haaški tužitelj rekao je kako »potpuno razumije da Šešeljeve izjave šokiraju ljude jer on koristi isti govor mržnje koji je koristio i tijekom rata, što je, u konačnici, i dovelo do njegova kaznenog gonjenja«.

«Danas se ponavljaju govori iz prošlosti, što može imati samo negativan utjecaj na pomirenje u regiji i na različite skupine koje se zajednički kreću naprijed«, ocijenio je Brammertz.
On je istaknuo da, bez obzira na ograničene uvjete koje je je ICTY postavio Šešelju, »sudsko vijeće uvijek ima mogućnosti pozvati ga da se vrati u pritvor kad god to odluči ili kad utvrdi da su uvjeti prekršeni«.
Haaški sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) pustio u četvrtak na Šešelja privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali bez presude nakon 11 i pol godina provedenih u pritvoru pod optužbom za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, te protjerivanje nesrpskog stanovništva s područja BiH i Vojvodine.
Šešelju nije uvjetovano da ne smije javno nastupati i baviti se politikom, a vlada Srbije jamčila je da će osigurati njegov povratak u Den Haag na zahtjev ICTY-a. Večernji list

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre