HIC grbovi-500-100zlatnici i srebrnjaci

31.srpnja 2020.
DIO ČLANSTVA IZBORNU SKUPŠTINU PROGLASILO NELEGALNOM
Beljak ponovo izabran za predsjednika HSS-a, najavio promjenu svoje retorike

Krešo Beljak


Krešo Beljak
novi je stari predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS). Tako je odlučilo 65 posto delegata Glavne izborne skupštine. Izborna komisija objavila je da je u izboru za predsjednika stranke sudjelovalo 610 od 965 delegata, utvrđeno je 609 važećih glasova i jedan nevažeći.

Krešo Beljak dobio je 508 glasova, a njegov protukandidat i glavni tajnik stranke Željko Lenart 101 glas. Beljak je naglasio da želi popraviti HSS, ali i svoje ponašanje i retoriku. Osim predsjednika stranke, Skupština je izabrala i šest potpredsjednika, tri birana člana Predsjedništva te članove i zamjenike članova Nadzornog odbora, Statutarnog povjerenstva i Časnog suda HSS-a.

- Danas je HSS izabrao novo vodstvo koje će voditi stranku sljedeće četiri godine. Hvala im na tim glasovima, zahvaljujem i svima onima koji su glasali za ostale članove, ali i onima koji nisu glasovali. I to je poruka i meni i svima nama, poruka koju ćemo jako dobro razumjeti, poruka da je HSS i dalje u problemima, poruka da se moramo najprije svi dobro odmoriti, udahnuti i nakon toga odmah vrlo brzo krenuti raditi jer pred nama su lokalni izbori na kojima je HSS oduvijek bio treća stranka u Hrvatskoj, rekao je Krešo Beljak novinarima u središnjici stranke.

Na pitanje novinara u čemu vidi optimizam da će HSS na predstojećeim lokalnim izborima ponovno biti treća stranka u Hrvatskoj, Beljak je rekao kako je na stranci da napravi balans između državne i lokalne politike te da će raditi na tome da velika većina HSS-ovih županijskih organizacija izađe na izbore sa svojim kandidatima.

O dijelu članova koji su izbornu skupštinu proglasili nelegalnom, Beljak je rakao da svatko tko ima sumnju u neregularnosti to može prijaviti nadležnim tijelima. Poručio je kako se HSS mora vratiti svojem starom sloganu "vjera u Boga i seljačka sloga", prvenstveno drugom dijelu jer bez sloge nema ni uspjeha.

- Vjerujemo da će uskoro biti i poništena ovakva nelegalna i nestatutarna izborna skupština, da će biti održana nova po statutu HSS-a gdje će svaki član moći se kandidrati, moći birati i biti biran. Htjela bih poručiti samo članovima HSS-a da ovo nije politička borba ili borba za neke interese unutar stranke, Ovo je borba za statutarni, zakoniti i demokratski HSS, kazala je ranije bivša potpredsjednica HSS-a Ana-Marija Petin.

Petir: Skupština je farsa

Saborska zastupnica Marijana Petir poručila je danas u Saboru kako smatra da je Glavna izborna skupština HSS-a farsa te da se održava u nedemokratskom ozračju. Iz HSS-a nisu imali komentara na to jer Petir nije članica stranke.

Krešo Beljak, nakon velikog poraza na parlamentarnim izborima, trebao je časno odstupiti, rekla je Petir i dodala kako je bilo potrebno imenovati v.d. predsjednika, i to iz redova onih koji su neutralni i nisu zainteresirani za tu utrku, ali koji bi primjereno pripremili novu Skupštinu u normalnom roku i omogućili svima koji to žele da se kandidiraju, uključujući i to da vrate nas koje je Beljak nepravedno izbacio iz stranke.

Rezultati glasovanja u 21 sat

S obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, delegati se izjašnjavaju, osim na biračkom mjestu u središnjici HSS-a u Zagrebu, elektroničkim i telefonskim putem. Glavna izborna skupština traje do 19 sati, a rezultati glasanja trebali bi biti poznati oko 21 sat.


hkv / HIC.hr
foto:
iz arhiva
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre