HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
poklon paketi

pokon paketi


hrvatski šah

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

17.studeni 2021.
VIRTUALNI SASTANAK DVA ČELNIKA
Joe Biden i Xi Jinping složili se da će razmotriti mogućnost razgovora o kontroli naoružanjaJoe Biden i Xi Jiping


Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping složili su se tijekom virtualnog sastanka održanog u utorak da će razmotriti mogućnost pokretanja razgovora o kontroli naoružanja, rekao je američki dužnosnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Biden i Xi složili su se da će "razmotriti mogućnost pokretanja razgovora o strateškoj stabilnosti, rekao je Sullivan, govoreći o američkoj zabrinutosti zbog kineskoga gomilanja nuklearnog naoružanja i raketa.

- Vidjet ćete da se na nekoliko razina intenzivira angažman koji će omogućiti obuzdavanje te utrke u naoružanju kako ne bi prerasla u sukob, rekao je Sullivan na webinaru koji je organizirao Brookings Institution.


Sullivan nije objasnio kojega bi oblika mogli biti razgovori o strateškoj stabilnosti, ali je dodao kako "ovo nije isto kao u ruskom slučaju, gdje postoji formalni dijalog o strateškoj stabilnosti". Američko-kineski odnosi nisu toliko zreli, rekao je, "ali dvojica vođa razgovarala su o tim temama i sada je na nama da osmislimo najproduktivniji način da se to i provede".


Washington je nekoliko puta pozivao Kinu da se pridruži SAD-u i Rusiji u novom sporazumu o kontroli naoružanja. Peking tvrdi da su arsenali dviju zemalja mnogo veći od kineskih te da je Kina spremna na bilateralni dijalog o strateškoj sigurnosti "na temelju ravnopravnosti i uzajamnoga poštovanja".


Razgovor dvojice čelnika bio je najsadržajniji otkako je Biden stupio na dužnost u siječnju, a Sullivan je rekao da su Xi i Biden razgovarali o nizu globalnih ekonomskih pitanja, uključujući i ono o mogućnosti suradnje SAD-a i Kine u osiguravanju energije i obuzdavanju cijena kako ne bi ugrozile globalni gospodarski oporavak.


Biden: SAD ne potiče neovisnost Tajvana


Osim toga, Biden je tijekom razgovora pritisnuo Xija u pogledu ljudskih prava, dok je kineski predsjednik upozorio da će Peking odgovoriti na provokacije vezane uz Tajvan, prema službenom priopćenju o razgovoru.


Na pitanje je li postignut ikakav napredak u pogledu napetosti vezanih uz Tajvan, Biden je odgovorio: "Da. Vrlo smo jasno rekli da podupiremo zakon o Tajvanu i to je to."


Američki predsjednik pritom je mislio na američki Zakon o odnosima s Tajvanom po kojemu SAD mora Tajvanu osigurati sredstva za obranu, premda je Washington dugo slijedio politiku "strateške dvosmislenosti" ne pokazujući jasno bi li vojno intervenirao u slučaju kineskoga napada.


- Rekao sam da oni moraju odlučiti, Tajvan, a ne mi. Mi ne ohrabrujemo neovisnost, dodao je poslije Biden.


Xi je tijekom video sastanka Bidenu rekao da bi Kina poduzela "odlučne mjere" u slučaju da Tajvan "prijeđe crtu" u traženju neovisnosti.


Reakcije na sastanak


Kineski mediji su virtualni susret, najduži otkad su Biden i Xi na vlasti, prozvali iskrenim, konstruktivnim, sadržajnim i plodonosnim. Kineski mediji pišu da se Xi nadao kako će Biden demonstrirati političko
vodstvo kako bi vratio američku politiku prema Kini nazad u racionalan i praktičan smjer, no da nije pokazao inicijativu za to, samo upućivao prijetnje.

Reuters piše kako zasad nema naznaka da su dvije najveće svjetske ekonomije ublažile neke od svojih stavova koji su odnose između Kine i SAD-a doveli na povijesno najniže razine, posebno oko pitanja Tajvana, demokratske države koju Kina svojata.Čini se da su razmijenili mišljenja o svemu pod suncem, no nisu objavili nove odluke ili politike, rekao je Scott Kennedy, stručnjak za Kinu u washingtonskom think tanku Center for Strategic and International Studies.

Daniel Russel, koji je služio kao američki diplomat u Aziji pod bivšim demokratskim predsjednikom Barackom Obamom, a danas je u think tanku Asia Society, naglasio je kako je dvojici čelnika trebalo deset mjeseci da se sastanu licem u lice, iako virtualno, pa sugerirao da bi uskoro moglo biti još takvih sastanaka.

- O ovome ne trebamo razmišljati kao jednokratnom sastanku, nego kao jednom u nizu važnih razgovora koji mogu voditi odnos prema stabilnijem smjeru dok se dvije strane nastavljaju žestoko natjecati, rekao je.

Paul Haenle, direktor pekinškog Carnegie-Tsinghua centra za globalne politike i bivši savjetnik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, istaknuo je da je susret kratkoročno stabilizirao odnose, no da na njemu tema nisu bili dugoročni strukturalni problemi u američko-kineskim odnosima.

Iako je izostao konkretan napredak, dio kineskih analitičara je zadovoljan, a Wang Huiyao, predsjednik Centra za Kinu i globalizaciju u Pekingu, rekao je da je susret poslao veoma pozitivan signal.

Mislim da će ovo zaustaviti silaznu spiralu bilateralnih odnosa i na neko vrijeme stabilizirati američko-kineske odnose, rekao je, pa dodao da bi to moglo pomoći i smanjenju tenzija u Tajvanskom tjesnacu. 


Joe Biden i kineski čelnik razgovarali telefonom


HRT.hr/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre