Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

 


Reno Sinovčić uhičen19.prosinca 2014.
U PONOVLJENOM ROČIŠTU
Reno Sinovčić može iz pritvora ukoliko položi 20 milijuna kuna jamčevine.

ZAGREB: Na ponovljenom ročištu koje je danas održano sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić je odlučila da Reno Sinovčić može na slobodu ukoliko položi u gotovini 20 milijuna kuna jamčevine.
Iznos jamčevine je dvostruko veći od onoga koji su predlagali Sinovčićevi odvjetnici.
Sutkinja je odlučila i da uz jamčevinu od milijun kuna iz zatvora mogu izaći  Novica Erlić i Dalibor Zebić . Ostaloj petorki , među kojima je i šefica zadarske Porezne uprave Stoja Mučaji, određena je visina jamčevine od po 300.000 kn. Odluka još nije pravomočna pa će osumnjičenici ostati u istražnom zatvoru sve dok je ne potvrdi drugostupanjsko vijeće.04.prosinca 2014.
ISTRAŽNE RADNJE
Nakon ispitivanja u USKOK-u Sinovčić i drugi osumnjičeni privedeni u istražni zatvor, jamčevina odbijena .
Određen je istražni zatvor za Renu Sinovčića i ostale osumnjičene. Sutkinja Jadranka Mandušić je odbila jamčevinu Sinovčića od 10 milijuna kn, ali i drugih koji su nudili od 100 do 150 tisuća kuna. Obrane su najavile žalbe.
Zbog sumnje na kriminalne radnje Reno S, poduzetnik i nekadašnji sportski djelatnik uhućen je i Zadru s još sedam osoba. Sve ih se tereti za niz koruptivnih nedjela, među kojima je i prouzrokovanje stečaja. Uz Sinovčića uhičeni su bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, poreznici Željana Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić, bivši direktor NK Zadra Novica Erlić, sadašnji direktor Dalibor Zebić i pročelnica zadarske Porezne uprave Stoja Mučaj

Nakon ispitivanja USKOK je za sve zatražio istražni zatvor.

Sinovičićev odvjetnik Andrej Korljan kazao je nakon dvosatnog ispitivanja u Uskoku da je njegov branjenik iznio iscrpnu obranu, odgovarao na sva pitanja tužitelja i negirao sve što mu se stavlja na teret. Iako je kazao da zbog zakonskih odredbi o tajnosti ne može govoriti o sadržaju inkriminacija, Korljan je rekao da zbog medijskih napisa mora istaknuti da se Sinovčić nije okoristio ničim što mu se stavlja na teret.
Za gospodina Sinovčića nogometni klub Zadar i tvrtka VOX bili su njegov život. Nekakvi navodi o tome da bi se okoristio na račun bilo nogomeetnog kluba, bilo firme potpuno su promašeni. Štoviše on je sve radnje koje je poduzimao, poduzimao upravo da bi klub i firma mogli funkcionirat, da bi opstali na tržištu. On je taj koji je donosio svoj privatni novac i u firmu i u nogometni klub
, kazao je Korljan.

Dodao je da je Sinovčić jedan od poduzetnika koji je zapao u teškoće, ali da je sve radio kako bi sačuvao radna mjesta i kako bi i klub i firma mogli funkcionirat, što nije lako u uvjetima današnjeg poslovanja.

Uskok je na svojim internetskim stranicama oko podneva objavio da je protiv svih osumnjičenih pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor zbog sumnje da su počinili ili pomagali u zlouporabi položaja i ovlasti, prijevarama u gospodarskom poslovanju te prouzrokovanju stečaja.

O zahtjevu za određivanjem istražnog zatvora na ročištu koje je zakazano u 13 sati trebao bi odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. Osim Sinovčića, koji je sinoć nakon pretresa doma i poslovnih prostorija iz Zadra prevezen pritvorskom nadzorniku u Zagrebu, u Uskoku je u srijedu ispitana i Stoja Mučaji koja je osumnjičena iako je ranije upozoravala na nezakonitosti u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve tvrtke Vox, a prošle godine je Ministarstvu financija uputila primjedbe na 21 milijun kuna sumnjivih Zebićevih potraživanja. No, Fina i nagodbeno vijeće procijenili su tada da je sve čisto.

Odvjetniku Milanu Petričiću koji bi je trebao zastupati Stoja Mučaji je navodno kazala da joj ne treba odvjetnik upravo stoga jer je prijavila Sinovčićeve nepravilnosti u predstečajnoj nagodbi tvrtke VOX.Uskok Sinovčića i ostale tereti za štetu od preko 130 milijuna kuna

U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje neka predstečajna nagodba Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika Renu Sinovčića i njegove suosumnjičenike penje na preko 130 milijuna kuna.

Na dugačkom popisu malverzacija koje su pobrojane u priopćenju objavljenom  na Uskokovoj internetskoj stranici navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministartsvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna."Sinovčić nije uzimao novac, već ga donosio"

U emisiji "U mreži Prvog" tim su povodom gostovali Antun Novoselović (SDP), Marko Pupić Bakrač (zadarski vijećnik) i Andrej Korljan, Sinovčićev odvjetnik.

Sinovčić će aktivno iznositi obranu, pojašnjavat će tragove novce, govorit će o svakoj lipi u NK Zadru i tvrtki Vox. Sinovčić nije uzeo novce i nije se okoristio na račun kluba ni njegove tvrtke. Dapače, on je donio velike količine novaca u klub. Godišnji proračun kluba, da bi mogao uoće funkcionirati, minimalno iznosi 10 mil. kn. Ako je Grad davao oko 4 mil. kn, pitanje je tko je davao onih 6 mil. kn, izjavio je Sinovčićev odvjetnik.

Nije točno da je grad davao 4, nego uglavnom između 7-8 mil. kn. Ako imamo dug od preko 70 mil. kn dolazi se do činjenice da Sinovčić nije unosio nikakav novac, već je izvlačio novac koji je davao grad Zadar, rekao je pak Pupić Bakrač te dodao kako je bilo poznato da tvrtka Vox neće moći ispunjavati uvjete iz predstečajne nagodbe, da neće moći isplaćivati dugove. Predstečajnom nagodbom otpisano je 70% dugova. Vox je stvoren da se obračunava s neistomišljenicima, rekao je Pupić Bakrač. 

Što se tiče predstečajne nagodbe tvrtke Vox, dugovi su napumpavani. Jasno je da tu čistih poslova nije bilo. NK Zadar duguje 72 mil. kn. Čudno je kako je klub ušao u taj dug. Jasno je da iza toga stoji politika. Volio bih da se Kalmeta napokon odredi; u nekim slučajevima se pravi lud, a u drugima se pravi genijalac, kazao je Pupić Bakrač.

Dok sam vijećnik, tražit ću da se kaže gdje završava javni novac. U preoblikovanju NK Zadar postoje nepravilnosti. Nevjerojatno je da bi netko posudio 40 mil. kn, rekao je pak Novoselović.
hrt /hia

 

 

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre