HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

23.veljače 2021.
NA SASTANKU MINISTARA U BRUXELESU
Državni tajnik Blinken najavio veći američki angažman na području zapadnog Balkana

Anthony Blinken

EU ministri vanjskih poslova u Bruxellesu su održali prvi videosastanak s novim američkim državnim tajnikom Anthonyjem Blinkenom.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman tom je prigodom, od tema važnih za Hrvatsku, govorio o energetskoj diversifikaciji preko inicijative Triju mora te o situaciji u našem susjedstvu, posebno u Bosni i Hercegovini. Obje teme podržao je i Blinken te najavio veći američki angažman zajedno s EU-om na području zapadnog Balkana.

Jedna od važnijih vanjskopolitičkih tema bila je rasprava o Rusiji te mogućnost proširenja sankcija zbog slučaja Navaljni. Prema nekim diplomatskim izvorima, postignuta je suglasnost da se sankcije prošire na određeni broj osoba koje su povezane s uhićenjem Navaljnog.

Grlić Radman rekao je da će "takva odluka biti donesena nakon sastanka na radnim tijelima Europske komisije". Grlić Radman se u ponedjeljak zauzeo da EU ostavi prostor za dijalog Rusijom, kojoj bi Unija uskoro mogla uvesti nove sankcije zbog slučaja Navaljni.

Zemlje članice nisu jedinstvene u pogledu Rusije. Istočne članice i baltičke zemlje traže vrlo oštar pristup prema Moskvi, s druge strane su Italija, Grčka i Cipar koje su vrlo popustljive prema Rusiji, dok se ostale članice negdje u sredini između ta dva pristupa.hrvatski šah, komplet


Novi američki državni tajnik

Antony Blinken potvrđen je u Senatu kao novi američki državni tajnik u siječnju. Blinken je potvrđen većinom glasova u Senatu sa 78 glasova „za“, protiv su glasala 22 senatora. Prije toga je dobio uvjerljivu dvostranačku potporu u senatskom Odboru za vanjsku politiku.

Iskusni diplomat dugogodišnji je blizak suradnik predsjednika Bidena.

Karijeru je počeo u State Departmentu za vrijeme Clintonove administracije, bio je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost za vrijeme njegova potpredsjedničkog mandata. Poslije je bio i zamjenik državnog tajnika u Obaminoj administraciji. Za vrijeme prošlotjednog saslušanja u Senatu Blinken je izrazio ambiciju da obnovi suradnju Kongresa i State Departmenta.

Blinken je četvrti član Bidenova kabineta koji je potvrđen u Senatu. Vanjskopolitička agenda nove administracije je, među ostalim, vratiti Americi vodeću poziciju na globalnoj pozornici, obnoviti stara partnerstva i američki utjecaj u međunarodnim organizacijama.

HRT.hr/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre