HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 

31. kolovoza 2021.

PREMA SKLOPLJENOM DOGOVORU S TALIBANIMA
Amerikanci završili povlaćenje iz Afganistana


američki vojnici na aerodromu u KabuluSAD je u ponedjeljak priopćio da je dovršio povlačenje svojih snaga iz Afganistana. Amerikanci su u toj zemlji bili gotovo 20 godina nakon napada na SAD kojim je odgovoreno na napade na Ameriku 11. rujna 2001. godine. Prema sporazumu s talibanima, SAD se trebao povući iz Afganistana do 31. kolovoza.

Više od 122.000 osoba napustilo je Kabul zračnim mostom uspostavljenim 14. kolovoza, dan prije nego što su kontrolu nad Afganistanom ponovno preuzeli talibani, koji su pružili utočište militantnoj skupini Al Qaedi, koju se optužuje za napade na New York i Washington 2001. godine.

Washington i saveznici u NATO-u nisu predvidjeli da će talibani tako brzo preuzeti vlast te su bili prisiljeni brzo napustiti zemlju, ostavljajući iza sebe tisuće Afganistanaca koji su im pomagali.

- Ovaj je odlazak bio vrlo bolan. Nismo uspjeli izvući sve koje smo htjeli, rekao je general Frank McKenzie, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga, na brifingu za novinare u Pentagonu. Ali mislim da smo ostali i 10 dana duže, ne bismo uspeli sve izvući, napomenuo je McKenzie, dodajući da je glavni američki diplomat u Afganistanu Ross Wilson, bio na zadnjem letu.

General Frank McKenzie rekao je da je SAD iz Kabula u posljednjih nekoliko tjedana evakuirao gotovo 80.000 civila, uključujući gotovo 6000 američkih. Izjavio je i da se radi o najvećoj neborbenoj misiji evakuacije u američkoj vojnoj povijesti, nazvavši to monumentalnim postignućem.

McKenzie je objavio da je posljednji avion iz Kabula napustio zračni prostor iznad Afganistana.
- Ovdje sam kako bi objavio završetak našeg povlačenja iz Afganistana i kraj vojne operacije evakucaije američkih državljana, državljana trećih zemalja i Afganistanaca. Posljednj C-17 uzletio je s međunarodnog aerodroma Hamid Karzai 30. kolovoza ovog popodneva u 15:29 - objavio je general. Naveo je i to da je u Afganistanu ostalo oko 2000 pripadnika ISIS-K, te da će talibani 'požnjeti ono što su posijali'. Podsjećamo, u nedavnom napadu Islamske države poginulo je 170 ljudi, među kojima je i 13 pripadnika američke vojske.


McKenzie je ustvrdio i to da su talibani pomogli američkoj vojsci u osiguravanju aerodroma te je to nazvao 'pragmatičnim partnerstvom'. (vecernji.hr)


BBC javlja kako se diljem Kabula čula pucnjava, navodno u znak slavlja zbog kraja američke intervencije u Afganistanu.

Hitna evakuacija okončana je prije krajnjeg roka u utorak, koji je odredio američki predsjednik Joe Biden, odlučivši provesti sporazum o povlačenju trupa koji je s talibanima sklopio njegov prethodnik Donald Trump. Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici pokušali su spasiti svoje državljane te prevoditelje, zaposlenike lokalnog veleposlanstva, aktiviste za građanska prava, novinare i druge ugrožene Afganistance. Evakuacije su postale još opasnije nakon što je u četvrtak u napadu bombaša samoubojice, za koji je odgovornost preuzela tzv. Islamska država - neprijatelj i Zapada i talibana - poginulo 13 pripadnika američke vojske i više Afganistanaca koji su čekali na ulazu u zračnu luku. Biden, suočen s oštrim kritikama u zemlji i inozemstvu zbog svojih odluka, obećao je nakon krvavog napada na zračnu luku u Kabulu da će uhvatiti odgovorne.
SAD će iz Katara dalje pomagati izvlačenje Afganistanaca


Sdedinjene Države povukle su diplomatsko predstavništvo iz Afganistana i operacije će voditi iz Katara, rekao je državni tajnik Antony Blinken dodavši da će Washington i dalje neumorno pomagati ljudima da napuste Afganistan, unatoč povlačenju američke vojske.Blinken je izjavu novinarima dao nakon odlaska zadnjega američkoga zrakoplova iz Afganistana, gdje su ostale još tisuće Afganistanaca koji su pomagali zapadnim zemljama. ( vecernji.hr ).


U Afganistan stigla prva pošiljka WHO-a otkad su talibani preuzeli vlast


Zrakoplov s medicinskom pomoći Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sletio je u ponedjeljak u Afganistan, prvi otkad su talibani preuzeli vlast.

WHO u priopćenju navodi da je zrakoplov uputila pakistanska vlada. Krenuo je iz Dubaija izravno u zračnu luku Mazar-i-Sharif u Afganistanu s 12,5 tona lijekova i medicinske opreme.


Prošlog tjedna WHO je upozorio da su zalihe medicinske opreme u Afganistanu dovoljne samo za nekoliko dana, jer organizacija ne može usmjeriti pomoć preko zračne luke u Kabulu u kojoj se odvijala kaotična evakuacija. 


- Nakon neprekidnog rada na pronalaženju rješenja, sretan sam što mogu reći da smo uspjeli djelomično popuniti zalihe u zdravstvenim ustanovama u Afganistanu, pa zasad zdravstvene službe koje podržava WHO mogu nastaviti s radom, rekao je dr. Ahmed al-Mandhari, koji vodi WHO-ov ogranak "Istočni Mediteran". 


To je prva pošiljka medicinskog materijala koja je sletjela u Afganistan nakon što su talibani preuzeli vlast, navodi WHO. Planirana su još dva leta. 


U 12,5 tona opreme nalaze se kutije prve pomoći za više od 200.000 ljudi i za 3500 kirurških intervencija. Oprema će se izravno isporučiti u 40 zdravstvenih ustanova u 29 afganistanskih pokrajina.


U Hrvatsku stiglo 19 afganistanskih državljana

Biden: Amerikanci 31.kolovoza završavaju povlaćenje iz Afganistana, raste prijetnja samoubilačkih napada u kabulskoj zračnoj luci

EU izvlači svoje suradnike Afganistance , Afganistanke u strahu

Afganistansko-pakistanska ćelija Islamske države opasnija je od talibana

U dolini Panjšir se stvara pokret otpora protiv talibana
HRT/ HIC.hr
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre