HIC

 

vijesti-biH

made in croatia, suvenir proizvodi

 

15.svibnja 2019.
BiH
Željko Komšić kazneneo prijavio Milorada Dodika

BiH,tri člana predsjedništva


‘Drugi Bošnjački’ član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazneno je prijavio svog srpskog kolegu u državnom vrhu i akualnog predsjedatelja Milorada Dodika zbog njegovih poziva na kršenje zakona i rušenje ustavnog poretka BiH, prenijeli su u srijedu mediji u BiH (kamenjar.com).

Iz Komšićeva je ureda potvrđeno kako  je on kaznenu prijavu protiv Dodika podnio Tužiteljstvu BiH, a povod za to je bio prošlotjedni poziv predsjedatelja Predsjedništva BiH srpskim pripadnicima oružanih snaga BiH da ubuduće u svečanim prigodama, odnosno tijekom obilježavanja obljetnica ratih zbivanja, odjenu odore i nose znakovlja nekadašnje vojske bosanskih Srba (VRS).

“Nabavit ćemo odore vojske Republike Srpske, ove svečane, ali imaju i ove ratne. Više od polovice onog stroja bit će obučeno u odore vojske RS, a jedan dio bit će odjeven u odore Treće pješačke pukovnije da se vidi kontinuitet i ja ne mislim da bi mogao biti problem”, kazao je Dodik prošle nedjelje na cermoniji u Banjoj Luci na kojoj je obilježavan 12. svibnja kao dan uspostave Vojske RS.

Dodao je pri tom kako VRS “živi u srcima Srba” te kako je bila greška njeno ukidanje 2006., kada su rasformirane entitetske vojske i uvedene jedinstvene oružane snage BiH. Nakon što su entitetske vlasti izgubile kontrolu nad vojskom, Dodik je postao upornim zagovornikom demilitarizacije BiH odnosno ukidanja oružanih snaga, a potom je počeo promicati zamisao o “vojnoj neutralnosti” BiH, čime zapravo nastoji spriječiti približavanje zemlje članstvu u NATO-u.


Ta, možda najznačajnija reforma koja je u BiH provedena nakon rata označila je uspostavu profesionalne vojske za koju je predviđeno da ima do deset tisuća pripadnika, uz do pet tisuća pripadnika aktivne pričuve te uvođenje NATO standarda i procedura u njeno djelovanje.

Oružane snage BiH ustrojene su kroz tri pukovnije za koje je u zakonu o obrani navedeno da “baštine tradicije” VRS, Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Pripadnici tih pukovnija na odorama i danas nose znakovlje koje podsjeća na te oružane postrojbe, no obvezni su imati identične odore te na njima nositi znakovlje odnosno grb BiH.

Predsjedništvo BiH vrhovni je civilni zapovjednik oružanih snaga, no Dodik je prošlog tjedna izjavio kako je zapravo u Banjoj Luci vrhovno zapovjedništvo Treće pješačke pukovnije koju uglavnom čine Srbi.

“Ovo je situacija koja ima elemente poticanja na pobunu u oružanim snagama BiH i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OSBiH, uključujući i službenu odoru pripadnika OSBiH”, bio je Komšićev komentar Dodikovih izjava.

Uz Komšića Dodikov istup osudili su brojni drugi političari u BiH, a njegova provokacija naišla je i na oštre reakcije svih važnijih predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Visoki predstavnik Valentin Inzko upozorio je kako je Dodikova izjava “neodgovorna, provokativna i neprihvatljiva”.

OHR-a je podsjetio kako je odgovornost Predsjedništva BiH podržati cjelovitu provedbu Zakona o obrani BiH koji jasno utvrđuje obveze, ovlasti i postupanje pripadnika oružanih snaga.

Zapovjedništvo mirovne operacije “Althea” Europske unije u BiH (EUFOR) također je reagiralo osudom Dodikove izjave.

“EUFOR je ponosan na svoju suradnju s oružanim snagama BiH i odbacuje bilo kakve izjave koje bi mogle podijeliti oružane snage ili naštetiti uspjehu kojega su oružane snage BiH postigle predstavljajući sve građane BiH”, priopćilo je zapovjedništvo EUFOR-a.

 

kamenjar.com/ HIC.hr
foto:

 


1
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre