HIC grbovi-500-100


made in croatia


19.srpnja 2019.
IZGRADNJA PELJEŠKOG MOSTA
Skupština RS-a blokirala BiH tužbu protiv Hrvatske

izgradnja pelješkog mosta

Usvojeni Zaključak Predsjedništva Bosne i Hercegovine o pokretanju spora protiv Hrvatske i traženju obustave gradnje mosta Komarna - Pelješac, nevažeći je. Tako su, sinoć iza 22 sata, odlučili zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zaključio je da je takva Odluka vrlo štetna po nacionalni interes Republike Srpske.


Odluku su, dvotrećinskom većinom, potvrdili i zastupnici Narodne skupštine RS-a. Rasprava je trajala više od 10 sati i na trenutke je bila vrlo žustra.

Time je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik okončao svoje osmomjesečno predsjedanje. Prema načelu rotacije, već od idućeg tjedna, Predsjedništvom Bosne i Hercegovine predsjeda Željko Komšić.Dodik pozvao zastupnike u parlamentu RS-a da podrže njegov veto


Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je u četvrtak od zastupnika u parlamentu Republike Srpske da podrže njegov veto na odluku kojom bi bosanskohercegovački državni vrh od Hrvatske tražio prekid gradnje Pelješkog mosta do konačnog dogovora o međudržavnoj granici. Rekao je da je u interesu BiH i RS-a čuvati dobre odnose s Hrvatskom.

Milorad Dodik
to je zatražio u Banjoj Luci na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske sazvanoj na njegov zahtjev nakon što je on ranije ovog tjedna osporio odluku koju su izglasovali njegov hrvatski i bošnjački kolega u državnom vrhu Željko Komšić i Šefik Džaferović s nakanom da zaustave gradnju Pelješkog mosta dok BiH i Hrvatska ne riješe pitanje granice na moru kod Neumskog zaljeva.

Tom je odlukom Hrvatska pozvana da odmah obustavi gradnju mosta te pristupi postupku mirenja, odnosno dogovoru o granici, a ako bi to odbila, BiH bi je tužila Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu.

Dodik je zaključio kako bi stupanje na snagu takve odluke bilo štetno za vitalni nacionalni interes RS-a jer bi se stvorili dodatni problemi ne samo u odnosima s Hrvatskom nego i s Europskom unijom koja sufinancira gradnju Pelješkog mosta.

Ovo bi bilo izrazito destruktivno i štetno za interese cijele BiH i naravno RS-a, rekao je Dodik, zatraživši potporu zastupnika u entitetskom parlamentu.
Ustvrdio je kako je neozbiljan i neodgovoran pristup ovom pitanju koje zagovaraju Komšić i Džaferović, odnosno kako oni pokušavaju zlorabiti činnjenicu da je BiH pomorska zemlja.

Kazao je kako izlaz BiH na otvoreno more neće biti doveden u pitanje Pelješkim mostom jer je on 500 metara udaljen od crte razgraničenja između dvije zemlje i gradi se na hrvatskom teritoriju pa se stoga BiH nema pravo miješati u unutarnja pitanja susjedne države.

Podsjetio je kako je temeljeni interes članstvo BiH u Europskoj uniji, a Komšić i Džaferović, kako je konstatirao, svojim zaključkom sugeriraju kao i EU krši suvernenitet BiH izdvajanjem sredstava za gradnju Pelješkog mosta.


Dodik: Pokušaj da se omete izgradnja mosta na Savi

Dodik tvrdi kako se problematiziranjem gradnje Pelješkog mosta pokušalo omesti projekate poput novog mosta na Savi kod Gradiške koji je, kako kaže Dodik, od vitalnog interesa za RS i BiH jer preko tog pravca teče polovina prekograničnog prometa s Hrvatskom.

Rekao je i kako bi bilo najbolje da se otvorena pitanja u odnosima s Hrvatskom riješe na cjeloviti način, uključujući tu međudržavnu granicu, status imovine tvrtki iz BiH u Hrvatskoj, ali i problem moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kod Hrvatske Kostajnice.

Dodik ipak nije odolio kušnji da elaborira povijesna pitanja rekavši kako su "Hrvati i Srbi imali tešku i krvavu povijest". Ustvrdio je da su u uzajamnim sukobima Srbi bili ti koji su teško stradali, pri čemu je kao dokaz ponudio Jasenovac.

Unatoč takvoj prošlosti, najavio je Dodik, RS će biti čimbenik gradnje dobrih odnosa jer je Hrvatska članica EU-a, a bosanski Srbi nemaju potrebu konfrontirati se ni s jednom članicom Unije.

Dodikovo je tumačenje kako u BiH kao zajednici entiteta, unatoč ovlastima Predsjedništva BiH, za vođenje vanjske politike države odluke o svim bitnim pitanjima trebaju donositi entiteti, odnosno njihovi parlamenti.
Poručio je kako BiH može opstati samo na temelju dogovora, a ne uz podvale i prijevare visokih predstavnika međunarodne zajednice.

Vladajuća koalicija u RS-u, koju kontrolira Dodik, ima dvije trećine zastupnika u parlamentu RS-a, koliko je nužno da bi to tijelo podržalo njegov veto, čime se odluka dvaju članova Predsjedništva BiH automatski odbacuje.
Oporbene stranke najavile su kako neće poduprijeti Dodika. 

Ovdje se više radi o stranačkim interesima i zbog toga ne prihvaćam da je to vitalni nacionalni interes za RS. Dodikova obrazloženja kako bi pozivanje Hrvatske da obustavi gradnju Pelješkoga mosta ugrozilo gradnju mosta na Savi kod Gradiške vrlo su tanka.

Smatram kako bi Dodik trebao zatražiti potporu svojih kolega u Predsjedništvu da se pod vitalni nacionalni interes za RS podvede pitanje Trgovske gore i odlaganja nuklearnog otpada kao i razgraničenje s Hrvatskom na sjeveru RS-a, posebice kod Kostajnice", kazao je za televiziju N1, uoči sjednice entitetskog parlamenta, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), najvećeve oporbene stranke u RS-u.


hrt.hr/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre