Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

 

 

MUDŽAHEDINI (The Taliban)


HAPŠENJE U SARAJEVU:
Zašto je pritvoren Asim Fazlić, drugi čovjek INTERPOL-a BiH

Federalna policija je u srijedu uvečer po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila Asima Fazlića, zamjenika direktora INTERPOL-a BiH, policajca koji punu deceniju uživa najveće povjerenje bošnjačkog državnog i političkog vrha, pod sumnjom da je povezan sa podzemljem koje je organiziralo ubistvo Taiba Torlakovića; naši novinari ekskluzivno objavljuju razloge zbog kojih je ovaj policajac pritvoren u zatvoru na Kuli

FAZLIĆ OPTUŽEN DA JE SAKRIVAO MEĐUNARODNE POTJERNICE ZA BOSANSKIM KRIMINALCIMA!

Nakon podizanja krivične prijave protiv Terzićevog savjetnika Tarika Đođića i pritvaranja Asima Fazlića, očekuju se burne reakcije bošnjačkih političara i napadi na FMUP i Tužilaštvo BiH 0 Zijad Turković, optužen za ubistvo Taiba Torlakovića, prošle sedmice najavio hapšenje zamjenika direktora INTERPOL-a Asima Fazlića 0 Ima li Fazlić veze sa ubistvom Taiba Torlakovića

Pišu: Senad Avdić i Mirsad Fazlić

Uprava policije Federacije BiH u srijedu 4. februara ove godine u kasnim poslijepodnevnim satima uhapsila je po nalogu Tužilaštva BiH u njegovom sarajevskom stanu Asima Fazlića, drugog čovjeka INTERPOL-a BiH!? U trenutku hapšenja, kako saznajemo, Fazlić se nalazio u svom stanu s malodobnim djetetom što je unekoliko iskomplikovalo sam čin hapšenja, no tokom noći policajci FMUP-a su pronašli rješenje, odnosno smještaj za Fazlićevo dijete. Fazlić je prebačen u zatvor u Kuli, u kojem su prije 15 dana pritvoreni i Ante Jelavić, Miroslav Prce i Miroslav Rupčić. Nalog za hapšenje Fazlića Tužilaštvo BiH je Upravi policije Federacije uputilo istog dana u ranim jutarnjim satima. Istovremeno je policiji naloženo da izvrši pretres Fazlićevog ureda u prostorijama INTERPOL-a BiH te da izuzme svu relevantnu dokumentaciju koja se odnosi na posljednjih pet godina koliko je Fazlić drugi čovjek INTERPOL-a BiH. Ovaj dio operacije očekuje se narednih dana.

ĐOĐIĆ I FAZLIĆ

Hapšenje i pritvaranje Asima Fazlića, dugogodišnjeg visokog djelatnika MUP-a BiH a kasnije drugog čovjeka INTERPOL-a, svakako će u narednim danima biti prvorazredna politička i medijska senzacija, i tek treba očekivati pravu buru koju će ova akcija proizvesti unutar političkog, državnog i pravosudnog establišmenta. Pogotovo što je Fazlić pritvoren samo nekoliko dana nakon što je Uprava policije Federalnog MUP-a podigla krivičnu prijavu protiv Tarika Đođića, savjetnika državnog premijera Adnana Terzića i dugogodišnjeg bliskog poslovnog saradnika Hasana Čengića, današnjeg poslanika u Parlamentu BiH. (O tome detaljno pišemo na 26. stranici ovog broja "SB".) U prvoj reakciji na podizanje krivične prijave protiv njega Đođić je za Dnevni avaz rekao da je riječ o "politički montiranim optužbama" iza kojih stoji lider SDP-a Zlatko Lagumdžija i njegov "čovjek u policiji" Zlatko Miletić, direktor Uprave policije FMUP-a. Realno je očekivati da će i reakcije vladajućih bošnjačkih stranaka nakon pritvaranja Asima Fazlića biti formulirane na isti način. Kažemo "vladajućih bošnjačkih stranaka" budući da je u protekloj deceniji Fazlić bio iznimno blizak sa Strankom demokratske akcije i nekim od njenih uticajnih članova, da bi se prije nekoliko godina približio Stranci za BiH koja ga je i postavila na visoku funkciju u INTERPOL-u BiH. Tokom posljednjih općih izbora, tvrdi se iz krugova Stranke za BiH, Fazlić je bio šef osiguranja predizbornih skupova ove stranke. On je također posljednjih godina angažiran i u Nogometnom savezu BiH gdje je predsjednik Komisije za sigurnost.

No da li je hapšenje i pritvaranje Asima Fazlića baš toliko neočekivan i iznenađujući događaj koliko se to na prvi pogled čini? Bolje informiranijim i pažljivijim analitičarima to ipak neće predstavljati potpuno iznenađenje a pogotovo ne senzaciju. Uz ovog policajca posljednjih se godina (faktički od početka rata kada je on bio šef policije u Travniku) vezalo desetine kriminalnih afera, dovođen je u vezu sa najokorjelijim kriminalcima i mafijašima, u Travniku, potom Zenici (gdje je dvije godine bio načelnik Centra službi bezbjednosti MUP-a) pa potom u Sarajevu, gdje je Fazlić obnašao visoke dužnosti u Republičkom MUP-u (pomoćnik ratnog ministra Bakira Alispahića za kriminalitet) i Policijskoj školi MUP-a na Vracama i naposljetku u INTERPOL-u BiH. No, smatralo se da Fazlić ima dovoljno snažno zaleđe, kako od bošnjačkog političkog i državnog vrha tako i od pojedinih kriminogenih struktura u međunarodnoj zajednici (poput bivšeg zamjenika komesara IPTF-a a današnjeg savjetnika u Policijskoj akademiji FMUP-a, Rusa Viktora Babajeva) da bi previše brinuo o svojoj budućoj karijeri, a pogotovo slobodi.

TURKOVIĆEV NAPAD NA MILETIĆA

Mogućnost pokretanja istrage protiv Asima Fazlića prvi je najavio prošle nedjelje Zijad Turković, optužen za ubistvo Taiba Torlakovića koji je u intervjuu za Avazov Express datom u sarajevskom Centralnom zatvoru (!?) kazao kako su ga policijski inspektori (i njihov šef Zlatko Miletić) tokom ispitivanja prisiljavali da optuži "jednog visokog policijskog dužnosnika". "Miletić je tražio da priznam kako je taj visoki policijski dužnosnik sakrio neke potjernice koje su iz inostranstva stigle za mnom", kazao je Turković, dodajući da on tog čovjeka, "visokog policajca", uopće ne poznaje, kao što mu nije poznato ni da li su za njim (Turkovićem) vlasti bilo koje evropske države raspisale međunarodnu potjernicu. Budući da potjernice koje protiv državljana BiH raspisuju druge zemlje stižu u INTERPOL BiH, jasno je bilo da je Turković aludirao da se tokom istrage nad njim policija pokušavala domoći nekog iz vrha INTERPOL-a. A kako je Fazlić "najveći bošnjački dužnosnik" u toj instituciji, jednostavno je bilo (iz Turkovićevog intervjua u "Expressu") detektirati da je (i) Fazlić predmet istrage i to zbog sumnje da je uklanjao potjernice koje su strane policije upućivale za bosanskim kriminalcima.

Iako je Turković kazao da ne zna je li bilo koja zemlja raspisala potjernicu za njim i uputila je INTERPOL-u BiH, informacije kojima mi raspolažemo govore da je prije petnaestak dana Tužilaštvu BiH iz njemačkog INTERPOL-a stigla informacija da su prije nekoliko godina INTEROPOL-u BiH uputili potjernicu za Zijadom Turkovićem u kojoj ga se tereti da je 90-ih godina, dok je živio i "djelovao" u ovoj zemlji, izvršio više teških provalnih krađa tokom kojih je inkasirao između osam i deset miliona njemačkih maraka!? Navodno je sve do zvaničnog odgovora iz Njemačke Asim Fazlić tvrdio da nikakva potjernica iz te zemlje protiv Turkovića nikada nije stigla u INTERPOL BiH.

Podsjetimo da je proteklih godina u nekoliko navrata javnost bila informirana o skandalima sa sakrivanjem međunarodnih potjernica raspisanih za nekim od vodećih ovdašnjih biznismena, po pravilu miljenika bošnjačkih vlasti. Tako je "crvena" potjernica INTERPOL-a Njemačke za Senadom Šahinpašićem Šajom godinama bila sakrivena u bosanskom INTERPOL-u prije nego što je javnost za njeno postojanje uopće saznala. Potjernica koju su za bivšim vlasnikom propale SAB banke raspisale policije dviju evropskih država također je bunkerisana. Prema onome što je prije bijega iz BiH za naš list kazao Muris Kumbarić, tom potjernicom su ga ministar RMUP-a Bakir Alispahić i njegov bliski rođak, prvi direktor INTERPOL-a BiH Hajrudin Alispahić ucjenjivali da bi ostvarili kontrolu nad SAB bankom a njihovi poslovni i stranački prijatelji dobivali milionske kredite.

FAZLIĆ, IPAK, ŠTITIO TURKOVIĆA!

Iz ovih primjera je jasno kako je već godinama INTERPOL BiH međunarodne potjernice za lokalnim kriminalcima (sa međunarodnim iskustvom i karijerama) koristio ili kao sredstvo ucjena i vlastitog bogaćenja ili kao način za njihovo uključivanje u aktuelne političke i kriminalne obračune. Ili, što je najčešće bio slučaj, i za jedno i za drugo!
Tvrdnje Zijada Turkovića, optuženog za likvidaciju Taiba Torlakovića, kako on "ne poznaje visokog bosanskog policijskog dužnosnika", dakle uhapšenog zamjenika direktora INTERPOL-a Asima Fazlića, prilično su neuvjerljive, odnosno netačne. Prema prilično provjerenim informacijama do kojih su došli istražni organi, Turković je prije dva i po mjeseca nakon pucnjave u Holiday Innu, u kojoj je sudjelovao sa još pet-šest revolveraša, pobjegao pred policijom i sklonio se u srednju Bosnu. Isti izvori tvrde da ga je tamošnja policija uhapsila u rutinskoj kontroli, ali da je pušten nakon intervencije Asima Fazlića koji je "slučajno naišao" pored mjesta gdje je uhapšen Turković. Fazlić je nakon toga savjetovao Turkoviću da se ne predaje policiji, već da odmah ode u sarajevsko Kantonalno tužilaštvo i da iskaz. Turković je to i učinio nakon čega ga je kantonalni tužilac, u nedostatku dokaza da je pucao u "Holiday Innu", oslobodio.

Mjesec i po dan nakon toga (30. decembra prošle godine) u Turkovićevom stanu eksplozivna naprava teško je ranila hrvatskog državljanina Antona Grladinovića i Turkovićevog kuma Bakira Ibrahimovića, koji su pakleni stroj montirali za postavljanje na za sada nepoznatoj lokaciji. Dvadesetak dana kasnije (18. januara 2004.) identična je naprava eksplodirala ispod automobila Taiba Torlakovića i ubila ga na Stupu. Za ovaj atentat optužen je Zijad Turković. Nakon hapšenja Turkovića, u jednom društvu, zamjenik direktora INTERPOL-a Asim Fazlić s olakšanjem je rekao: "Sva sreća da nisam bio u Sarajevu kada je ubijen Taib Torlaković, jer da jesam, uhapsili bi i mene sa Ziketom" (Turkovićev nadimak, op.aut). Ovo je prije nekoliko dana posvjedočio jedan od ljudi koji su sjedili u Fazlićevom društvu a koji je, navodno, pristao biti zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH koje vodi istragu protiv Turkovića i Fazlića.

Hapšenje i pritvaranje zamjenika direktora INTERPOL-a Asima Fazlića koje se desilo pred samo zaključenje ovog broja "SB" će, rekosmo, sasvim sigurno u narednim danima unutar bošnjačkog državnog i političkog vrha proizvesti reakcije slične onima koje je čelništvo HDZ-a sa pridruženim satelitima odaslalo u javnost nakon hapšenja Jelavića, Prce i Rupčića. Za očekivati je histerične povike na "neprimjerenost", "političku motiviranost", "osvetu snaga poraženih na izborima". A napose će biti opetovane tvrdnje o "policijskoj državi", usmjerenoj protiv "uglednih Bošnjaka, Hrvata, patriota, organizatora otpora..." Vidjet ćemo uskoro je li dobra suradnja tužiteljstva, sudova i policije dokaz da ulazimo u "policijsku" ili da se napokon približavamo "pravnoj državi" i vladavini zakona...

Hronologija "Slučaja Fazlić"
KO JE I ZBOG ČEGA POSLJEDNJIH GODINA TERETIO ASIMA FAZLIĆA


Za vrijeme vršenja funkcije načelnika CSB-a u Zenici Amiru Fazliću se na teret stavljaju mnoge kriminalne radnje o kojima je otvoreno u jednom ovdašnjem magazinu progovorio Bakir Handanović, tokom rata pripadnik specijalne jedinice zeničkog MUP-a i Fazlićev pratilac, a posljednjih godina jedan od najmoćnijih ljudi zeničkog kriminalnog podzemlja. "Brzo sam shvatio da je on najbolji drug sa Fadilom Jaganjcem, a njih dvojica blisko su surađivali sa Naserom Kroezijem, vasnikom picerije Monako otvorene 1994. godine", kazao je za Dane Handanović navodeći da se spomenuta ekipa bavila švercom širokih razmjera na području Ze-Do kantona. Nakon što je to otkrio, Fazlić je prisilio Handanovića da napusti policiju.

Pored ovoga interesantan detalj vezan za Fazlića kao načelnika CSB Zenica vezuje se i za priču o Edibu Šariću. Podsjetimo, Šarić je početkom rata bio doveden u vezu sa ubistvom Fadila Đoze i ranjavanjem Mirsada Ćatića na Igmanu. Međutim, u svom iskazu i vlastitom viđenju onoga što se dešavalo na Igmanu, Šarić je "propjevao", a prikupljena je i relevantna dokumentacija o ulozi Nedžada Ugljena u organizaciji transporta državnog (i doniranog) novca preko Igmana i njegovom skladištenju na privatne račune bošnjačkih zvaničnika otvorene u inozemstvu. Šarićeva priča, kao i dokumentacija, pala je u vodu. Po nalogu Bakira Alispahića Fazlić je dobio zadatak da lažira Šarićev boravak u zatvoru i tako je Šarić umjesto u zatvoru vrijeme proveo obučavajući pripadnike specijalne policije u Zenici.

Konačno, iz biografije Fazlića kao načelnika CSB-a Zenica treba izdvojiti (ne)razjašnjen detalj bjekstva dvojice mudžahedina Abu Harisa i Abdul Hadi Alaghtania, osumnjičenih za ubistvo jednog (Paula Godala) i ranjavanje dvojice britanskih humanitaraca krajem januara 1994. godine. Asim Fazlić i Fadil Jaganjac u najvećoj "tajnosti" pripremili su transport zatvorenika u Sarajevo gdje su trebali biti smješteni u Centralni zatvor. Automobil sa mudžahedinima iz KP doma Zenica krenuo je u pet sati ujutro, a iznad Busovače sačekala ih je grupa mudžahedina koja je "oslobodila" svoju subraću. Među policajcima se u to vrijeme pričalo kako su i vrijeme polaska i ruta kretanja već bili dojavljeni mudžahedinima iz policijskog vrha u Zenici. Nekoliko dana kasnije ova grupa mudžahedina ubijena je na Igmanu u sukobu sa pripadnicima policije i vojske iz Hrasnice.

Ime Asima Fazlića povezuje se i sa puštanjem na slobodu iz austrijskog zatvora Abduladhima Maktoufa, kontroverznog biznismena iz Travnika, kojeg su ovdašnje vlasti sumnjičile za milionske utaje poreza, organizovani šverc opojnim drogama i kriminal. U svom iskaz protiv Maktoufa, njegov nekadašnji poslovni partner Husein Ćosić između ostalog je naveo kako su Maktoufovi direktni pomagači Asim Fazlić i njegov rođak Mirsad Fazlić, visoki dužnosnik Kantonalnog MUP-a u srednjoj Bosni. Asim Fazlić je kao visoki dužnosnik INTERPOL-a BiH poslao zvaničan odgovor na upit austrijskog INTERPOL-a da li je za Maktoufom bh. policija raspisala potjernicu odgovarajući da se radi o uglednom građaninu BiH i sposobnom biznismenu. Nakon toga Maktouf bježi u Kanadu, a za tu uslugu Fazliću plaća iznos od 10 hiljada KM.

Međutim, tu se ne završava priča o poslovno-prijateljskoj relaciji Maktoufa i Fazlića. Svojevremeno, postojale su ozbiljne indicije da je Fazlić bio umiješan u angažman jednog stranog plaćenika, porijeklom Alžirca, koji je trebao izvršiti likvidaciju Ćosića nakon što je ovaj javno progovorio o Maktoufovim ilegalnim poslovima.

Kao direktor INTERPOL-a BiH Fazlić je razvio prijateljske odnose sa Vladimirom Babajevom, bivšim zamjenikom policijskog komesara IPTF-a u BiH. Za Babajeva su izvori bliski ovoj organizaciji tvrdili da je uvezan sa kriminalnim krugovima u BiH, te da je između ostalog bio odgovoran za curenje informacija o većini akcija IPTF-a koje su provođene na prostoru srednje Bosne. Njih dvojica su se često u dobrom raspoloženju mogli zateći u jednoj kafani u sarajevskom naselju Pofalići. Međutim, ono što je najvažnije istaći jesu tvrdnje da je Fazlić, u dogovoru sa Babajevom, vršio klasično reketiranje osoba za kojima su bile raspisane INTERPOL-ove potjernice zapadnoevropskih zemalja, a koje danas slobodno žive i borave u BiH. Babajev je zaslužan što je vraćen policijski certifikat Asimovom rođaku Mirsadu Fazliću, kojem je IPTF nakon više afera u kojim je sudjelovao zabranio obavljanje policijskih poslova.

SRBIJANSKI INTERPOL TERETIO FAZLIĆA ZA ŠVERC AUTOMOBILA

Kada je srbijanska policija u proljeće prošle godine, poslije ubojstva premijera Zorana Đinđića, pokrenula veliku akciju Sablja tijekom koje je uhapšeno i saslušano više od tisuću kriminalaca raznih profila, operativna saznanja do kojih se došlo upućivala su na njihovu povezanost i sa policijskim strukturama u BiH. To se, međutim, nije odnosilo samo na policiju u Republici Srpskoj, budući da su neki od srbijanskih kriminalaca kojima je uža specijalnost bila preprodaja ukradenih automobila priznali da im je u nabavci "legalnih" saobraćajnih dozvola pomagao Asim Fazlić. Navodno je ove informacije jednom od direktora u INTERPOL-u BiH Brani Pećancu prenio visoki dužnosnik MUP-a Srbije koji je bio konsterniran takvim saznanjima, te zbog loše suradnje sa bosanskim kolegama. Inače, optužbe prema kojima je Fazlić tijesno povezan s automafijom datiraju još iz ratnog perioda, kada je on bio načelnik travničke policije, a kasnije CSB Zenica. Spekulira se, također, da je Fazlićev partner na hrvatskoj strani bio bivši doministar policije u Srednjobosanskom kantonu Ivica Harambašić za kojeg je, opet, odranije poznato da je dugogodišnji zaštitnik šefa mafije iz srednje Bosne Žarka Andrića Žutog. Pored toga, nije tajna da su se inspektori MUP-a Srednjobosanskog kantona u više navrata žalili kako nakon pljenidbe sumnjivih automobila i po godinu dana čekaju da INTERPOL BiH (u ovom slučaju Fazlić) izvrši njihovu provjeru. Naknadno je taj problem riješen tako što su podaci o automobilima za koje je postojala sumnja da su ukradeni u nekoj od zapadnoerupskih država izravno prosljeđivani IPTF-u, a odatle centrali INTERPOL-a u Lionu.(S.M)Pokrenut postupak protiv navodnog mudzahedina


Iako je prvobitno uhapsen na temelju optuzbi za utaju poreza i krivotvorenje, bosanskom drzavljaninu irackog porijekla sudit ce se za ratne zlocine

Pise: Beth Kampchror iz Sarajeva (TU Br 373, 17-sep-04)
Jedan bosanski drzavljanin irackog porijekla postao je prva osoba protiv koje ce, kao protiv navodnog mudzahedina (islamistickog borca iz inozemstva), drzavni tuzilac Bosne i Hercegovine (BiH) pokrenuti sudski postupak zbog optuzbe za ratne zlocine
.
Protiv Abdula Maktufa (Abdul Maktouf), starog 45 godina, 13. rujna/septembra podignuta je optuznica za zlocine koje je tokom bosanskog rata navodno pocinio nad srpskim i hrvatskim civilima.
U optuznici se tvrdi da je Maktuf u listopadu/oktobru 1993. iz srednjobosanskog grada Travnika oteo pet civila - cetiri Hrvata i jednog Srbina - i odvezao ih u mudzahedinski logor izvan grada, gdje su krvnicki premlacivani. Srpskom je zarobljeniku, na kraju, odrubljena glava.
Drzavni tuzilac BiH, Dzon Mekner (John McNair), izjavio je za IWPR da su svjedoci koji su saslusani u istrazi Maktufa opisali kao "pomagaca" zloglasne mudzahedinske formacije koja je, pod imenom "El-mudzahed", u srednjoj Bosni djelovala pod okriljem zapovjednika Treceg korpusa bosanske vojske, generala Envera Hadzihasanovica.

Hadzihasanovicu se, zajedno s Amirom Kuburom, jednim od potcinjenih mu starjesina, trenutno u Hagu sudi pod optuzbama za zapovjednu odgovornost, i to zbog zlocina koje su pripadnici spomenute jedinice pocinili nad srpskim i hrvatskim civilima.

Podizanjem optuznice protiv Maktufa pokrenut je prvi postupak o optuzbi za ratne zlocine pred Drzavnim sudom BiH. Potonji je sud osnovan pod pokroviteljstvom Visokog predstavnika medjunarodne zajednice za Bosnu, u sijecnju/januaru 2003.
Ali, proteklo je skoro pola godine prije no sto je Specijalno odjeljenje za ratne zlocine pocelo s radom. Osim toga, nije prvo u akciju stupio tuzilac za ratne zlocine, nego Specijalno odjeljenje za privredni, organizirani kriminal i korupciju.

Kanadjanin Mekner, koji se nalazi na celu tog odjeljenja, izjavio je da se Maktuf nalazi u pritvoru od lipnja/juna prosle godine, zbog istrage koja je pokrenuta na temelju osnovane sumnje da je utajio porez i falsificirao dokumente. Maktuf je porekao te optuzbe.
U srpnju/julu su, medjutim, na temelju u medjuvremenu prispjelih podataka, tuzioci prosirili istragu i na ratne zlocine - objasnio je Mekner.
Neki strani promatraci iznijeli su odredjene rezerve zbog nacina na koji su protiv Maktufa podignute tuzbe za ratne zlocine, isticuci da je on optuzen tek nakon sto je nekoliko mjeseci proveo u pritvoru, u koji je upucen po sasvim drugoj osnovi.

No, Mekner je izjavio kako "ne namjerava cekati" i otezati s podizanjem optuznice.
"U posljednja smo tri mjeseca proveli prilicno temeljitu istragu o optuzbama za ratne zlocine, i smatramo da su dokazi koji ih potkrepljuju dovoljno jaki", rekao je on, napominjuci kako ni cinjenica da se Maktuf vec nalazi u pritvoru "ne ide u prilog bilo kakvom odlaganju".

Maktufov je advokat Adil Lozo izjavio kako nije bio upoznat da se njegov klijent nalazio pod istragom zbog ratnih zlocina, te da je tu informaciju saznao iz medija.
"To sam od vas saznao", kazao je Lozo novinaru banjaluckog dnevnog lista Nezavisne novine 13. rujna/septembra. "Naravno da je informaciju o tome prvo trebalo proslijediti nama, pa tek onda medijima."

Optuzbe protiv Maktufa potvrdio je i Ured glavne tuziteljice Haskog tribunala. Takva procedura je u skladu sa Rimskim sporazumom iz 1996., kojim je propisano da bez odobrenja haskog tuzilastva u Bosni ne moze biti pokrenut nijedan sudski postupak o optuzbama za ratne zlocine.

Navodne Maktufove veze s mudzahedinima isle su u prilog prepustanja ovog slucaja Bosni, gdje je inace vec u toku veliki broj sudjenja za ratne zlocine.
Prisustvo stranih placenika - pogotovo nakon sto su 11. rujna/septembra 2001. izvrseni napadi na Sjedinjene Drzave - predstavlja neku vrstu trna u oku zapadnih, a narocito americkih predstavnika u Bosni.
Posto je Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojim je rat u Bosni okoncan 1995., bilo predvidjeno i da svi strani borci moraju napustiti zemlju, mnogi su se mudzahedini ozenili Bosnjakinjama kako bi dobili drzavljanstvo BiH. Prije otprilike cetiri godine, lokalni su mediji iznijeli procjenu da se cak oko 1.200 nekadasnjih boraca opredijelilo za tu mogucnost.

Nakon 11. rujna/septembra, bosanska je vlada otpocela proces preispitivanja vise stotina novih pasosa koji su izdani u razdoblju izmedju 1992. i 2001. Izvrsila je i ekstradiciju jednog broja Egipcana i Marokanaca osumnjicenih za suradnju s ekstremistickim grupama.
U najdramaticnijem dogadjaju ove vrste, americke su trupe uhapsile grupu od sest Alziraca - osumnjicenu za prijetnje napadom na americku ambasadu u Sarajevu - istog onog jutra kada je lokalni sud odlucio da, uslijed nedostatka dokaza, sestorka izadje iz pritvora u kojem je do tada boravila.

Takodje je pokrenuta istraga protiv izvjesnih islamskih humanitarnih organizacija koje djeluju na podrucju BiH, a na temelju sumnje da su novac proslijedjivale ekstremistickim grupama. Zapadne su novinske agencije objavile da americki agenti i vojni operativci tragaju za vise od 300 militantnih muslimana u Bosni.
Jos uvijek se cuju i glasine o postojanju centara za obuku ekstremista, iako su u sijecnju/januaru ove godine drzavni tuzioci odbacili te navode.
Srpski su predstavnici u Vladi BiH jedva docekali vijest o optuznici protiv Maktufa, pokusavajuci je iskoristiti kao povod za govor kako mudzahedini "narusavaju imidz Bosne".

"O terorizmu u Bosni se, u stvari, nikada nije raspravljalo", rekao je novinarima ministar inozemnih poslova BiH Mladen Ivanic, koji je po nacionalnosti Srbin.
Na drugoj strani, sarajevski su mediji uglavnom pozdravili podizanje optuznice, sto je posljedica cinjenice da se muslimansko stanovnistvo najvecim dijelom ipak protivi prisustvu mudzahedina u svojoj zemlji.
Medjutim, kako tvrdi Senad Slatina - analiticar Medjunarodne krizne grupe iz Sarajeva - pricu o islamistickim borcima u Bosni tek treba ispricati u njenom integralnom obliku. Slatina je rekao i da se nada da ce slucaj Maktuf pomoci da se konacno rasvijetli "tko su bili ti ljudi, kako su dospeli ovdje, te kakav je prema njima bio odnos lokalnog stanovnistva, a pogotovo bosanskih Muslimana".

Ukoliko Maktuf bude proglasen krivim za kidnapiranje petoro civila, slijedi mu kazna zatvora u minimalnom trajanju od 10 godina.
Beth Kampschror je suradnica IWPR-a iz Sarajeva. U pisanju izvjestaja sudjelovala je i Ana Uzelac, voditeljica projekta IWPR-a u Hagu

http://www.slobodnadalmacija.hr/20030201/bih02.asp od 17 srp 2004 10:59:50 GMT

NAŠ NOVINAR ZVONIMIR ČILIĆ VIŠE JE, NA ŽALOST, U SUDNICI NEGO
U MATIČNOJ REDAKCIJI


Dokazat ću da sam u pravu!

Zanimljivo je da Adil Lozo ne tuži federalni MUP koji je pokrenuo istragu o kojoj sam i ja pisao. Njih ne smiju tužiti, nego Lozo ponovno tuži mene. Taj gospodin već tri godine mene sustavno tužaka i stalno zastupa optužnice protiv mene...

VITEZ - Protiv novinara Slobodne Dalmacije Zvonimira Čilića ponovno je podignuta optužnica, ovaj put zbog njegova praćenja tzv. slučaja Maktouf. U četvrtak je u Općinskom sudu u Vitezu trebala tim povodom biti održana prva rasprava, ali je odgođena do daljnjega. Na sudu se pojavio samo novinar Zvonimir Čilić kojega smo zamolili za izjavu i komentar ovoga novog procesa protiv njega.

- Postupak protiv mene pokrenuli su odvjetnik Adil Lozo i njegov kolega iz Sarajeva (ne znam ime) kao zastupnici Iračanina Maktoufa koji ima i BiH državljanstvo. Tuže me za nanijetu klevetu, uvrede njihovu branjeniku i navodno za nanesenu materijalnu i nematerijalnu štetu koju su pretrpjeli zbog mog pisanja.

Možda je zanimljivo reći da, recimo, Adil Lozo ne tuži federalni MUP koji je pokrenuo istragu o kojoj sam i ja pisao, jer su federalci upali s maskama u njihove objekte, odnijeli određenu dokumentaciju i slično. Njih naravno ne smiju tužiti, nego Lozo ponovno tuži mene. Taj gospodin već tri godine mene sustavno tužaka i stalno zastupa optužnice protiv mene.

Jedna je završena nakon drugostupanjskog postupka u općinskom sudu u Travniku, druga se vodi u Općinskom sudu Vitez, ima zatim jedna tužba na Županijskom sudu. On dakle uporno atakira na mene.
No, ja želim dokazati da je ono što ja pišem i što sam pisao točno i bit će mi drago sve to dokazati i na sudu. Imam dosta dokumenata i o njegovom branjeniku o kojemu ovom prilikom ne želim upotrijebiti teže kvalifikacije, ali kad dođe vrijeme, i te ću kvalifikacije jasno i glasno reći.
Njega traži Interpol, on je u to vrijeme bio šest mjeseci izvan BiH nakon tih istražnih radnji federalnog MUP-a itd. Trijumfalno se vratio u Sarajevo nakon proteklih izbora kad je na tiskovnoj konferenciji rekao kako više nema vlasti alijanse, odnosno komunista, pa se navodno usudio vratiti jer je ponovno na vlasti SDA.

Time su on i njegovi partneri htjeli reći kako je vlast SDA demokratska, ali iza toga stoji nešto drugo, rekao bih njihova određena veza sa strukturama SDA, s Halidom Genjcem i drugima od kojih neki čak rade u županijskom, pa i federalnom MUP-u, pa čak i u Interpolu. Maktoufa, koliko mi je poznato, opet nema u BiH. No, sve će se razotkriti i doći na svoje, kazao nam je, na kraju, Čilić.
Željko KOCAJ


Ovo je G o o g l e-ov cache za http://www.oslobodjenje.com.ba/asp/showart.asp?art_id=32856.

Oslobođenje, 22.12.2002.

Direktor "Palme" tuzi cetiri novinara i bivseg radnika
Lozo: Cosic je priznao da nije govorio istinu

Iracanin Abduladhim Maktouf je posredstvom svog advokata Adila Loze zbog klevete tuzio Huseina Cosica, bivseg uposlenika njegove firme Palma, kao i cetiri novinara: Amarilda Gutica i Nadju Ridzic (FTV), Suzanu Mijatovic (Slobodna Bosna) i Zvonimira Cilica (Slobodna Dalmacija). S tim u vezi Lozo kaze: "Maktouf je Huseina Cosica tuzio austrijskom sudu u Gracu." Lozo istice da je Cosic pricao da ga je Iracanin htio ubiti. Prema Lozinim rjecima, sa Cosicem je na sudu "napravljeno poravnanje". S tim u vezi ovog mjeseca postala pravosnazna odluka suda u Gracu. "Cosic je priznao da ta izjava nije istinita, odnosno obavezao se da vise nece lagati", rekao je Lozo. "Gospodin Maktouf, koji je trenutno van BiH, i ja smo protiv novinara pokrenuli privatne parnice zbog klevete. Trazicemo od novinara i medija za koji rade zbog klevete moga branjenika (inace, direktora Palme, op.a.) naknadu stete koju su preduzecu Palma prouzrokovali. Nakon donosenja novog zakona o kleveti ovo ce biti novi slucajevi u sudskoj praksi", kaze Lozo. Novinari su tuzeni jer su izvjestavali i pisali da je Maktouf svercovao drogu, bijelo roblje, nuklearni otpad i prao novac. Podsjetimo, sve je pocelo 1. juna, kada je federalna policija pretresla prostorije firme Palma u Docu kod Travnika. Tom prilikom uhapseni su policajci PU Travnik Mersudin Grabus i Niko Papic i dvojica Travnicana. Kod jednog od njih pronadjena je poslovna dokumentacija firme Palma. Maktouf je, kako istice Lozo, od FMUP-a i tuzilastva uzalud trazio zapisnik o pretresu kao i informaciju kod koga se nalazila dokumentacija Palme.
D. P.


Ovo je HTML verzija datoteke http://www.mail-archive.com/sim@antic.org/msg05874.html.

Al-Kaida naredila napad na baze Sfor u Tuzli

o From: Miroslav Antic
o Subject: [www.ANTIC.org] Al-Kaida naredila napad na baze Sfor u Tuzli
o Date: Mon, 10 Jun 2002 16:46:30 -0700


Title: Message
Tvrdnja magazina Patriot
Al-Kaida naredila napad na baze Sfor u Tuzli
Banjaluka - Visoki oficiri teroristicke organizacije Al-Kaida uputili su elektronskom postom naredjenje clanovima Aktivne islamske omladine u BIH da napadnu baze Sfor-a i UN u Tuzli, pise banjalucki magazin Patriot. Taj magazin, pozivajuci se na izvore bliske Antiteroristickom timu BIH, navodi da bi potvrda za to mogla biti pronadjena u komjuterima koji su izuzeti iz prostorija islamske humanitarne organizacije "Al haramania" u Travniku, koje je nedavno pretresla specijalna policija Federacije BIH, zbog sumnji da je ta organizacija deo svetske teroristicke mreze.
"Poruka je registrovana, ali odmah i izbrisana, iz cega se moze zakljuciti da je zadatak aktivista Al haramania bio da poruku prime i proslede nekome od 'spavaca' Al-Kaide u regionu centralne Bosne, koji se u ovom trenutku smatra najopasnijim uporistem za teroriste u Jugoistocnoj Evropi", pise u tom tekstu. List dalje navodi da su cetvorica aktivista organizacije Al haramania nakon informativnog razgovora u policiji pusteni, dodajuci da je indikativno to sto je neposredno uoci akcije policije Federacije BIH iz Travnika otisao Abduladhim Maktouf, Iracanin sa bosanskim pasosem i vlasnik firme "Palma", koja se bavila prodajom bele tehnike i pakistanskog namestaja. U tekstu stoji da je Maktouf u BIH stigao pre rata, da se tu ozenio i u Travniku otvorio videoteku "Palma".
"Hrvatska obavestajna sluzba u srednjoj Bosni zabelezila je da je vlasnik videoteke 'Palma' finansirao obuku mudzahedina u kampu osnovanom u selu Mehuric kod Travnika", istice se u tekstu. (Beta)


Ovo je G o o g l e-ov cache za http://www.oslobodjenje.com.ba/asp/showart.asp?art_id=42136

Oslobođenje, 21.9.2004.

Sta stoji u optuznici za ratne zlocine u srednjoj Bosni

Maktouf optuzen za pomaganje i torturu nad Hrvatima i Srbima

Naturalizirani Bosanac irackog porijekla Abdulahim Maktouf odgovarace pred Sudom BiH po optuznici za zlocine protiv civilnog stanovnistva, odnosno saucesnistvo i pomaganje u otmici Ive Fisica, Ivana Rajkovica, Kazimira Pobrica, Dragoljuba (Dragana) Popovica i Dalibora Adzaipa, petorice Hrvata i Srba koji su kidnapovani 18. oktobra 1993. godine, a zatim i muceni u vojnom kampu odreda El Mudzahid u selu Orasac kod Travnika. Fisic, Rajkovic, Pobric i Adzaip su prezivjeli visednevne fizicke torture i psihicka zlostavljenja u kampu mudzahedina, dok je Dragoljub Popovic pogubljen, ritualnim odsijecanjem glave. ………………Planirana otmica……………. Abdulahim Maktouf je optuzen za ucesce i pomaganje u planiranju otmice, te se iz toga izvlaci zakljucak da je odgovoran i za posljedice ovog cina. U optuznici se ne tvrdi niti osporava da je Maktouf sudjelovao u mucenjima petorice nebosnjaka u kampu odreda El Mudzahid. Istice se da on nije ubio Popovica, te da je pomogao u oslobadjanju Kazimira Pobrica. Posljednja cinjenica, koju je potvrdio i optuzeni, otezavajuca je, ali i olaksavajuca okolnost za Maktoufa. Ona, naime, potvrdjuje njegovu moc da utice na odgovorne u El Mudzahidu da oslobadjaju otete, ali i dovodi u pitanje optuznicu o planiranju otmice i Maktoufovo ucescu samoj otmici. Nekoliko svjedoka je, naime, identificiralo Makoufa kao vozaca kombija u kojem su 18. novembra 1993. bili oteti Fisic, Rajkovic i Pobric. "Ako je neko planirao i izveo neciju otmicu, zasto je onda trazio oslobadjanje otetih", pita Maktoufov advokat Adil Lozo i navodi da je njegov klijent na nagovor porodica trazio da se iz vojnog kampa puste i ostali zatocenici. No, odbrani ce biti tesko odgovoriti na niz drugih dokaza koji Maktoufa dovode u vezu sa otmicom i ostalim otmicarima, koji za sada nisu identifikovani. Prije svega, u optuznici se navodi izjava jednog od svjedoka koji tvrdi da je Maktouf u svojoj kuci drzao osobne stvari Ivana Rajkovica, koje mu je dan nakon otmice predao izvjesni Abu Dzafer, jedan od vodja El Mudzahida. Abu Dzafer (ciji pravi identitet Tuzilastvo BiH ne otkriva) je, prema navodima iz optuznice, organizator otmice pet nebosnjaka. Oni su trebali biti razmijenjeni za pripadnike El Mudzahida, zarobljene u borbama sa HVO. Nadalje, Maktoufu se dodjeljuje uloga prevodioca, posrednika i logisticara El Mudzahida, a navodi se da je ovaj Iracanin, koji je u BiH dosao 1980. godine, jedno vrijeme bio i clan ovog odreda, cije je sjediste bilo u selu Mehuric kod Travnika. ……………Osam svjedoka…………… Prema tvrdnjama iz optuznice, Maktouf je imao bliske veze sa mudzahedinima, jer je neke od njih prevozio iz Splita do Travnika, a mnogi su i boravili u njegovoj kuci u Travniku. Takodje, navodi se da je Maktouf davao finansijsku pomoc odredu, te da mu je pomagao u nabavci oruzja. Tuzilastvo ce u sporu protiv Maktoufa pozvati osam svjedoka, od kojih su dva zasticena. U dokaznom materijalu protiv ovog naturaliziranog Bosanca prilozene su i dvije videokasete sa ceremonijama odreda El Mudzahid iz 1992. i 1993 godine, gdje se Maktouf pojavljuje kao jedan od pocastvovanih sudionika skupova u Travniku i njegovoj okolici.
Az. KALAMUJIC


Ovo je G o o g l e-ov cache za http://www.bljesak.info/modules.php?name=News&file=print&sid=11696

Počelo suđenje Iračaninu optuženom za ratne zločine

Datum: 24.09.2004 @ 00:05:00
Rubrika: Crna kronika
Naturalizirani bh državljanin iračkog podrijetla Abduladhim Maktouf izjasnio se jučer pred Sudom BiH da nije kriv po navodima optužnice koja ga tereti za ratni zločin. Optužnica, koju je 13. rujna podigao tužitelj...

... Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, tereti Maktoufa da je tijekom rata u središnjoj Bosni sudjelovao u nezakonitom hvatanju, zatvaranju i otmici civila. Maktouf je optužen za otmicu pet civila nebošnjačke nacionalnosti u Travniku 1993. godine, njihovo odvođenje u mudžahedinski kamp, gdje su premlaćivani, a jedan od njih i ubijen.

Po navodima optužnice, Maktouf je zajedno s pripadnicima odreda "El Mudžahid" u listopadu 1993. godine oteo civile Ivu Fišića, Ivana Rajkovića, Kazimira Pobrića, Dragoljuba Popovića i Dalibora Adžaipa. Maktouf je, kako se navodi u optužnici, vozio jedno od dva vozila koja su korištena za prijevoz zarobljenika i sudjelovao i pomagao u planiranju operacije otmice.

Sam optuženi jučer je pred sucem za prethodno saslušanje Vladom Adamovićem izjavio da je tijekom rata bio angažiran kao prevoditelj pri Trećem i Sedmom korpusu Armije BiH. Još prije rata školovao se u Sarajevu, gdje je magistrirao tehnologiju, a vlasnik je tvrtke Palma u Travniku, te još jednog poduzeća u Kanadi.

U pritvoru se nalazi od 11. lipnja ove godine, zbog nezakonitog poslovanja njegove tvrtke u Travniku. Njegovi odvjetnici, Ismet Mehić i Adil Lozo, tvrde kako su tek prije nekoliko dana doznali za optužnicu koja tereti Maktoufa i za ratne zločine. Stoga su najavili da će uložiti prigovore na optužnicu i osporiti njezine formalne nedostatke. Nakon što razmotri njihove prigovore sudac Adamović odredit će datum početka suđenja.
(Večernji list)


Ovo je G o o g l e-ov cache za http://danas.org/articletext/2004/09/23/815b47b3-493f-418d-b74b-3fe21c8a9992.html

[ www.slobodnaevropa.org ]

Cetvrtak, 23. septembar/rujan 2004, Haaška Hronika

Maktouf se izjasnio da nije kriv

Žana FILIPOVIĆ
Abduladhim Maktouf, koji je uhapšen na osnovu optužnice Specijalnog odjela Tužilaštva za ratne zločine Suda BiH, izjasnio se da nije kriv za zločine nad civilnim stanovništvom i kršenje međunarodnog prava. Odbrana najavljuje žalbu, a optuženi ostaje u pritvoru do suđenja
Abduladhim Maktouf izjasnio se da nije kriv za zločine nad civilnim stanovništvom i kršenje međunarodnog prava, prema optužnici koju je protiv njega podigao Specijalni odjel Tužilaštva za ratne zločine Suda BiH.

Maktoufu se, prema optužnici, na teret stavlja da je sredinom oktobra 1993. godine u Srednjoj Bosni, zajedno sa borcima odreda El Mudžahid, oteo pet civila: Ivu Fišića, Ivana Rajkovića, Kazimira Pobrića, Dragoljuba Popovića i Dalibora Adžaipa. Optužnica dalje navodi da je Maktouf vozio jedno od dva vozila kojima su civili prevoženi, te učestvovao u planiranju i izvođenju otmica i njihovim posljedicama.

Optuženi, koji ima iračko i bh. državljanstvo, je potvrdio da je tokom rata bio pripadnik Armije BiH, ali da je u 3. i 7. korpusu, prema vojnoj obavezi, samo radio kao prevodilac. Njegov advokat Ismet Mehić najavio je da će odbrana uložiti prigovor na optužnicu:

"Optužnica ima formalnih nedostataka. Zna se koji su bitni elementi optužnice. Optužnica je zaista suprotna, formalno gledano, Zakonu o krivičnom postupku. Dalje, smatramo da su dokazi koji su izvođeni tokom istrage nezakonito provođeni i da ne daju dovoljno osnova ni sumnje za provođenje optužnice. Bit će i svjedoka. Pa, jedno dvadesetak."

Sudija Vlado Adamović dozvolio je odbrani da u narednih 15 dana prouči optužnicu i dostavi prigovore. Adamović je najavio da će sudu biti potrebno između dva i tri mjeseca da odluči o prigovorima, te da bi nakon toga suđenje moglo početi, a optuženi Maktouf će za to vrijeme ostati u pritvoru.

Protiv Abduladhima Maktoufa u Tužilštvu BiH se provodi još jedna istraga - o zloupotrebi položaja i falsifikovanju službenih dokumenata.


Ovo je G o o g l eov cache stranice http://www.vjesnik.hr/html/2004/09/14/ od 30 sij 2005 03:49:30 GMT.

VJESNIK, utorak, 14. rujna 2004.

Iračanin optužen za zločine nad Hrvatima

SARAJEVO - Državno tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u ponedjeljak optužnicu za ratne zločine protiv naturaliziranog državljana te zemlje Abduladhima Maktoufa, podrijetlom iz Iraka, kojega se tereti za zlostavljanje i ubojstvo civila hrvatske nacionalnosti. Kako je javila BH TV 1, Maktouf, koji je već nekoliko mjeseci u zatvoru pod optužbom za pranje novca, utaju poreza te carinske prijevare, sada se tereti da je kao pripadnik postrojbe El Mudžahid koja je djelovala u sastavu Armije BiH, odgovoran za protuzakonito zatočenje petorice Hrvata iz Travnika od kojih je jedan i ubijen.


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Š Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre