HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
hrvatski šah

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

02.ožujla 2022.
OBRAĆANJE O STANJU NACIJE

Biden u obraćanju naciji osudio rusku invaziju na Ukrajinu, Puninu poslao oštro upozorenje


Biden se obratio naciji

Američki predsjednik Joe Biden je u utorak u svom prvom obraćanju o stanju nacije osudio ruskog predsjednika Vladimir Putina i rusku invaziju na Ukrajinu te najavio ekonomske mjere za borbu protiv inflacije.


Za rusku invaziju na Ukrajinu je rekao da nije bila ničim izazvana, a ruskog je predsjednika nazvao "!diktatorom" kazavši da nije očekivao odgovor Zapada.

- Putinov rat je bio s predumišljajem i ničim izazvan. Odbio je napore u diplomaciji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi nas mogao podijeliti ovdje kod kuće, reći će Biden.

- Putin je pogriješio. Bili smo spremni.

- Putin je sada izoliraniji nego ikad od ostatka svijeta jer su u borbi protiv autokracije demokracije na spoju, kazao je Biden, najavljujući zabranu zračnog prostora Sjedinjenih Država ruskim zrakoplovima, kao što su to učinile i Europska unija i Kanada.

Osvrnuvši se na gospodarsku situaciju i na rastuću inflaciju, Biden je izjavio da želi borbu porasta troškova života za Amerikance učiniti prioritetom.

- Moj najveći prioritet je staviti cijene pod kontrolu, rekao je, dodajući da će njegov plan smanjiti troškove i smanjiti deficit. Da bi to učinio, Biden posebno planira proizvoditi više proizvoda "u Americi" umjesto da bude "na milosti stranih lanaca opskrbe".

- Imamo izbor. Jedan od načina borbe protiv inflacije je smanjenje plaća i siromašnije Amerikance. Mislim da imam bolju ideju za borbu protiv inflacije: smanjite svoje troškove, a ne plaće. Napravite više automobila i poluvodiča u Americi. Više infrastrukture i inovacija u Americi.

- Više poslova na kojima možete dobro zaraditi u Americi umjesto da se oslanjate na strane lance opskrbe, napravimo to u Americi, kazao je Biden.

Dotakao se i porasta kriminala u SAD-u te istaknuo kako država treba pružati financijsku potporu američkoj policiji.

- Moramo se složiti da ne treba prestati financirati policiju, rekao je američki predsjednik dodajući da financiranje snaga reda treba poslužiti da se održi "njihovo brojčano stanje i obuka koji su potrebni SAD-u kako bi zaštitile svoje zajednice i granice".

(HRT.hr)


Putinu šalje oštro upotorenje


Američki predsjednik Joe Biden rekao je da ruski čelnik Vladimir Putin "nema pojma što dolazi", dok zapadne zemlje stežu gospodarsku omču oko Rusije, čije su vojne snage bombardirale ukrajinske gradove i spremne su za napredovanje prema Kijevu.

Stotine tisuća Ukrajinaca pobjegle su pred sukobima otkako je Putin naredio invaziju prije gotovo tjedan dana, dok je kilometrima dugi ruski vojni konvoj sjeverno od Kijeva spreman za napredovanje prema glavnom gradu. Ipak, Rusija još nije uspjela zauzeti nijedan veliki ukrajinski grad, a zapadni analitičari kažu da je Moskva odustala od taktike koja poziva na razorno granatiranje naseljenih područja prije ulaska u njih.

- Iako može ostvariti dobitke na bojnom polju - dugoročno će plaćati visoku cijenu - rekao je Biden u svojem obraćanju o stanju nacije. Odstupajući od pripremljenog teksta, Biden je dodao: "Nema pojma što dolazi". Nije precizirao.

Američki zastupnici ustali su, pljeskali i urlali, a mnogi od njih mahali su ukrajinskim zastavama i nosili plave i žute boje te zemlje, dok je Biden govorio u Zastupničkom domu.

Visoki američki vojni dužnosnik rekao je jučer da je vojno napredovanje snaga prema Kijevu u zastoju zbog logističkih problema, uključujući nestašicu hrane i goriva, a čini se da neke postrojbe imaju nizak moral. Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je novinarima da nije jasno je li sam konvoj zastao, ali da nije napredovao.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Rusiju da prestane s bombardiranjem civila i nastavi pregovore.

- Neophodno je barem prestati bombardirati ljude, samo zaustaviti bombardiranje i onda sjesti za pregovarački stol - rekao je Reutersu i CNN-u u zajedničkom intervjuu u strogo čuvanom vladinu kompleksu u Kijevu.

Opća skupština Ujedinjenih naroda trebala bi danas ukoriti Rusiju zbog invazije na Ukrajinu i zatražiti da Moskva prestane s borbama i povuče svoje vojne snage, što je potez kojim se želi diplomatski izolirati Rusiju u svjetskoj organizaciji.

Do sinoć se gotovo polovina članova Opće skupštine potpisala kao kosponzori nacrta rezolucije prije glasovanja u srijedu, rekli su diplomati. U tekstu se izražava "žaljenje" zbog ruske "agresije na Ukrajinu".

Putin je naredio "specijalnu vojnu operaciju" prošlog četvrtka u pokušaju da razoruža Ukrajinu, uhvati "neonaciste" - za koje kaže da vode zemlju, i slomi njezine nade u tješnje veze sa Zapadom.


Civilne žrtve

Ruska invazija uključuje napade na Kijev, iako izgleda da je najjače bombardiranje dosad bilo oko drugog po veličini ukrajinskog grada Harkiva, blizu granice s Rusijom.

- Deseci tamošnjih stanovnika, uključujući djecu, ubijeni su kada je ruski strateški bombarder ispalio 16 navođenih projektila prema stambenom području u ponedjeljak - priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

- Zapadno od Kijeva, u gradu Žitomiru, četiri osobe, uključujući dijete, ubijene su u utorak u napadu krstarećim raketama, rekao je ukrajinski dužnosnik.

U ukrajinskom gradu Donecku na teritoriju pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, vlasti su priopćile kako su tri civila ubijena u ukrajinskom granatiranju. Reuters nije mogao potvrditi nijedno izvješće o žrtvama. Ujedinjeni narodi kažu da je najmanje 136 civila ubijeno u invaziji, ali da je stvarni broj vjerojatno mnogo veći.

Uvelike nadmašene ruskom vojskom, i po broju i moći, ukrajinske zračne snage još lete, a njezina protuzračna obrana i dalje se smatra održivom - što je činjenica koja zbunjuje vojne stručnjake.

'Zamrzni i zaplijeni'

Biden je najavio daljnje jačanje sankcija protiv Moskve, pridruživši se Europskoj uniji i Kanadi u zabrani ruskih zrakoplova u zračnom prostoru SAD-a. Također je rekao da će ministarstvo pravosuđa nastojati zaplijeniti jahte, luksuzne stanove i privatne avione bogatih Rusa koji su povezani s Putinom.

Nakon razgovora s dužnosnicima G7, ministrica financija Janet Yellen rekla je da su se Sjedinjene Države dogovorile s partnerima da osnuju radnu skupinu "za zamrzavanje i zapljenu imovine ključnih ruskih elita".

Ukrajina, demokratska zemlja sklona Zapadu od 44 milijuna ljudi koja nije članica NATO-a, pozvala je vojni savez pod vodstvom SAD-a da provede zonu zabrane letova iznad Ukrajine - zahtjev koji je odbio Washington, koji se boji poticanja izravnog sukoba između dvije najveće nuklearne sile svijeta.

Washington i njegovi saveznici umjesto toga poslali su oružje u Kijev.

Nekoliko desetaka Japanaca odgovorilo na ukrajinski poziv stranim dobrovoljcima da se dođu boriti protiv ruske invazije, prema medijskom izvješću u srijedu.

Diplomatski izolirajući Rusiju, glavna strategija Zapada jest isključiti rusko gospodarstvo iz globalnog financijskog sustava.

Exxon Mobil pridružio se drugim velikim zapadnim energetskim tvrtkama, uključujući britansku BP PLC i Shell, objavivši da će napustiti Rusiju bogatu naftom zbog invazije. Apple Inc zaustavio je prodaju iPhonea i drugih proizvoda u Rusiji te je unio izmjene u svoju aplikaciju Maps (Karte) kako bi zaštitio civile u Ukrajini. Alphabet Inc Google je izbacio ruske državne izdavače iz svojih vijesti, a Ford Motor zaustavio je poslovanje u zemlji. Američki proizvođač zrakoplova Boeing rekao je da obustavlja dijelove, održavanje i tehničku podršku za ruske zračne prijevoznike.

HRT/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre