Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


26.veljače 2015.
SASTANAK U UREDU HRVATSKE PREDSJEDNICE
Branitelji iz Savske održali sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar kitarović

ZAGREB: Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je predstavnike velike većine braniteljskih udruga i članova njihovih obitelji kako bi se u izravnom razgovoru upoznala sa zahtjevima i problemima s kojima se suočava braniteljska i stradalnička populacija, stoji u priopćenju iz predsjedničkog ureda.
  
Tom prigodom predsjednica Grabar-Kitarović je izrazila želju i spremnost da svojim autoritetom, poštujući pravni poredak Republike Hrvatske, pridonese zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja. 
  
Predstavnik branitelja Đuro Glogoški upoznao je Predsjednicu Republike sa zahtjevima i aktivnostima branitelja koji već 130 dana prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu. Pozvao je predsjednicu Grabar-Kitarović da bude nositeljica inicijative dijaloga između branitelja i državnih institucija. 
  
Predsjednica je prihvatila prijedlog predstavnika udruga da bude dijelom inicijative koju bi činili Predsjednik Hrvatskog Sabora, Predsjednik Vlade RH, Predsjednica Ustavnog suda i predstavnici vjerskih zajednica kako bi se prosvjed u Savskoj ulici okončao u skladu sa zakonima RH uz puno uvažavanje vrijednosti Domovinskog rata i doprinos branitelja obrani Republike Hrvatske. Isto tako, predložila je i osnivanje zajedničkog radnog tijela Ureda predsjednice i braniteljskih udruga u cilju održavanja trajnog dijaloga. 
  
Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović izrazila je svoju spremnost na puni angažman u usklađivanju djelovanja svih sastavnica državne vlasti kako bi se izbjegle bilo kakve konfliktne situacije ili pak stvaranje novih podjela unutar hrvatskog društva.


Komentirajući današnji sastanak branitelja s predsjednicom ministar branitelja Predrag Matić je rekao
da je predsjednica nekoliko puta razgovarala s braniteljima te dodao kako bi mu bilo drago da na razgovor pozove i njega i čuje drugu stranu priče. Dodao je i da je spreman pred medijima potpuno argumentirano iznijeti sve što se tiče prosvjeda branitelja da se, kako kaže, vidi i napokon utvrdi je li to politički uvjetovano ili stvarno. Na upit novinara što ako predsjednica zatraži i njegovu ostavku, rekao je da je 'sve moguće', a na pitanje očekuje li da će predsjednica pozvati branitelje da odu iz Savske - odgovorio je da to treba pitati nju.

HICvezano za ovu temu
Branitelji u Savskoj ulici23.veljače 2015.
TKO JE STVARNI ORGANIZATOR
Branitelji: Antiprosvjed "Stop teroru šatoraša" organizirao je premijer Milanović

ZAGREB: "U zadnje vrijeme slali su tu pojedince da provociraju, a sada vidimo da se tu radi o skupinama.
Mislimo da iza toga stoji predsjednik Vlade"
, kazao je predsjednik Udruge stopostotnih invalida Đuro Glogoški.

Ni premijer ni ministar branitelja nisu htjeli komentirati ove tvrdnje. 
Sudionici prosvjeda Stop teroru šatoraša poručuju kako bi moglo doći i do novog prosvjeda.

Iako branitelji u Savskoj hvale postupanje policije, koja je u suboru spriječila incident, ista istražuje i braniteljski prosvjed. Tu informaciju za vecernji liste potvrdio je načelnik Sektora PU zagrebačke Davor Posilović.

Naime, provodi se kriminalističko istraživanje prosvjeda Udruge 
stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida u Savskoj 66 kako bi se doznalo tko su organizatori, jer on nije formalno prijavljen policiji. "Određena saznanja imamo, a nakon što prikupimo sve relevantne informacije, moglo bi se dogoditi da se pokrene optužni prijedlog protiv odgovornih osoba", rekao je Posilović.
U sve se onda upleo i Tomislav Karamarko (HDZ). Dok njega optužuju da stoji iza branitelja, on je jedva dočekao optužiti ove druge. "Vidim da je gospodin ministar Ranko Ostojić najavio neku istragu o tome tko stoji iza braniteljskih prosvjeda. Možda ne bi bilo loše ispitati tko stoji iza ovih antiprosvjeda", izjavio je šef HDZ-a. 


Policija spriječila prosvjedni marš aktivista Occupy Croatia ''Stop teroru šatoraša"


U subotu 21.veljače policija je zaustavila 500-tinjak sudionika prosvjednog marša ''Stop teroru šatoraša" koji su s Trga bana Jelačića krenuli u Savsku ulicu gdje već duže vrijeme prosvjeduju branitelji invalidi Domovinskog rata.
Na križanju Savske i Vukovarske došlo je do manjeg sukoba između policije i sudionika prosvjednog marša. Neslužbeno se doznaje da je jedna osoba ozlijeđena, a više ih privedenih. Sudionici prosvjednog marša su uzvikivali Hrvatska, Hrvatska, Hoćemo se slobodno kretati, Hoćemo u Savsku, Mito i korupcija - hrvatska policija, Ovo je represija, a jedan od prosvjednika je policiji doviknuo kako braniteljima nije priječila put kada su se oni u prosvjednoj koloni kretali gradom.

Na mjestu prosvjeda branitelja u Savskoj 66 je oko 600-tinjak branitelja koji su čekali sudionike marša.

Policija je stvorila tampon zonu između njih kako ne bi došlo do sukobaizravnom kontaktu s braniteljima koji su se mahom u vojnim odorama, okupili u Savskoj, stotinjak metara ispred broja 66. U prvim braniteljskim redovima nalaze se ratni vojni invalidi u kolicima, a svi uzvikuju Hrvatska, Hrvatska i pjevaju Zovi, samo zovi.
Aktivisti prosvjednog marša , nakon što su spriječeni da dođu do šatora u Savskoj, iza 16,00 sati su se povukli na Trg bana Jelačića uz pratnju policije no izjavili su da će ponoviti prosvjed ukoliko se šatoraši ne raziđu.U priopćenju objavljenom na svojoj facebook stranici, pokret Occupy Croatia piše kako se ispostavilo da “ekscesni nacionalizam i netolerancija prema drugima i drugačijima nisu samo prolazne slabosti nego postaju temeljne ‘vrijednosti’ društvene zajednice koje se na očigled javnosti manifestiraju u Savskoj 66, gdje branitelji prosvjeduju već četiri mjeseca”.

Ideologije tame iz prošlosti, potencirane prvenstveno od strane Crkve i HDZ-a, javljaju se na javnoj pozornici kao jedino važne i presudne”, navodi Occupy Croatia, koji vlast optužuje za prešutno dopuštanje širenja “nacionalističke ideologije” i smatraju je podjednako odgovornom za eventualne posljedice, kao i oporbu.

Svim političkim strukturama ovakvi derneci odgovaraju – miču se iz fokusa pažnje javnosti bitni ekonomski problemi”, kažu aktivisti, dodajući da nacionalizam ne može biti pozitivan, već je “hrana” zbog koje nastaje “spirala međusobne mržnje”.

Nacionalisti, tvrde organizatori prosvjeda, pozivaju na nacionalno jedinstvo i nacionalno okupljanje oko njihovih stavova, te ukidaju slobodu na bilo kakve druge političke ideje osim nacionalističkih pa se za svakoga tko se ne “uklapa” u okvire nacionalističke ideologije koriste riječi “izdaja i izdajnik”.

Organizatori tog prosvjeda protiv “domaće ultradesnice” poručuju da politička i javna scena od samog početka prosvjeda branitelja djeluje u skvrčenom strahu, panici od toga da ne naljuti domaću desnicu i dobije etiketu “lošeg Hrvata”.Đuro Glogoški o prosvjednom maršu

Prosvjed je organiziran protiv domaće ultradesnice (manjeg dijela braniteljske populacije) koja, kako ističu u Pokretu, u strahu drži i politiku i institucije i iznad svega ljude ove zemlje. 

Glogoški o maršu protiv branitelja: svatko ima pravo na prosvjed, no bilo bi zanimljivo saznati tko je pokrenuo ovu inicijativu

Nakon što je aktivistička grupa Occupy Croatia najavila za subotu prosvjedni marš pod nazivom “Stop teroru šatoraša” čiji su početak na društvenim mrežama zakazali za 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, Đuro Glogoški kazao je kako bi bilo zanimljivo vidjeti koja je pozadina prosvjednika protiv hrvatskih branitelja.

Jedan od vođa braniteljskog prosvjeda i predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški izjavio je Hini da ako netko ima nešto protiv neke političke stranke neka to usmjere protiv njih a ne hrvatskih branitelja.

“Mi smo rekli da svatko ima pravo na prosvjed. Branitelji nisu prosvjedovali ni protiv jednog dijela društva i bilo bi zanimljivo vidjeti koja je pozadina prosvjednika koji prosvjeduju protiv hrvatskih branitelja”, rekao je Glogoški.

Dodao je da su mnogi hrvatski branitelji za hrvatsku domovinu dali zdravlje i djelove tijela i da se u Savskoj 66 nalaze branitelji i članovi njihovih obitelji. Nije im, kaže, jasno tko je pokrenuo inicijativu protiv branitelja koji 124. dan mirno prosvjeduju.

Glogoški je kazao kako očekuje da će policija zaštititi hrvatske branitelje, među kojima su i invalidi, ako dođe do problema zbog najavljenog prosvjeda protiv hrvatskih branitelja.

Poručio je da branitelji nastavljaju prosvjedovati, zahtjevajući smjenu ljudi koji nisu zaštitili hrvatske branitelje, članove njihovih obitelji i dignitet Domovinskog rata. Traže i objedinjavanje svih braniteljskih prava kroz jedan zakon koji bi dobio status ustavnog zakona kako bi se onemogućilo bilo koju političku opciju da ne bi manipulirala braniteljima i njihovim pravima.

Vezano uz slučaj privođenja Marka Grahovca, Glogoški kaže da svatko ima pravo na prosvjed i izražavanje nezadovoljstva, posebice ako se radi o nezaposlenosti. Međutim, kazao je Glogoški, svatko tko prosvjeduje mora znati razlog prosvjeda i gdje prosvjeduje.

Postupanje policije, koja je privela tog prosvjednika, kaže, ne može komentirati jer ne zna kakav je bio postupak.

 


 

Izvor: Narod.hr/HIC

 
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre