HIC MIC-banner-koronavirus
vijesti-aktualno

  

 

 


04.lipnja 2020.
MJERE POPUŠTANJA OGRANIČANJA PUTOVANJA
Austrija danas otvara granice susjedima, Hrvati na čekanju

Austrija, granica


Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg i ministar zdravlja Rudolf Anschober objavili su u srijedu nakon sastanka Vijeća ministara na konferenciji za novinare u Beču odluku austrijske Vlade o postupnom popuštanju mjera ograničenja putovanja u inozemstvo i prvotnom otvaranju granica Austrije sa zemljama u susjedstvu, te daljnjim planovima uspostave potpune slobode kretanja.

„Austrija od četvrtka 4.lipnja potpuno otvara svoje granice prema sedam susjednih zemalja, Njemačkoj, Lihtenštajnu, Švicarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, češkoj i Mađarskoj i državljani navedenih zemalja ne moraju više ići u karantenu niti imati potvrdu da su negativni na koronavirus već mogu ponovno ući u zemlju pod istim uvjetima kao prije koronakrize“, rekao je Schallenberg.

Dodao je kako je iznimka Italija za koju „do daljnjega“ austrijska granica ostaje zatvorena. „Cilj je otvaranje i prema Italiji, čim to dozvole brojke“, pojasnio je ustvrdivši: „Italija je naš važan i usko prijateljski povezan susjed“. Najavio je sljedeći tjedan novu analizu aktualne epidemiološke situacije u Italiji. Rekao je kako je vidljivo da se situacija u Italiji poboljšava i da pojedine regije kao primjerice Južni Tirol ponovno imaju „dobre Covid-19 brojke“.
Šef austrijske diplomacije je istakao kako Austrija još nije ukinula upozorenja za putovanja u zemlje EU-a, osim za gore navedene susjede s kojima od 4. lipnja ukida granične i zdravstvene kontrole.


Hrvatska na čekanju

Na novinarski upit što to znači za putovanja u Hrvatsku i Grčku, Schallenberg je odgovorio kako su prvo donesena olakšanja za austrijsko susjedstvo, a sljedeći će se tjedan odlučivati o daljnjem popuštanju.
To za državljane ostalih zemalja EU, pa tako i za hrvatske državljane, znači da za sada još uvijek u Austriju ne mogu ući bez potvrde da su negativni na koronavirus (PCR test) ne starije od četiri dana jer u protivnom moraju u 14-dnevnu samoizolaciju. Ista odredba vrijedi i za austrijske državljane koji namjeravaju provesti odmor u Hrvatskoj s obzirom da se Austrija još uvijek nije otvorila prema našoj zemlji, čime im je za sada dodatno otežan povratak u matičnu zemlju.

Na upit kada će Austrija otvoriti svoje granice za državljane trećih zemalja, Schallenberg je odgovorio da se radi na zajedničkom rješenju na razini EU.

Šef austrijske diplomacije apelirao je na Austrijance da ne poduzimaju „nepotrebna putovanja“ i odmor provedu u Austriji poručivši: „Mi apeliramo na vlastitu odgovornost svakog pojedinca. Organizirani povratci u zemlju u režiji Ministarstva vanjskih poslova su završeni i neće ih više biti kao na početku koronakrize. Svatko se sam mora pripremiti i pitati kuda idem i koliko je tamo korona oboljelih, s kim ću u toj zemlji dolaziti u kontakt i kako ću se vratiti kući“. Napomenuo je kako je „razum najbolja zaštita“.


Ministar zdravlja Anschober je rekao kako „putovanje ubuduće mora biti usko vezano uz vlastitu odgovornost“, dodavši kako je cilj austrijske vlade „puna uspostava slobode kretanja, čim to bude moguće“. Osvrnuvši se na Italiju napomenuo je kako je „virološka situacija u Italiji, unatoč velikog napretka i dalje problematična“. Izjasnio se je za mogućnost uvođenja ograničenja na razini regija, najpogođenijih koronavirusom. „Zaštita zdravlja za nas je prioritet“, poručio je Anschober najavivši zajedničko traženje austrijsko-talijanskog rješenja za otvaranje granica. „Važno je ne ulaziti u rizike i biti na sigurnoj strani“, zaključio je austrijski ministar zdravlja.


Otvara se i Italija


Danas je prvi dan otvorenih granica u Italiji. Italija je nakon tromjesečnog zatvaranja (lockdown) otvorila mogućnost izlaska njezinih građana iz zemlje i kretanja među regijama, što je do sada bilo zabranjeno, ali nije se još ušlo u fazu prije pandemije. Nadzor je veliki, a ljudi se moraju pridržavati strogih mjera od obaveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima (u nekim najpogođenijim regijama i na ulicama), te držanja na razmaku od najmanje jednog metra. Stroge su mjere za konzumiranje u restoranima, kao i za odlaske u trgovine, teretane itd. Kina i kazališta će biti otvorena tek 15. lipnja, a nogometne utakmice bez prisutnosti gledatelja započet će 20. lipnja.

Premda neki to otvaranje nazivaju “fazom 3” ipak je to samo malo otvorenija dosadašnja faza. Ministrica za promet Paola De Micheli odredila je dekretom da se na svim postajama (željeznica, aerodromi, trajekti…) obvezno mora mjeriti temperatura tijela svakog putnika i ona ne smije prijeći 37,5°C.

U Italiju mogu ući građani zemalja iz Schengenske zone i iz Velike Britanije. Talijane privlači korona free Hrvatska

Dugi redovi automobila pred trajektima za Siciliju. Gužva na željezničkoj postaji u Milanu, kao i u zračnim lukama. Svugdje prije putovanja treba proći kroz termoskener. Na rimskoj zračnoj luci u Fiumicinu postavljeno je, primjerice, 80 termoskenera. Na granici s Francuskom čeka se dugo zbog kontrola. Tako je danas u Italiji, prvog dana otvaranja mogućnosti kretanja između regija i izlaska u druge države.

Na jugu Italije se boje da bi odluka o slobodnim putovanjima jugu zemlje mogla donijeti nove slučajeve zaraze sa sjevera. Koliko je, pak, korona promijenila stil života inače mobilnim Talijanima govori i podatak da čak 40 posto Talijana, koji su inače išli na odmor u inozemstvo, ove godine ostaje u zemlji. Dakako, to je uvelike posljedica Vladine intervencije da se pomogne teško pogođenom talijanskom turizmu. Naime, Italija bilježi pad rezervacija za ljeto od 81,4 posto i tako prednjači i pred Francuskom ( pad od 80.1 %) i pred Španjolskom (pad od 77,5%). Za pomoć turizmu plan je izdvojiti četiri milijarde eura, od čega bi 2,4 milijarde išle za vouchere za godišnji odmor Talijana u zemlji. Poticaji za putovanja u razdoblju od 1.srpnja do 31. prosinca kreću od 150 eura za jednu osobu do 500 eura za tri člana obitelji.vecernji.hr/ HIC.hr
foto:
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre