dr.Franjo Tudjman, prvi hrvatski predsjednik10.prosinca 2014.
OBLJETNICA SMRTI:10.prosinca 1999 - 10.prosinca 2014.
Petnaest je godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika
dr.Franje Tuđmana .


ZAGREB: Danas se obilježava 15 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana i utemeljitelja HDZ-a.
Obilježavanje obljetnice početi će u jutarnjim i nastaviti se u popodnevnim i večernjim satima. Na zagrebačkom groblju Mirogoju ujutro će se položiti vijenaci na grobu Franje Tuđmana a potom u njegovom rodnom Velikom Trgovišću ispred rodne kuće.

U hotelu Sharaton Zagreb u 16 sati će se održati i svečana akademija a uoči svečane akademije na pitanja novinara odgovarat će sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko
U večernjim satima u svetištu Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu održat će se misa zadušnica za pokojnog predsjednika Tuđmana. Misu će predvoditi predvoditi mons. dr. sc. Vlado Košić, biskup sisački. Nakon mise, u 20 sati u dvorani tog svetišta održat će se tribina na temu "Franjo Tuđman i bitka za Vukovar na kojoj će biti riječ o činjenicama vezanim uz bitku za Vukovar, ulozi predsjednika Tuđmana te o svim neistinama i krivotvorinama u javnosti vezano
za navedeni događaj. Mišljenja građana o dr.Tuđmanu petnaest godina nakon smrti.

Smrt Franje tuđmana označila je kraj jedne ere u modernoj Hrvatskoj. U gotovo 10 godina mandata izazivao je kontroverze. Do danas ime, uloga i politika Franje Tuđmana ima štovatelje i protivnike, piše dnevnik hr a na osnovu ankete koju je proveo među hrvatskim građanima o ulozi Franje Tuđmana
mišljenja su u večini pozitivna. Prenosima anketu u cjelosti:

FRANJO TUĐMAN - POZITIVNA ULOGA

Nakon 15 godina većina građana o predsjedniku Tuđmanu ima pozitivno mišljenje. Pozitivnim ga ocjenjuje 56 posto građana, i pozitivnim i negativnim ocjenjuje ga 27 posto, a negativnim 14 posto. Ne zna njih 3 posto.

PREDSJEDNIK - NAJBOLJI U DOMOVINSKOM RATU, NAJLOŠIJI U EKONOMIJI I PRIVATIZACIJI

Predsjednik Tuđman najbolje je kod građana ocijenjen u svojoj ulozi u Domovinskom ratu. Pozitivnim ga ocjenjuje 69 posto građana. U ostalim kategorijama je ispod 50 posto. Tako pozitivnom njegovu ulogu po pitanju ljudskih prava ocjenjuje 42 posto građana. Njegovu ulogu u međunarodnoj poziciji Hrvatske pozitivnom ocjenjuje 41 posto.

Daleko lošije stoji u ekonomiji. Kada je u pitanju njegova uloga u gospodarstvu, pozitivnom je smatra 33 posto birača. Najlošije ga se ocjenjuje u politici privatizacije. Pozitivnom ulogu predsjednika Tuđmana smatra samo 19 posto birača. 

PREDSJEDNIK TUĐMAN I NAČIN VLADANJA

Predsjednik Tuđman po svom načinu upravljanja Hrvatskom podijelio je zemlju. Ipak, 47 posto građana smatra da je vladao demokratski, a 41 posto da je vladao autokratski. Ne zna njih 12 posto.

TUĐMAN BOLJI OD NASLJEDNIKA, SANADER NAJLOŠIJI

Predsjednik Tuđman upravljao je Hrvatskom u polupredsjedničkom sustavu. Predsjednik koji je postavljao premijere i kontrolirao Vladu. Danas predsjednik ima male ovlasti, a politička je moć u Vladi. Kada se uspoređuje predsjednika Tuđmana s nasljednicima i svim premijerima od 2000. godine, on stoji bolje.

Tako 52 posto građana smatra boljim predsjednika Tuđmana od sadašnjeg predsjednika Ive Josipovića. Bolje je Tuđman ocijenjen od premijera Račana, to smatra 54 posto birača. Tuđman je bolje ocijenjen i od svog nasljednika Stjepana Mesića s 56 posto. Prvog predsjednika bolje ocjenjuje 57 posto građana u odnosu na HDZ-ovu premijerku Jadranku Kosor. A 68 posto smatra ga boljim od sadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Najlošije je u usporedbi s Franjom Tuđmanom prošao Ivo Sanader. Predsjednika Tuđmana boljim od bivšeg premijera Sanadera ocjenjuje 82 posto građana.


hic

 


Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre