19. studenoga 2014.
AFERA AGRAM
Bandiću i ostalima prihvaćena jamčevina: Gradonačelnik Zagreba izlazi na slobodu
Milanu Bandiću prihvaćena je jamčevina od 15 milijuna kuna, a svi kojima je prihvaćena jamčevina izaći će iz Remetinca kada sudu dostave dokaz da su jamčevine koje su im određene uplatili na račun suda
Izvanraspravno vijeće Zagrebačkog županijskog suda potvrdilo je odluku suca istrage kojom su Milanu Bandiću i osmorici osumnjičenika u aferi Agram određene jamčevine u iznosu od 150.000 do 15 milijuna kuna. U ovom trenutku jamčevina se odnosi na gotov novac, što znači da Bandić i ostali iz Remetinca mogu izaći u trenutku kada sudu dostave dokaz da su spomenute iznose koji su im određeni kao jamstvo uplatili na račun suda.

Naravno, branitelji osumnjičenika mogu predložiti da se jamstvo koje im je određeno u gotovom novcu zamijeni nekretninom, no u tom slučaju bi iz pritvora izašli tek kad bi sud upisao hipoteku na nekretninu kojom jamče.
Što se pak tiče mjera opreza koje su izrečene svim osumnjičenicima, Vijeće je Slobodanu Ljubičiću i Ivanu Tolići ukinulo mjeru zabrane obavljanje posla, jer su i jedan i drugi u međuvremenu dali ostavke na svoje funkcije pa je Vijeće smatralo da ne postoji opasnost da bi mogli ponoviti djelo. U međuvremenu je na sud stigao zahtjev USKOK-a da se Bandiću i ostalima istražni zatvor produži za još dva mjeseca, a o tome će odlučivati sudac istrage.
Očekuje se da bi dio osumnjičenika već danas tijekom dana mogao uplatiti iznose jamčevine. Oni koji to učine bit će nakon toga pozvani na sud kako bi im sudac istrage ukinuo istražni zatvor koji je zamijenjen jamčevinom te kako bi mu obećali da će poštovati izrečene mjere opreza.

Za sada je nepoznato hoće li i Bandić biti među onima koji će danas uplatiti novac, s obzirom na to da je u njegovu slučaju riječ u iznosu od 15 milijuna kuna. Inače, njegovi odvjetnici su na posljednjem ročištu predložili jamčevinu od 22,5 milijuna kuna u nekretninama, no sudac istrage je njihov prijedlog odbio zato što nisu imali upotpunjenu dokumentaciju, odnosno elaborate o procjeni vrijednosti nekretnine i izjave ljudi kojima pripadaju nekretnine da pristaju na to da se na njih upiše jamstvo. Sud je stoga po službenoj dužnosti odredio jamčevinu od 15 milijuna kuna smatrajući da taj iznos odgovara težini kaznenih djela za koje se Bandić sumnjiči i njegovim osobnim prilikama.
Ivana Jakelić, Večernji list

 

 

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre