HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 

17. kolovoza 2021.

PREKINUO ŠUTNJU O AFGANISTANU
Bioden: Amerikanci ne trebaju ginuti u ratu u kojem afganistanske snage nisu voljne boriti se same za sebe


Joe Biden , izjava za medije o iznenadnoj pobjedi talibana u Afganistanu

Američki predsjednik Joe Biden sinoč je prekinuo šutnju o zbivanjima u Afganistanu, objavila je Bijela kuća. O Afganistanu je posljednji put govorio prošlog utorka kad je branio svoju odluku da povuče vojnike iz Afganistana i uzdao se u to da tamošnja vojska ima snage obraniti se od talibana.

Ali umjesto urednog povlačenja, za koje je postojala podrška javnosti, cijeli se proces pretvorio u ponižavajući američki debakl.

Prekinuo šutnju

"Otišao sam u Afganistan prije gotovo 20 godina s jasnim ciljevima - uhvatiti one koji su nas napali 11. rujna 2001. i pobrinuti se da Al Qaeda ne može koristiti Afganistan kao bazu iz koje će nas ponovno napasti. Učinili smo to. Oštro smo to učinili, degradirali Al Qaidu i Afganistan. Nikada nismo odustali od lova na Osamu bin Ladena i dobili smo ga. To je bilo prije deset godina", objasnio je.

"Naša misija u Afganistanu nikada nije trebala biti izgradnja nacije. Nikada nije trebala stvarati jedinstvenu, centraliziranu demokraciju", rekao je Biden.

Rekao da je naslijedio odluku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da povuče trupe iz Afganistana do kraja svibnja, a njegova su dva izbora bila slijediti taj sporazum ili eskalirati sukob slanjem još tisuća američkih vojnika u borbu protiv talibana.

"Uporno stojim iza svoje odluke. Nakon 20 godina, na teži sam način naučio da nikada nije bilo dobro vrijeme za povlačenje američkih snaga", komentirao je.

Priznao je da nije očekivao ovako brzu rekciju talibana. "Američke trupe ne mogu i ne trebaju se boriti u ratu i ginuti u ratu u kojem afganistanske snage nisu voljne boriti se same za sebe", komentirao je.

Jasno je dao do znanja talibanima da ako napadnu osoblje ili poremete operaciju - američki će odgovor biti brz i snažan. "Ako je potrebno, branit ćemo naš narod", rekao je.

"Scene koje gledamo u Afganistanu su potresne, posebno za naše veterane, naše diplomate, humanitarne radnike, za sve koji su proveli vrijeme na terenu radeći za podršku afganistanskom narodu", izjavio je Biden.

"Događaji koje sada vidimo nažalost su dokaz da nikakva količina vojne sile nikada ne bi donijela stabilan, jedinstven, siguran Afganistan", zaključio je.Američki veterani razočarani


Američka vojska u Afganistanu je bila prisutna 20 godina. SAD je u to utrošio više od dva bilijuna dolara, oko 800.000 vojnika služilo je u Afganistanu, a njih 2500 tamo je izgubilo život. Od onih koji su se vratili kućama mnogi su ranjeni i trpe psihičke posljedice poput PTSP-a zbog čega su si neki oduzeli život. Pobjeda talibana ih je razočarala i dotukla. Mnogi se pitaju je li njihova žrtva vrijedila.
Zašto je moj prijatelj raznesen? Za što?", pita se umirovljeni vojnik Tom Amenta koji je služio u Afganistanu početkom 2000-ih. Prijatelja je izgubio 2003. kad je eksplodirala improvizirana bomba u Asadabadu, prenosi dnevnik.hr .
Organizacija koja je posvećena brizi za teško ozlijeđene veterane i njihove obitelji Independence Fund zatrpana je pozivima razočaranih i ljutih veterana koji se sada osjećaju demoralizirano i izolirano.


I britanski vojnici su služili tu Afganistanu te su jednako razočarani. Jack Cummings 2010. izgubio je obje noge i sad misli da je to bilo uzalud.

"Je li vrijedilo, vjerojatno nije. Jesam li izgubio noge za ništa, izgleda tako. Jesu li moji prijatelji umrli uzalud? Da", napisao je na Twitteru i dodao kako osjeća ljudnju, izdaju i tugu.Tko su talibani?

Talibani odnosno učenici na paštunskom jeziku pripadnici su radikalnog islamističkog pokreta koji je osnovan osnovan 90-ih godina u vjerskim školama u Pakistanu.
Talibani su većim dijelom Afganistana vladali od 1996. do 2001. godine. U vrijeme njihova režima žene su morale nositi burke, nisu smjele raditi ni obrazovati se. Iz kuće su smjele izlaziti isključivo u društvu muškarca.Muškarci nisu smjeli brijati brade. Talibani su ljudima zabranili televiziju, glazbu, kino. Uveli su najstroži šerijatski zakon na svijetu. Za ubojstvo ili preljub kazna je bila javno smaknuće, dok su se za krađu amputirali udovi. Talibanski režim srušen je tek nakon američke invazije 2001. godine.
Jen Burch iz Washingtona služila je u zračnim snagama te je bila bolničarka u Kandaharu, a 2014. je otišla u mirovinu zbog Posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Od kada je pročitala vijest da talibani preuzimaju vlast ne može spavati te ima flashbackove na nasilje tijekom svoje službe. "Gledati kako se sve raspada... Teško je to vidjeti i ne pomisliti kako nas je naše vodstvo iznevjerilo", kazala je za LA Times.Veterani ne žale samo zbog svojih života. Žao im je i Afganistanaca kojima su pomagali. Neki smatraju da je SAD izdao stanovnike Afganistana "prepustivši" ih talibanima.


Talibani nakon 20 godina osvojili Afganistan


dnevnik.hr/ HIC.hr
foto:screen youtoobe


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre