HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

21.siječnja 2021.
ZAPOČEO MANDAT NOVOG AMERIČKOG PREDSJEDNIKA
Joe Biden uselio u Bijelu kuću, već prvog dana potpisao više uredbi i opzovao niz politika svog prethodnika

Biden u ovalnom uredu


Samo nekoliko sati nakon inauguiracije Joe Biden, 46. američki predsjednik, stigao je u Bijelu kuću s obitelji. Već prvog dana potpisao 17 izvršnih uredbi, memoranduma i direktiva, poništavajući niz politika republikanskog prethodnika Donalda Trumpa.

Potpisao je pred novinarima 3 izvršne uredbe koje će preokrenuti Trumpovu politiku, dok ih je nakon toga potpisao još 12, uz još dvije odvojene odluke koje se tiču saveznih agencija. Sam Biden novinarima koji su pratili potpisivanje rekao je da potpisuje "hrabre" izvršne akcije tijekom svog prvog pojavljivanja u Ovalnom uredu, ali je upozorio:

- Trebat ćemo za provedbu mnogih od ovih odluka i zakonodavne poteze, poručio je aludirajući na potrebu da se ključne politike donose u Kongresu.

Prva odluka koju je Biden potpisao je obavezno nošenje maski sljedećih 100 dana. Tu uredbu nazvao je "Izazov 100 dana maskiranja". Osim nošenja maski, Biden zahtijeva od svojih građana da se pridržavaju fizičkog distanciranja u saveznim zgradama i na saveznim zemljištima te poziva lokalne i državne vlasti da učine isto.

Ovo je velika promjena od dosadašnjeg "mačo" stava Donalda Trumpa koji je rijetko viđen u javnosti kako nosi masku i koji je Bidena često zadirkivao što se svugdje pojavljuje s maskom na licu. To je jedna od odluka koja bi mogla najviše zasmetati dijelu Amerikanaca koji su se do sada navikli na Trumpa, a koji je tvrdio da je nošenje maske stvar slobodnog izbora.

Druga odluka koju je potpisao tiče se jednakosti i namijenjena je podršci manjinskim zajednicama i osiguranju rasne ravnopravnosti.

Za razliku od svog prethodnika, Biden je odlučio prihvatiti progresivne politike prema okolišu i održivosti. Najvažniji potez koji se tiče klimatskih promjena, a koji je u ovom kontekstu napravio, je vraćanje SAD-a u Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Nakon potpisivanja ove odluke, trebat će 30 dana da SAD službeno postane članica neobvezujućeg globalnog sporazuma o smanjenju emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine.

- Ovo su prve od mnogih odluka koje ćemo ovdje donijeti. Nemamo vremena za gubljenje. Bacimo se na posao, poručio je Biden novinarima.

Još neke od važnih izvršnih uredbi i memoranduma koje je potpisao su ukidanje dozvole za gradnju naftovoda Keystone XL, uspostavljanje koordinatora za odgovor na pandemiju koronavirusa i zaustavljanje povlačenja SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije. Kako je najavljeno, američki izaslanik u WHO-u bit će Anthony Fauci.

Jednim potezom olovke Biden je naredio i zaustavljanje izgradnje Trumpova graničnog zida prema Meksiku i ukidanje nacionalne deklaracije o izvanrednim situacijama koja se koristi za njegovo financiranje, ukidanje zabrane putovanja osobama iz sedam zemalja s muslimanskom većinom i ukidanje tzv. Komisije 1776 koju je Trump osnovao u rujnu 2020., a kojom je htio promovirati "domoljubno obrazovanje".

 

- Sljedećih dana i tjedana pokretat ćemo nove akcije kako bismo odgovorili na izazove i ispunili obećanja koja je novi predsjednik dao američkom narodu, kazala je njegova predstavnica za tisak Jen Psaki. 
Očekuje se da će Biden uskoro također opozvati odluke kojima se transrodnim osobama zabranjuje služenje u američkoj vojsci te ukinuti zabranu američkog financiranja međunarodnih programa planiranja obitelji povezanih s pobačajima.  Joe Biden inauguriran za američkog predsjednika

Joe Biden dolazi Donald Trump odlazi

Nakon dolaska u Bijelu kuću Biden je izjavio da mu je bivši predsjednik Donald Trump napisao vrlo ljubazno pismo. "Budući da je pismo privatno, neću vam govoriti o sadržaju prije nego što razgovaram s njim. Ali bilo je ljubazno", rekao je. 


Uz fanfare i vojnu povorku limuzina Joea Bidena koja ima registarski broj 46 približila se Bijeloj kući u koju se demokratski predsjednik uputio pješice, okružen obitelji - suprugom, djecom i unucima. Putem je pozdravio gradonačelnicu Washingtona Muriel Bowser, kao i djecu koja su ga čekala iza jedne sigurnosne barijere. 

- Imam osjećaj da se vraćam kući, rekao je novinarima koji su ga pitali kako se osjeća. Poručio im je da samo nastave raditi svoj posao.

Nekoliko minuta nakon predsjednika došla je i potpredsjednica Kamala Harris, u pratnji supruga i članova obitelji.

Bidenovi su došli u Bijelu kuću nakon posjeta vojnom groblju Arlington gdje su položili vijenac na grob neznanog vojnika. Pandemija koronavirusa je onemogućila brojne tradicionalne svečanosti koje se održavaju tijekom inauguracije predsjednika. 

hrvatski šah, komplet

HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre