HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zastave-stalci-koplja

zastava na stalku24.travnja 2021.
POVIJESNO PRIZNANJE
Biden : Osmansko carstvo je izvršilo genocid nad Armencima

Biden i ErdoganAmerički predsjednik Joe Biden u subotu je pokolj počinjen u doba Osmanskog Carstva nad Armencima 1915. službeno nazvao genocidom i ta povijesna deklaracija mogla bi razbjesniti Tursku i potencijalno dodatno naštetiti nestabilnom odnosu dvaju saveznika NATO-a. 

Armenska dijaspora u Sjedinjenim Državama proslavit će simboličan potez američkog predsjednika u razdoblju u kojem se Ankara i Washington ne slažu u nizu političkih pitanja. 

"Američki narod poštuje sve one Armence koji su poginuli u genocidu prije 106 godina" 24.travnja 1915.godine , rekao je Biden u izjavi.

"Armenijski imigranti su tijekom dugog niza godina obogatili Sjedinjene Države na nebrojene načine, ali nikad nisu zaboravili tragičnu povijest (...) Poštujemo njihovu povijest. Vidimo tu bol. Potvrđujemo povijest. Ne činimo to zato da bismo nekoga krivili, već da se takvo što nikad ne ponovi", izjavio je Biden. 

Zbog zabrinutosti za odnose s Turskom i intenzivnog lobiranja Ankare, američki Kongres i američki predsjednici desetljećima su se suzdržavali od priznavanja pokolja nad Armencima kao genocida te su pomno birali izraze za taj pokolj kako ne bi uvrijedili službenu Ankaru. 

Turska prihvaća da su mnogi Armenci koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeni u sukobima s osmanskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata, međutim, osporava brojke i poriče da su ubojstva sustavno organizirana i da je riječ o genocidu. 

Erdogan osudio 'politiziranje' u raspravi o genocidu nad Armencima


Sjedinjene Države trebale bi sagledati vlastitu prošlost i sadašnjost, odgovorila je Ankara Washingtonu koji je u subotu turski pokolj nad Armencima iz 1915. službeno priznao za genocid što Turska naziva političkim oportunizmom i populizmom. 

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu da američki narod poštuje sve one Armence koji su poginuli u genocidu prije 106 godina čime je odstupio od tradicije duge desetljećima u kojoj je Washington pomno birao izraze za pokolj kako kako ne bi uvrijedio službenu Ankaru. 

"Snažno osuđujemo i odbacujemo izjave američkog predsjednika koje samo ponavljaju optužbe onih kojima je jedina agenda neprijateljstvo prema našoj zemlji", napisao je na Twitteru glasnogovornik turskog predsjedništva Ibrahim Kalin

"Savjetujemo američkom predsjedniku da sagleda prošlost i sadašnjost vlastite zemlje", dodaje Kalin, a prenosi Reuters. 

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je upletanje u unutarnja pitanja Turske, javlja agencija France presse. 

"Nikome ne koristi to što rasprave - kojima bi se trebali baviti povjesničari - politiziraju treće strane služeći se njima kao instrumentom za upletanje u u našu zemlju", izjavio je Erdogan u poruci upućenoj armenskom patrijarhu u Istanbulu. 

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da američka odluka ne počiva na pravnoj osnovi i "otvorit će duboku ranu" u bilateralnim odnosima.

"Ova izjava SAD-a koja iskrivljuje povijesne činjenice nikad neće biti prihvaćena u savjesti turskog naroda i otvorit će duboku ranu koja će naštetiti međusobnom povjerenju i prijateljstvu", navodi ministarstvo.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu reagirao je samo nekoliko minuta nakon objave Bijele kuće. 

“Riječi ne mogu promijeniti ili ponovno ispisati povijest. Ni od koga i ni o čemu nećemo učiti o vlastitoj prošlosti. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde", ustvrdio je Cavusoglu i poručio da "potpuno odbacuje izjavu koja se temelji samo na populizmu". (Hina)


Prethodno obavljen telefonski razgovor Bidena i Erdogana


Američki predsjednik Joe Biden rekao je turskom čelniku Tayyipu Erdoganu u telefonskom razgovoru u petak da namjerava priznati masakr iz 1915. i prisilne deportacije Armenaca kao genocid, rekli su Reutersu izvori upoznati s razgovorom.

Taj potez,koji se očekuje, vjerojatno će utjecati na pogoršanje već napetih odnosa formalnih saveznika unutar NATO-a, Turske i SAD-a, objavio je Reuters.

Biden će vjerojatno upotrijebiti riječ "genocid" u sklopu izjave 24. travnja, kada se širom svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima, navodi Reuters. 

Prema priopćenju Bijele kuće, Biden i Erdogan dogovorili su se da će se sastati tijekom samita NATO-a u lipnju.

Biden je u telefonskom razgovoru prenio svoj interes za konstruktivnim bilateralnim odnosima s proširenim područjima suradnje, navodi se u kratkom priopćenju.

Ni u priopćenju Bijele kuće o telefonskom razgovoru niti u priopćenju truskog predsjedništva ne spominje se da će Biden službeno priznati masakr nad Armencima u Osmanskom Carstvu kao genocid.

 


Turski genocid nad Armencima


jutrnji.hr/HIC.hr
foto:Afp, ProfimediaVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre