HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

14-siječnja 2022.
PLONOVOD POVEZUJE RUSIJU I NJEMAČKU
Američki senat nije prihvatio sankcije za kompanije koje sudjeluju u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2

Američki Senat


Zakonski nacrt o uvođenju sankcija kompanijama koje sudjeluju u izgradnji plinovoda Sjevernog toka 2, što povezuje Rusiju i Njemačku a Sjedinjene Države mu se protive, nije prošao u četvrtak u američkom Senatu.

Sporni plinovod već godinama dijeli zapadne zemlje pošto je SAD ocijenio da će povećati energetsku ovisnost Europe o Moskvi. 

Tekst koji su u Senatu predložili republikanci predviđa sankcije za sve subjekte koji sudjeluju u planiranju, izgradnji i korištenju tog podmorskog plinovoda dugog 1.230 km.

Nekolicina demokrata glasovala je kao i njihovi konzervativni kolege, ali za prihvaćanje nacrta trebalo
je 60 senatorskih glasova.

Teksaški senator Ted Cruz, predlagatelj zakonskog nacrta, izrazio je žaljenje zbog toga što tekst nije prošao.

- Samo brzo uvođenje sankcija može promijeniti Putinovo razmišljanje, spriječiti ukrajinsku invaziju i otkloniti egzistencijalnu prijetnju kakva je Sjeverni tok 2, istaknuo je u priopćenju nakon glasovanja.


Plinovod je nedavno postao zanimljiv zbog još jednog razloga - porasta napetosti na ukrajinskoj granici od studenog kada je Rusija nagomilala svoje snage, potičući bojazan od vojne operacije protiv Kijeva.


Nešto ranije u četvrtak i republikanski čelnik u Senatu, moćni Mitch McConnell, pozvao je da se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pošalje "oštro upozorenje" da se "neće moći koristiti energijom kao oružjem".

 

Visokopozicionirani demokratski senatori otkrili su u srijedu još jedan prijedlog sankcija kojima bi se Putina kaznilo u slučaju napada na Ukrajinu.

 

U tekstu koji ima potporu Bijele kuće, poziva se SAD da "promisli o raspoloživim i o prikladnim mjerama" kojima bi se spriječilo puštanje u rad Sjevernog toka 2 koji se naziva "sredstvom zlonamjernog utjecaja Ruske Federacije".Plinovod završen u rujnu 2021.godine

Plinovodu, koji je dovršen u rujnu 2021.godine ali se čeka dozvola za rad Njemačke i EU-a, protive se Sjedinjene Države i zemlje poput Poljske i Ukrajine smatrajući da će povećati ruski utjecaj u Europi. Putin je rekao da je jedan ogranak dvocjevnog plinovoda napunjen plinom.
Plinovod vrijedan 11 milijardi dolara izgradila je državna energetska tvrtka Gazprom, a polovicu troškova snosile su europske energetske kompanije. Dozvola za početak rada plinovoda koji se prostire dnom Baltičkog mora između Rusije i Njemačke ne očekuje se prije prve polovice 2022.HRT.hr/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre