Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

 

14. kolovoza 2014.
Tužna obljetnica
Petnaest junaka poginulo nakon Oluje: o njima se malo zna, a obavili su ključan posao
Prošlo je 19 godina od briljantne akcije Oluja. Isto toliko prošlo je i od teške i odlučne bitke koja se samo nekoliko dana nakon Oluje vodila na području Bosanskoga Grahova i u kojoj su srpske snage, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, doživjele težak poraz.
O toj se akciji, međutim, u javnosti još uvijek nedovoljno zna. Slobodna Dalmacija prva je prije dvije godine “progovorila” o njoj, sudionici bitke pričali su o toj teškoj akciji, a sada, na njezinu 19. godišnjicu, ponovno govore o toj krvavoj operaciji, prisjećajući se stradalih suboraca.

Dok je cijela država slavila Oluju i oslobođena područja, hrvatski dragovoljci hrabro su se borili 12., 13., 14. i 15. kolovoza 1995. godine kako bi oslobođena područja zadržali u svojim rukama, s obzirom na to da su elitne snage vojske Republike Srpske pokušale izvršiti kontraudar.
Cilj im je bio vratiti izgubljene položaje i presjeći komunikaciju Knin – Bosansko Grahovo, te zauzeti važnu točku – prijevoj Derale, između Strmice i Grahova, ući u Grahovo i ostvariti pozicije za daljnje napredovanje prema Livnu i Kninu, čime se na koncu mogao dovesti u pitanje uspjeh Oluje.
U tome ih je zaustavila 141. brigada HV-a, čiji su se vojnici junački oduprli kontraudaru. U toj operaciji život je izgubilo čak 15 momaka iz Splita i Kaštela, pripadnika brigade, a njih 43 bilo je ranjeno.

Diverzanti i zrakoplovi

– Zbog poginulih sada i izlazimo u medije. Ovaj tekst nije za nas žive, nego u spomen na 15 mladića koji su poginuli u ovoj akciji, kao i za ostalih 45 pripadnika naše brigade koji su tijekom rata izgubili život braneći svoju domovinu. Ovo je da ih Split i Kaštela ne zaborave – ističu Nediljko Burazin i Stanislav Vladušić, predsjednik i tajnik Udruge veterana i prijatelja 141. brigade.
Burazin, koji je te 1995. bio pomoćnik zapovjednika brigade, prisjeća se kako je brigada u punom sastavu podignuta u noći s 2. i 3. kolovoza, u noći s 4. na 5. kolovoza jedna je bojna (druga) već bila na položaju na bosanskograhovačkoj bojišnici, prva bojna priključila im se dan kasnije, a treća za nekoliko dana.
– Prvih dana stanje je bilo redovno, s povremenim djelovanjem, da bi se u popodnevnim satima 12. kolovoza neprijateljsko djelovanje pojačalo i kulminiralo 13. u ranim jutarnjim satima. Neprijatelj je tada, očito se ne mireći s gubitkom Knina i ostalih teritorija bez kojih su ostali zahvaljujući akciji Oluja, koncentrirajući svoje elitne i specijalne postrojbe, pokušao vratiti izgubljene položaje i presjeći komunikaciju Knin – Bosansko Grahovo – prisjeća se Burazin.
Neprijateljski napad započeo je izravnim pokušajem pješačkog proboja hrvatske crte obrane, a nakon svitanja neprijatelj u borbu uključuje jake topničke i oklopne snage. Ubacili su i diverzante, i sve to uz potporu zrakoplovstva.

Odbačeni do Drvara

– Bila je to krvava bitka, borba prsa o prsa, pravi pakao. Dok su drugi slavili Oluju, mi smo proživljavali tragediju. Moram pohvaliti hrabrost i nadljudsku snagu mladih suboraca. Bilo je tu pravih herojskih djela, ponovno se treba prisjetiti mladog studenta Olega Ujevića koji je preživio prvi okršaj s ubačenom diverzantskom skupinom, otišao po pojačanje i, premda mu je rečeno da se ne treba vraćati, on na to nije želio pristati, želio je pomoći u izvlačenju stradalih suborca. Osobno je vodio pojačanje, ponovno se uključio u borbu i tada je poginuo. Posmrtno je odlikovan Redom hrvatskog trolista – ističe Burazin.
Unatoč ogromnim gubicima, herojska brigada nije posustala, preživjeli borci skupili su snagu i nastavili borbu. Uspjeli su se oduprijeti neprijatelju, koji je pretrpio velike gubitke, zadržati položaje i borbeni raspored, u čemu su im pomogli Protuoklopna skupina ZP-Split, pješačka satnija s vodom tenkova 7. gardijske brigade i interventna skupina 6. domobranske pukovnije Split.

I te su postrojbe pretrpjele gubitke, u akciji su poginula dva pripadnika 7. brigade, te trojica iz 6. d.p., dok se jedan vodi kao nestali. Brigada je 15. kolovoza, zajedno s ostalim postrojbama HV-a, krenula u kontraudar te je odbacila neprijatelja do ispred Drvara.
– Sve ovo pokazuje koliko su momci bili kvalitetni. Neki od njih bili su neiskusni, normalno je da su bili i preplašeni, ali i izuzetno hrabri kad je trebalo – kaže Burazin, te dodaje kako valja pohvaliti sanitet brigade, koji je brinuo o ranjenicima na terenu u nemogućim uvjetima, pod stalnim granatiranjem.
Divna Zenić Rak

Svi stradali u akciji

U borbi kod Bosanskoga Grahova poginuli su vojnici Denis Jerković, Ivan Burić, Loran Šulentić, Tomislav Grujica, Denis Baleta, Dragan Kikić, Oleg Ujević, Sead Jasenčić, Slaven Ujević, Ante Merčep i Ante Domazet, zapovjednik satnije Stipe Marčić Štef, zapovjednik voda Nenad Božan i zapovjednik desetine Ranko Grbavac, dok je vojnik Zoran Karanović bio teško ranjen i od zadobivenih je rana umro 17. kolovoza.

Slobodna Dalmacija

 

 

 

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre