HIC grbovi-500-100zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon


11.srpnja 2020.
25. GODIŠNJICA
Srebrenica obilježava godišnjicu genocida u kojemu je ubijeno više od 8000 ljudi

Potocari, groblje šehida


Srebrenica obilježava 25 godina od genocida u kojemu je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka, ali i žena. Ovaj put ta se godišnjica obilježava drugačije zbog epidemioloških mjera.


Za razliku od svih dosadašnjih godina, kada se u Potočarima znalo okupiti i do 50 tisuća ljudi kako bi na posljednji počinak ispratili svoje najmilije koji su stradali u srebreničkom genocidu prije 25 godina, ove godine prisustvuje tek nekoliko stotina članova najuže obitelji i rodbine. Brojni nisu mogli doći iz europskih zemalja i SAD-a zbog pandemije.

Ove godine priređen je ukop devet posmrtnih ostataka identificiranih žrtava, od kojih je najmlađa imala 23, a najstarija 70 godina.

U okviru komemoracije u Srebrenici, posljednjih dana organizirane su brojne manifestacije i prigodne svečanosti, među kojima je i izložba svjetski poznatog slikara Safeta Zeca u Potočarima, u neposrednoj blizini memorijalnog groblja.

S druge strane, došli su i brojni državnici, među kojima je i predsjednik RH Zoran Milanović.

- Osim iskrene sućuti koju im danas upućujem, i to ne po prvi puta, obiteljima srebreničkih žrtava i rijetkim preživjelima važno je pokazati da razumijemo njihovu bol i ne dopuštamo osporavanje genocida u Srebrenici koji se dogodio. Zbog budućnosti, ali i zbog sadašnjosti, važno je kazati i prihvatiti kako za genocid nije i ne može biti kriv cijeli srpski narod, veći dio naroda i općenito uključivati narod u tu kategoriju odgovornosti. Važno je isto tako reći da pravi krivci, najveći krivci do danas nisu kažnjeni, poručio je Milanović.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poslali su prigodne poruke mira i praštanja te sve većeg razumijevanja. U Bosni i Hercegovini narod i politika su opterećeni različitim interpretacijama i tumačenjima ratnih zločina, osobito genocida u Srebrenici.

Na memorijalnom groblju trenutačno počivaju 6643 žrtve, za tisuću njih još uvijek se traga.

Epidemiološke mjere su izrazito stroge, nitko danas nije mogao ući u kompleks memorijalnog centra bez dezinfekcije i mjerenja temperature.
Iz Vlade je poslano priopćenje premijera Plenkovića u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Premijer poručuje da srebreničke žrtve ne smiju nikada biti zaboravljene. U svoje i u ime Vlade, izrazio je duboko poštovanje obiteljima žrtava.HRT/ HIC.hr
foto:arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre