HIC

 

vijesti-biH

made in croatia, suvenir proizvodi

 

24. travnja 2019.
PITANJE SUKCESIJE
Komšić prijeti Hrvatskoj međunarodnim sudom

Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je Hrvatsku kako bi joj bilo bolje da "ne povlači nikakve nove poteze" u odnosu na status imovine bosanskohercegovačkih tvrtki na svom teritoriju jer će time samo ubrzati donošenje odluke da se taj problem nađe pred nekim od međunarodnih sudova, prenijelo je sarajevsko "Oslobođenje".


Reagirajući na zaključenje javnog poziva hrvatskog Ministarstva za državnu imovinu za davanje u zakup objekata u vlasništvu pravnih osoba iz BiH koji zbog neriješenih imovinskih odnosa već desetljećima propadaju, Komšić je kazao kako u BiH i dalje očekuju da Hrvatska poštuje obveze koje proistječu iz sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ te kako ne kane sklapati nikakve nove bilateralne sporazume kojima bi se ovaj problem tretirao.

Predsjedništvo BiH u sadašnjem sazivu već je na svojoj prvoj sjednici u prosincu 2018. prihvatilo zaključak o provedbi Aneksa G sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i mjerama koje treba poduzeti kako bi se zaštitila bosanskohercegovačka imovina u Hrvatskoj.

MVEP odgovorio Predsjedništvu BiH

Predsjedništvo BiH odlučilo je zatražiti i održavanje izvanredne sjednice Stalnog zajedničkog povjerenstva država sljednica bivše SFRJ na kojoj bi se raspravilo to pitanje.

Komšić je kazao kako je ovime načinjen prvi korak imajući u vidu međunarodne konvencije kojima se reguliraju međusobni odnosi suverenih država.

- Zaključili smo da se uputi nota gavnom tajniku UN-a kao depozitaru međunarodnih sporazuma kako bismo ga obavijestili da Hrvatska krši ili ne poštuje sporazum o sukcesiji bivše SFRJ kojim su uređena pitanja imovine svih bivših republika. Pismo je otišlo i imamo potvrdu da je o njemu glavni tajnik UN-a upoznat, rekao je Komšić.

Podsjetio je da je jedan od zaključaka Predsjedništva BiH bio i da se uputi pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću kako bi ih se upozorilo na to da se Hrvatska mora pridržavati sporazuma o sukcesiji SFRJ, što je akt višeg reda u odnosu na domaće zakonodavstvo.

- Htjeli smo posebno istaknuti da BiH nema namjeru ulaziti u bilo kakve dodatne bilateralne sporazume, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

HRT/ HIC.hr
foto:

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre