Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 
17.veljače 2015.
RUSKO-HRVATSKI GOSPODARSKI FORUM U MOSKVI
Forum izazvao podijeljenje reakcije javnosti.

Oko 200 ruskih i 100 hrvatskih tvrtki sudjelovat će na Gospodarskom forumu i investicijskoj konferenciji u Moskvi koja se održava od 17. -18. veljače 2015. U hrvatskom izaslanstvu su ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predsjednik HGK Luka Burilović i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.Rusko izaslanstvo predvode zamjenik direktora Sektora zemalja Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije Sergej Genadjevič Karaulovpredsjednik TIK Ruske Federacije Sergej Nikolajevič Katirin te predsjednik MAP-a (Moskovske asocijacije poduzetnika) Andrej Jevgenjevič Podjenok.


Odlazak hrvatske gospodarske delegacije u Moskvu izazvala je različite reakcije u javnosti. Tako je prošloga tjedna američki veleposlanik u RH Kenneth Merten izjavio kako SAD smatra da sada nije pravi trenutak za uobičajene poslovne kontakte s Rusijom.

Odlazak na forum u Moskvu komentirali su jutros u emisiji Hrvatskog radija "U mreži " Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova te profesor Vlatko Cvrtila.

Klisović smatra kako odlazak na forum Forum ne bi se trebao toliko kritizirati. Taj je gospodarski događaj
 dugo pripreman kako bi se našlo najbolje vrijeme da se tvrtke okupe i nađu svoj gospodarski interes. Skup je organiziran od dvije gospodarske komore, ne od dvije države, a ministar Vrdoljak se neće susresti s nijednim državnikom. Želimo dati potporu našeg gospodarstva i to ne otstupa od zajedničke europske politike
, kaže.

S tim se ne slaže profesor Cvrtila koji naglašava da u sadržaju foruma jesu gospodarski odnosi, no trenutak je takav da otvara određena pitanja te je forum trebao biti odgođen. Rusija je pod pritiskom, nitko neće gledati sadržaj , nego forum kao takav. Mi smo članica EU i trebamo se ponašati kao takva.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko složio se e američkim veleposlanikom Kennethom Mertenom, ustvrdivši da se u sadašnjoj situaciji mi kao članica NATO-saveza moramo znati kako se ponašati.

Rusko izaslanstvo zamjenik direktora Sektora zemalja Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije Sergej Genadjevič Karaulov, predsjednik TIK Ruske Federacije Sergej Nikolajevič Katirin te predsjednik MAP-a (Moskovske asocijacije poduzetnika) Andrej Jevgenjevič Podjenok.

Rusko tržište od iznimnog je značaja za hrvatske tvrtke, posebice one koje se bave farmacijom, prehrambenom industrijom, graditeljstvom i proizvodnjom strojeva, navode iz HGK.

Robna razmjena u prvih deset mjeseci 2014. porasla je za čak 25 posto u odnosu na 2013. Ruski izvoz u Hrvatsku iznosio je 1,05 milijarda dolara, a hrvatski u Rusiju 283 milijuna dolara.

Iz HGK navode kako u ovom trenutku velik problem čine i sankcije EU kojima je Rusija izložena od ljeta prošle godine čije posljedice trpe gospodarstvenici obiju zemalja pa će Forum biti prigoda da se postave temelji za buduću suradnju.

Ministar Vrdoljak je istaknuo kako se sve europske tvrtke trude, unatoč trenutačnim poteškoćama, nastaviti gospodarsku suradnju u područjima koja nisu obuhvaćena sankcijama i pronaći prostor za unaprjeđenje tih odnosa u budućnosti.


Stjepan Mesić o izjavi
američkog veleposlanika u Hrvatskoj

“Iznenađen sam i neugodno zatečen izjavom veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država koji je našao shodnim javno dijeliti lekcije Republici Hrvatskoj o tome kako, kada i s kime će u svijetu razvijati gospodarske odnose. Održavanje hrvatsko-ruskoga gospodarskog foruma u isključivoj je funkciji jačanja hrvatskoga gospodarstva, nije upereno ni protiv koga i njegovim se održavanjem ne krše nikakvi međunarodni dogovori, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da sankcije protiv bilo koje suverene zemlje mogu proglašavati i uvoditi samo Ujedinjeni narodi”, istaknuo je Mesić rekavši kako je deset godina obavljao funkciju predsjednika Republike te kako je bilo u to vrijeme neslaganja oko nekih pitanja kako sa Sjedinjenim Državama, tako i s nekim drugim zemljama, ali kako se nikad nijedan veleposlanik u Republici Hrvatskoj nije postavio u ulogu pokrovitelja koji će malu Hrvatsku podučavati što će i kako raditi.

“Postoji niz načina kako jedna zemlja može izraziti neslaganje s određenim postupcima druge. Javne izjave veleposlanika što su na samome rubu miješanja u unutarnje stvari države u kojoj je akreditiran, sasvim sigurno nisu prikladan način za tako nešto. Republika Hrvatska je bila, a znam da je i danas, odgovorna članica Ujedinjenih naroda i euro-atlantskih integracija u koje je primljena. U skladu sa sviješću o toj odgovornosti jest i njezino ponašanje na međunarodnoj sceni. Zaštita gospodarskih interesa i promicanje gospodarske suradnje s ciljem ostvarivanja boljega života građana jedna je od primarnih zadaća svake vlade. Jednako kao što i Sjedinjene Države štite i znaju zaštititi svoje gospodarske interese, pa i u uvjetima pogoršanih odnosa s ovom ili onom zemljom, i Republika Hrvatska ima pravo, a njezina vlada i dužnost, činiti isto”, zaključio je Mesić (izvor: narod.hr)

izvor:hrt/hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre