HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa


21. studenoga 2011.
20. obljetnica stradanja nevinih žrtava
Homilija kardinala Puljića - Memorijalno groblje u Vukovaru: Narode moj, glavu gore!
U spomen na 20. obljetnicu stradanja nevinih žrtava na Memorijalnom groblju u Vukovaru u petak 18. studenoga Misu zadušnicu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Tijekom Svete mise kardinal Puljić uputio je prigodnu homiliju koju prenosimo u cijelosti:

Draga braćo u biskupstvu,
draga braćo misnici,
draga braćo i sestre.
Ovdje biti prisutan, ako se išta zna što se dogodilo, ne može bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše. Spontano se u srcu budi poštovanje i osjećaj pouzdanja u Boga. Zato sam odmah prihvatio poziv nadbiskupa Srakića da budem sudionik ovog obilježavanja molitvenog i vjernički za 20. godinu stradanja ovih nevinih žrtava. Po njima je ovaj grad Vukovar postao simbol bola, ali hrabrosti i vjernosti za slobodu čovjeka, naroda i domovine.
U prvom redu došli smo moliti, da nas molitva pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja, koji se po ljudsku olako javljaju na ovim mjestima stradanja. Došli smo da obavimo dužno poštovanje svim ovim žrtvama. Tim poštovanjem želimo čuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode, koju mi danas živimo, ili još bolje reći izgrađujemo. Time ćemo obnoviti vrednovanje življene sadašnjosti, koja sve čini da gurne u stranu vrednote života.
Jasno je da treba stvarati klimu suživota, praštanja, pomirenja i vraćanje povjerenja. Ali te važne životne postavke izgradnje mira počivaju na temeljima istine. Ne može se graditi proces pomirenja i povjerenja, bez nutarnje katarze, koja se oslanja na onoj iz Evanđelja: Istina će Vas oslobodite (Iv 8,32). Valja ljudski i vjernički svaku stvar pravim imenom nazvati i ukazati na činjenice koje se ne mogu i ne smiju zanijekati. Tek prihvaćajući istinu, kako god ona bila koji put gorka, ona oslobađa prostor vraćanja povjerenja među ljudima. Tko ne želi istinu taj se stavlja iza zla kojeg brani i tako podržava negativni naboj među ljudima. Taj nije graditelj mira nego širitelj zla. Nijedan se zločin ne može braniti. Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i sukrivac zločina. To vrijedi i za pojedinca i zajednicu.
Prije tjedan dana sudjelovao sam na obilježavanju 550. godina krunjenja kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu. Na znanstvenom skupu su govorili kako je Bosna pala od Osmanlijskog osvajanja. Zanimljiva je tvrdnja znanstvenika, kako je međunarodna, tadašnja Europa da bi opravdala svoju inerciju pred tolikim zlom, u svijet pustiše glavnu krivnju: nesloga u BiH. I to je jedan dio istine, a drugi dio je nezainteresiranost pred najezdom zla. Još više su bili ljuti što papa dajući krunu oduzima vlast drugima nad tim krajevima. I radi političkih interesa, radije neka padne i nestane kršćana na tim predjelima, jer politička oholost ne dozvoljava istinu priznati. Vidim da se povijest ponavlja. I ovim terenima kada je najezda sile i sijanje zla pred očima svijeta se događalo, i tada je bila nezainteresiranost te iste Europe i moćnika svijeta. Ovo sad što govorim to osobno govorim, ne u ime Crkve.Čak su zloslutno uživali da se to događa. Ovo mogu govoriti, jer sam s brojnima u to vrijeme razgovarao i nisam mogao doći sebi, s kakvom inertnošću su govorili o ovim stradanjima, kao i drugima koja su se događala. Bilo je i onih koji su zla zlima pravdali, da čovjeku pamet stane.
Sada žele da se piše nekakva povijest u kojoj bi se relativizirala stradanja, jer tobože treba graditi povjerenje i stabilizaciju u regiji. Sjećanje na ove žrtve nije huškačka mašinerija, koja je bila pred ovaj Domovinski rat, nego je čuvanje vlastitog dostojanstva koje treba gajiti ono ljudsko i vjerničko poštivanje nevinih žrtava.
Nitko nema prava zanemariti ove žrtve, kojima danas izražavamo dužno poštovanje molitvom. Mi kršćani vjerujemo u život vječni i u uskrsnuće mrtvih, kao i besmrtnost duše. Iz te vjere molimo i odajemo dužno poštovanje zemnim ostacima.
Isto tako nitko nema prava dirati rane boli onih koji krvare radi gubitka, po ljudsku, svojih najbližih. Nitko nema prava vrijeđati žrtve onih koji su komade svoga tijela ugradili u tu grudu. Ta gruda koju Domovinom zovemo, jest posvećena tolikim žrtvama. Ako to ne znamo poštivati, onda u nama nema ni ljudskog ni vjerničkog ni nacionalnog dostojanstva. Ovim ne želim izazivati gorčinu niti mržnju, pogotovo ne osvetu. Nego jasno reći da pravi dijalog koji vodi pomirenju počiva na prihvaćanju istine.
Čitajući Bibliju, Starog zavjeta, vidimo kako je Izabrani narod doživljavao svoju domovinu kao dar Božji. Ona im je sveta jer im je Bog darovao, ali sveta jer u njoj počivaju grobovi njihovih predaka, sveta jer je u njoj sveti hram, i grad Jeruzalem. Znamo kako je Isus volio taj grad nad kojim je ljudski zaplakao. Božji Sin plače nad Jeruzalemom, jer ga je volio i želio mu donijeti spasenje.
Kada taj biblijski osjećaj prenesemo nama onda prepoznajemo te ljudske osjećaje prema svome rodnom kraju i zavičaju, prema Domovini koja nam daje prepoznati sebe po svom jeziku i kulturi, po grobovima predaka koji tu leže i čekaju uskrsnuće. Ali još više, valja znati prepoznati tu grudu koja je sveta jer je natopljena tolikom krvlju nevinih žrtava, tolikim suzama isplakanim u teškim trenucima boli, tolikim znojem obnavljajući i gradeći nadu u opstanak i budućnost.
Nama ne treba mitologija niti lažna ideologija o Domovini, mi trebamo na stvarnosti prepoznati sebe i svoje korijenje. Zato iz vjerničkog srca, puni pouzdanja u Boga dižemo glas protiv svakog manipuliranja žrtvama rata. Mi ne trebamo umnažati broj žrtava da dobijemo svjetsku naklonost, kao što se to radi. Previše je i ova brojka koja nas je ovdje okupila. Ne trebamo samilost velikih koji ne znaju prepoznati boli malih, mi moramo sami sebe vrednovati, svoje voliti i iz toga graditi poštivanje drugih i drugačijih. Ničije žrtve ne želimo ignorirati, ali imamo pravo čuvati dužno poštovanje prema žrtvama onih koji svoj život i žrtve ugradiše u ovu zemlju koju Domovinom zovemo.
Ako je želimo čuvati i graditi, ona se samo iz ljubavi čuva i gradi. Zato nas boli svaka nezdrava klima koja truje naš narod i međunarodne odnose. Ali ne smijemo sebe nijekati kako bi bili pacifisti.
Stojeći ovdje s dubokim poštovanjem prema žrtvama, prema poginulima, prema ranjenicima, prema onima koji su ranjeni u duši i u srcu, obavljamo zavjet za našu povijest, za naš narod, za našu vjeru, za našu kulturu i za našu budućnost. Ne damo se slomiti ocjenama i procjenama moćnika ovoga svijeta, pa ni Haškog suda koji rađe žrtvama sudi a oslobađa one koji su ubijali.
Poput Isusa koji je s maslinske Gore gledao svoj voljeni grad Jeruzalem i nad njim zaplakao. O kad bi ti znao što je za tvoj spas (usp. Lk 19,42). I mi stojimo u ovom Vukovaru i promatramo naš narod te mu uzvikujemo: kad bi ti znao što je za tvoj spas. Ovi mrtvi koji život položiše kao da nam poručuju volite život i ne bojte se života. Tko njiše kolijevku njiše budućnost svoga naroda. U toj povijesti utkano je Evanđelje i krštenje te svu našu povijest i kulturnu baštinu protkalo, kao da nam ovi odavde poručuju ne bojte se Isusa. Poput bl. Ivana Pavla II kad je nastupio kao papa poručuje: otvorite vrata Kristu, da nam očisti savjesti, očisti srce, oslobodi dušu, da se ponovo vrati sloga i zajedništvo što će nam povjerenje u sebe povratiti i vjerodostojnost pred svima onima koji misle da imaju u ime demokracije nijekati naš ponos i naše biće. Vidimo kako se demokracija nameće. Gdje god su je nametnuli kršćana je nestalo ili ih sve manje ima.
Kao da nam poručuje istom Isusovom mišlju: Htjedoh vas okupiti kao što kvočka okuplja svoje piliće (Lk 13,34), tako Isus svome Jeruzalemui mi moramo to gnijezdo naše budućnosti – a to je naša obitelj, ponovo doživjeti kao gnijezdo ljubavi, gnijezdo škole vjere i ljudskosti, gnijezdo koje jamči budućnost narodu i Crkvi. Nema te demokracije koja smije uništiti to gnijezdo, čuvajmo, volimo i budućnost gradimo na tom gnijezdu.
Kao da nam ovi mrtvi poručuju: ako poštujete našu smrt znajte ispravno živjeti, ne gazite svoje svetinje koje vam dušu jača. Dan Gospodnji i nedjeljna Misa je izvor životnosti. Ne smijemo dozvoliti da se u ime demokracije gazi Božji zakon, da se u ime demokracije gazi moralni i naravni zakon, koliko god ga nazivali slobodom, to nije sloboda.
Okupljeni na ovoj grudi natopljenoj krvlju nevinih žrtava, nismo došli da se akumuliramo negativnim silama, nego da se nadahnemo životom za koji su oni bili cijena. Životom ljubavi, sloge, mira i razumijevanja. Ne može se ispravan dijalog voditi s drugima i drugačijima, ako ne znamo u svom domu kako Evanđelje kaže: Ljubi bližnjega kao samoga sebe (Mt 22,39). Svi razgovori i dogovori moraju počivati na uzajamnom poštivanju i vrednovanju. Što ne želim da meni drugi čini ni ja ne želim drugome , ali i obratno.
Zato ukazujemo na one koji izgrađuju javno mnijenje, vi mediji pazite na veću moralnu odgovornost. Sloboda ne znači gaziti bez odgovornosti čovjeka. Istinu prenosite, ali čovjeka ne ubijajte. Nadu čuvajte, naviještajte budućnost  i neka nada obasja obzorje naših nastojanja. Kao da ova magla želi kazati, evo kakva vam je nada, urušavate se. Gore glavu, kako je rekla majka sinu u zatvoru pedeset i druge godine: Sine, gore glavu znam da si pošten, ne boj se trpjeti i umrijeti. Narode moj, gore glavu, ne boj se hrabro kročiti u budućnost i čuvati svetinju koja ti je dana u baštinu, prenesi je dostojanstveno na buduća pokoljenja iz vjere u Uskrslog Krista koji je naša nada. Došli smo iskazati poštovanje ovim i svim žrtvama, te istinski vjerovati u pobjedu dobra i svjesno se opredijeliti na ovome mjestu svaki od nas, kući se vratiti opredjeljujući se za dobro i sebe ugrađujući živeći i svjedočeći nadu iz vjere. Amen. (hercegbosna.org)

8. srpnja 2011.
Kardinal Puljić: Rat je duboko izmijenio etničko-vjersku ravnotežu u Bosni i Hercegovini u korist muslimanske zajednice

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u intervjuu švicarskoj katoličkoj agenciji APIC upozorio je na teško stanje katolika u BiH, za što, osim muslimanskog i pravoslavnog zatiranja katolika, okrivljuje i međunarodnu zajednicu, poglavito Europu.

Rat je duboko izmijenio etničko-vjersku ravnotežu u Bosni i Hercegovini u korist muslimanske zajednice, a na štetu naročito katolika, uglavnom Hrvata, kojima je spriječen povratak u njihove domove. Od 820 tisuća katolika, koliko ih je bilo u Bosni i Hercegovini 1990. godine, ostalo je manje od 400 tisuća, a to je 9 posto bosanskohercegovačkog stanovništva, muslimana ima više od 50 posto dok pravoslavnih ima oko 37 posto, objasnio je kardinal Puljić, kojeg je papa Ivan Pavao II. uzdigao na kardinalsku čast u doba najžešćeg bombardiranja Sarajeva.

Govoreći o životu katoličke zajednice u BiH, kardinal Puljić ističe kako zajednica odražava novu ravnotežu koja je plod etničkog čišćenja potvrđenog Daytonskim ugovorima 1995. godine.

Katolici su činjenično diskriminirani, u političkom i društvenome životu, tvrdi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ističući da je puno teže dobiti građevinsku dozvolu za crkvu nego li za džamiju.

Osim toga svi su mediji u rukama vlade, a svi su dnevnici muslimanski. Mi nemamo televizije, imamo samo jedan nacionalni katolički tjednik. U našoj su nadbiskupiji tri mjesečnika, a od prosinca prošle godine i radijska postaja Radio Marija Bosne i
Hercegovine, istaknuo je kardinal Puljić.

Govoreći o školstvu, vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić rekao je kako i školski udžbenici odražavaju novouspostavljenu ravnotežu. U udžbenicima za povijest piše da Turci nisu bili okupatori Bosne i Hercegovine nego su osloboditelji od kršćanskog ugnjetavanja, kazao je kardinal.

Osvrnuvši se na posljedice rata, rekao je da je dolazak islamskih fundamentalista radikalizirao tradicionalno umjereni islam, premda vlasti u BiH to ne žele priznati. Nisu ništa bolji odnosi s pravoslavnima koji poistovjećuju vjeru i narodnost. Nedavno uhićenje Ratka Mladića nije pridonijelo smirivanju duhova jer ga bosanski pravoslavci smatraju narodnim herojem, kazao je za švicarsku katoličku novinsku agenciju APIC kardinal Puljić.

Kardinal u intervjuu oštro kritizira i međunarodnu zajednicu, posebice Europu, na čiju dušu stavlja Daytonske sporazume koji su najviše naškodili Hrvatima, i jer uopće ne želi čuti za katolike u BiH.

Europa ne želi pomoći katolicima, a ako na to upozorimo, onda nas etiketira da smo hrvatski nacionalisti, kazao je kardinal Puljić dodajući da katolicima u BiH pomažu jedino katoličke međunarodne organizacije poput "Renovabisa", zaklada Pomoć Crkvi u nevolji, te talijanske katoličke udruge i župe.

(Fena)

5. travnja 2011.
Kardinal Vinko Puljić: Valentin Inzko pjeva pjesmu koju su drugi komponirali
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pjeva pjesmu koju su drugi komponirali. Njegov Nalog za suspenziju odluka CIK-a, iako poniženje, nije nas iznenadio. Odranije nam je poznato da međunarodna zajednica svojim stavovima ide protiv principa jednakih prava za sve, iako se kune da proklamuje ta ista prava.
Rekao je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" kardinal Vinko Puljić i istakao da neće šutiti na nepravdu.

- Konstituisanje vlasti u FBiH izazvalo je lavinu reakcija stranaka i organizacija koje zastupaju Hrvate u BiH. Kako Vi ocjenjujete trenutni položaj Hrvata u BiH?
Početak neravnopravnog položaja Hrvata u BiH seže još od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Poslije toga svaka promjena išla je na štetu Hrvata. Sada je posebno pokazan jasan stav domaćih partnera u vlasti i međunarodnih političkih moćnika da se prava jednog konstitutivnog naroda u BiH ignorišu. Uprkos tome, hrvatski narod se ne smije prepustiti depresiji, već hrabro mora da ustrajava na postizanju jednakih prava u ovoj zemlji.

- Kakva poruka je formiranjem vlasti na ovaj način poslata Hrvatima u BiH?
Ne znam što oni u stvari žele, ali je nepravda očigledna. Izgleda da misle da manje i malobrojnije treba ukloniti, kako bi se lakše riješilo pitanje BiH. Ovakovo stanje je izniklo iz nenormalnih izbornih zakona. Čudno je da bošnjačke stranke ne žele da priznaju Hrvatima ono što za sebe žele da izdejstvuju u vlasti.

- Smatrate li da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko suspendujući odluke CIK-a dodatno pogoršao situaciju?
Mislim da visoki predstavnik pjeva pjesmu koju su drugi komponovali. Njegov Nalog za suspenziju odluka CIK-a je poniženje, ali nije nas iznenadilo. Odranije nam je poznato da međunarodna zajednica svojim stavovima ide protiv jednakih prava, iako se kune da proklamuje ta ista prava. Puno je ovdje nelogičnosti i nerazumljivih poteza. Sigurno je da njih glava neće boljeti što je nas sve manje.

- Kakva bi rješenja za hrvatski narod u BiH, prema Vašoj ocjeni, bila najpravednija?
Nije moje kao vjerskom poglavaru davati takva politička uputstva, ali neću ćutati na nepravdu. Raniji prijedlog Biskupske konferencije prošao je nezapaženo, tako da smatram da nema smisla da dajemo neke nove prijedloge.

- Dva HDZ-a najavila su za polovinu aprila Hrvatski narodni sabor. Šta očekujete od ovog zasjedanja?
Nemam potpunu informaciju o cilju i načinu održavanja tog sabora, tako da ne mogu ni da komentarišem namjere onih koji ga sazivaju. Političari su dužni i odgovorni da se svim zakonitim sredstvima bore za jednaka prava svih naroda u ovoj zemlji, a naročito naroda koji predstavljaju.

- Kakvo je stanje sa Hrvatima u Sarajevu?
Istina je da prolazimo kao manjina živeći s većinom koja ima svu vlast u rukama. Tako je to u Sarajevu, i svim drugim mjestima gdje se većina tako odnosi prema manjini. Ipak bi Sarajevo trebalo da bude primjer, kao glavni grad svih građana i naroda u ovoj zemlji. Ali je to još daleko od pravednih stavova. Dovoljno je reći da je samo jedan Hrvat direktor u javnom preduzeću u Sarajevu, a i njega će smijeniti ovih dana.

- Ima li indicija da bi se imovina Katoličke crkve u Sarajevu uskoro mogla vratiti vlasnicima? Šta je sa imovinom Katoličke crkve koju je uzurpirao Bošnjački institut i gradnjom crkve na Grbavici?
Odgovor na Vaša pitanja stao bi u cijeli elaborat. Imovina nam nije vraćena. Stalno se vade kako nema zakona o denacionalizaciji i restituciji, a veliki je problem što se ta imovina otuđuje i preknjižava na druga imena. Što se tiče svešteničkog doma, on je sagrađen uprkos velikim poteškoćama. Vlada FBiH je riješila pitanje stana u rezidenciji. Stan je dat bivšem udbašu, pa neka se sada i brinu za njega. Još nije pribavljena građevinska dozvola za crkvu na Grbavici. Došli smo u situaciju da moramo kupiti lokaciju za crkvu, pored tolike crkvene zemlje koja nam je oduzeta i koju je grad prisvojio.
(24sata.info)

 

4. veljače 2011.
Kardinal Puljić za Slobodnu: BiH ne smije izručiti Purdu onima koji su ga mučili i iznudili izjavu!
Uprava Kazneno-popravnog zavoda - zatvorenog tipa Zenice, priopćila je jučer da je tu ustanovu 29. siječnja posjetio nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Prema informaciji iz KPZ Zenica, po odobrenju suca za prethodni postupak Suda BiH, kardinal Puljić u pritvoru je posjetio Tihomira Purdu.

Nakon susreta s Purdom, koji je od strane srbijanskog tužiteljstva za vrijeme torture u logoru osumnjičen za navodni ratni zločin na području Vukovara, kardinal Puljić je održao misno slavlje za osuđene osobe u katoličkoj kapelici KP Zenice.
Između ostalih, Puljić se susreo i s osuđenim Branislavom Glavašem .

Zamoljen da nešto više kaže o motivima svog posjeta zatvoru u Zenici u izjavi za Slobodnu Dalmaciju kardinal Puljić nam je kazao kako je njegov posjet u zatvor u Zenici pastoralnog tipa.

-Slavio sam sv. Misu na kojoj je sudjelovalo preko 30 zatvorenika. Redovno slavi sv. Misu župnik iz župe sv. Josipa vlč. Valdimir Pranjić često u pratnji ravnatelja KŠC mr. Ante Ledića.

Kako je Tihomir Purda u istražnom zatvoru, nije mogao sudjelovati na misi. Dobio sam dopuštenje od istražnog suca da s njime razgovaram u kapelici istražnog zatvora, što sam učinio. Nakon vrlo srdačnog i otvorenog razgovora, a nije bila ispovijed, stekao sam dojam o tom čovjeku te sam svoj stav napisa o i istražnom sucu i ministru pravde.

Smatram da naša država, ako želi biti vjerodostojna, ne smije tog čovjeka izručiti onima koji su ga toliko mučili i iznudili izjavu. To ne samo da bi bilo nehumano, nego i bili bi dionici produženog zločina-istaknuo je kardinal Puljić, te dodao kako je također i s Glavašom razgovarao privatno o njegovom statusu.

-Ujedno sam od obojice dobio izjavu da su prema njima jako korektni. Nemaju nikakvi posebni status, ali su ljudi u zatvoru korektni prema njima. Takvu sam izjavu dobio i od drugih. Ova posjeta im je značila kao psihičko i duhovno ohrabrenje-kazao nam je kardinal Puljić.

Podsjećamo, Glavaš je nakon što je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na osam godina zatvora, po zapovjednoj odgovornosti, zbog zločina nad Srbima u Osijeku, pobjegao u BiH, gdje mu je presuda potvrđena. Drugostupanjskom presudom Suda BiH, njemu je u kaznu uračunato nešto više od godinu dana koje je proveo u pritvoru.
Miroslav Landeka, Slobodna Dalmacija

 

3. veljače 2011.
Kardinal Puljić se u KP Zenica sastao s Purdom i Glavašom
Uprava Kazneno-popravnog zavoda - zatvorenog tipa Zenice, priopćila je danas, da je ovu ustanovu 29. siječnja posjetio nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.
Prema informaciji iz KPZ Zenica, po odobrenju suca za prethodni postupak Suda BiH, kardinal Puljić u pritvoru je posjetio Tihomira Purdu.Nakon susreta s Purdom, koji je od strane srbijanskog tužiteljstva za vrijeme torture u logoru osumnjičen za navodni ratni zločin na području Vukovara, kardinal Puljić je održao misno slavlje za osuđene osobe u katoličkoj kapelici KP Zenice.Između ostalih, Puljić se susreo i s osuđenim Branimirom Glavašem. M. L./SDalmacija

24. ožujka 2010.
Kardinal Puljić: Hrvati nisu ravnopravni u BiH, a niti u Federaciji
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ponovio je večeras da je položaj Hrvata u BiH neravnopravan i da bi morali imati ista prava kao i ostala dva naroda.
"Nepravdu treba ispraviti, jer se ne smije dozvoliti da se bilo tko osjeća zapostavljenim u zemlji u kojoj živi. Kao primjer lošeg položaja Hrvata može se navesti povratak u BiH u koju se od 1996. godine vratilo vema malo pripadnika ovog naroda", rekao je kardinal Puljić gostujući na BHRT-u.
On je napomenuo da Hrvati nisu ravnopravni ni u Federaciji BiH.
"Kao primjer mogu navesti traženje dozvole za izgradnju crkve u sarajevskom naselju Grbavica koju sada moramo skupo platiti, a ne treba podsjećati koliko je hrvatske zemlje oduzeto u BiH i nikada neće biti vraćeno", dodao je Puljić.
Prema njegovom mišljenju, političari u BiH moraju riješiti pitanje ustavnog uređenja.
Nadbiskup vrhbosanski podsjetio je da je Biskupska konferencija ranije predlagala rješenje u BiH sa četiri teritorijalne jedinice, ali da to tada nije bilo prihvaćeno.
On je izrazio nadu da će odnosi u BiH biti poboljšani i da će svi narodi imati jednaka prava. (Hercegovina.info)

 

10. ožujka 2010.
PULJIĆ: "Hrvati ostaju u BiH bez obzira na trenutnu situaciju"
Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić izjavio je da će Hrvati ostati u BiH, bez obzira na trenutnu situaciju u kojoj se nalaze, i da će se neumorno boriti za jednaka prava na svim prostorima.
Kardinal Puljić tvrdi da se prava Hrvata u BiH ignoriraju i da nema ko da ih zaštiti, "što pokazuje i nemogućnost ostvarenja prava na vlasništvo kada je u pitanju otuđena imovina Katoličke crkve u BiH".
"Ovdje nije u pitanju Katolička crkva, nego ljudska prava i pravo na vlasništvo. To je stanje u cijeloj BiH, odnosno u oba entiteta. Nažalost, ni predstavnici hrvatskih vlasti ne čine ništa efikasno - ili ne mogu ili ne smiju", rekao je kardinal Puljić u intervjuu za sutrašnji broj "Nezavisnih novina".
On je istaknuo da se svaka pravna država treba  zasnivati na pravu i pravdi, te da je zato važno ispraviti nepravdu koja je nastala "oduzimanjem, otimanjem, otuđivanjem ili kojim god drugim činom".
Kardinal Puljić je izrazio očekivanje da će sve što je bilo vlasništvo Katoličke crkve biti vraćeno vlasnicima, pa tako i imovina Družbe klanjateljica krvi Kristove čiji je samostan "Nazaret" nekada bio smješten na lokaciji sadašnje kasarni "Kozara" u Banjaluci.
Odgovarajući na pitanje da li će uskoro biti riješeno pitanje vraćanja oduzete imovine Katoličkoj crkvi u Travniku, o čemu je nedavno razgovarao i sa predstavnicima međunarodne zajednice, on je rekao da "ne samo da ne vraćaju imovinu, nego ignoriraju Sud za ljudska prava, počevši od općine, preko kantona, te Federacije".
Govoreći o međureligijskom dijalogu u BiH, on je naglasio da Međureligijski savjet nije "nadtijelo" koje može efikasno nešto ostvariti.
"Iako su dosta učinili, to je premalo u odnosu na zahtjeve života. Treba graditi proces pomirenja, povjerenja i praštanja. Još je u javnosti vrlo otrovan rječnik politike i medija. Nije lako voditi dijalog dok jedni druge ne prihvatimo i poštujemo", istakao je kardinal Puljić.
Odgovarajući na pitanje da li će se usvajanje Prijedloga zakona o prebivalištu u Hrvatskoj negativno odraziti na Hrvate izbjegle iz BiH, on je rekao da su u ovome odgovorni političari obje države i da su dužni surađivati, dogovarati se i tražiti način da se premoste sva nerazumijevanja.
"Ne mislim se posebno obraćati ni Vladi ni Saboru, ni predsjedniku. Oni su odgovorni nakon mirovnog sporazuma u Daytonu, te ne mogu dizati ruke od pravednog rješenja ove zemlje, BiH u kojoj ćemo imati jednaka prava... Bilo bi mi drago da u Saboru ne budemo `moneta za potkusurivanje`" u stranačkim prepucavanjima. Boli i vrijeđa", rekao je kardinal Puljić.
Odgovarajući na pitanje da li je u BiH moguće doći do rješenja koje bi zadovoljilo sva tri konstitutivna naroda kada je riječ o uređenju, odnosno političkom ustrojstvu države, kardinal Puljić je rekao da se "sve ljudski može dogovoriti ako se ide od načela jednakih prava".
"Ako se ide za tim da je u pravu uvijek onaj koji je jači, nema zajedničkog dogovora. Takođe, međunarodna zajednica mora odgovorno pristupiti uspostavljanju strukture države s jednakim pravima za sva tri konstitutivna naroda", naglasio je nadbiskup vrhbosanski.
Govoreći o povratku Hrvata u FBiH i RS, on je rekao da za to treba zahvaliti "hrabrim svećenicima i malim donatorima koji su istinski podržali povratak i opstanak".
On je napomenuo da povratnici teško ostvaruju pravo na infrastrukturu - struju, telefon, vodu, put i slično.
(SRNA), (poskok.info)


28. prosinca 2010.
KARDINAL PULJIĆ: Želimo da se što prije donese Ustav i Izborni zakon BiH
Upriličeno je tradicionalno božićno primanje u prostorijama novootvorenog Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upriličio je tradicionalno božićno primanje u prostorijama novootvorenog Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije.
Prijemu su nazočili predstavnici vjerskih zajednica te predstavnici društvenog, kulturnog i političkog života.
- Mi kršćani u slavlju Božića slavimo Boga koji se rodio kao dijete, da bi čovjeka približio Bogu, čovjeku samom i njegovim suputnicima na zemlji. Tako i ovo naše druženje smatram kroz čestitanje Božića stvaranjem ozračja povjerenja i otvorenosti uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti - rekao je kardinal Puljić.
Kardinal Puljić u svojoj pozdravnoj riječi osvrnuo se i na pitanje Crkvene imovine u BiH, na potrebu, ali i teškoće koje su pratile izgradnju svećeničkog doma, na potrebu da se riješi zdravstveno i mirovinsko pitanje svećenika i vjerskih službenika i ostale aktuelne teme koje se tiču Crkve i države.

Uz čestitke za Božić kardinal je čestitao i nadolazeću Novu godinu.
Puljić je ovom prilikom poželio da vladaju sloga i mir, te dobro zdravlje i dobra suradnja.
Također poželio je da se što prije uspostavi redovna struktura vlasti, poželivši ujedno da narod bude zadovoljan njenim radom.
- Želim da što prije dođe do rješenja Ustava u ovoj zemlji, što prije donese Izborni zakon, kako bi pravda i pravednost bili jamstvo sigurnosti, neka se što prije donesu i drugi zakoni kao što je pitanje popisa stanovništva, državne imovine, denacionalizacije i restitucije. Neka profunkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale - istakao je kardinal Puljić. Večernji list

 

24. prosinca 2010.
Puljić: Poštovati glas naroda pri uspostavi nove vlasti u BiH
Kardinal Puljić je istaknuo kako BiH treba stabilnu demokraciju te je upozorio kako nje ne može biti ne poštuje li se volja svakoga pojedinog naroda

SARAJEVO - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u četvrtak kako se u odlučivanju o ustroju nove vlasti u BiH mora poštovati činjenica da u toj zemlji žive različiti narodi te da se njihov glas izražen na izborima mora uzeti u obzir. >U ovoj se zemlji mora uzeti u obzir činjenica da u njoj žive građani različiti po vjerskoj i etničkoj pripadnosti, a glas naroda treba poštivati<, kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu, zamoljen da komentira sukobe političkih stranaka u BiH zbog stvaranja nove vladajuće većine na temelju rezultata izbora od 3. listopada.
Ne očitujući se izrijekom u prilog neke političke stranke, kardinal Puljić ipak je istaknuo kako BiH treba stabilnu demokraciju te je upozorio kako nje ne može biti ne poštuje li se volja svakoga pojedinog naroda. Vrhbosanski je nadbiskup pozdravio odluku vlade Federacije BiH koja je u srijedu dodjelom zamjenskog stana obitelji Smajović riješila dugogodišnji pravni spor između Nadbiskupskog ordinarijata Vrhbosanskog i te obitelji koja je imala stanarsko pravo nad dijelom stambenog prostora u zgradi u Sarajevu u kojoj je nadbiskupijsko sjedište.
Kardinal Puljić je zahvalio svima koji su se solidarizirali s nadbiskupijom u njezinim nastojanjima da se to pitanje riješi na pravičan način. >Problem je zapravo nastao zbog nerazumijevanja konkretne stvarnosti<, kazao je kardinal Puljić, podsjetivši kako je obitelj Smajović odlukom bivše države gotovo na silu useljena u prostor koji nije bio čak ni nacionaliziran.
Podsjetio je kako je u BiH velik broj onih čije je privatno vlasništvo ugroženo proizvoljnim tumačenjima i kršenjima zakona te je pozvao vlasti da se to pitanje sustavno i pravično riješi.
U poruci koju je pak uputio svim katolicima u povodu Božića kardinal Puljić je kazao kako nas taj blagdan još jednom približava Bogu, ali i zbližava međusobno. Pozvao je i na jačanje solidarnosti među ljudima te posebice s onima koji su najslabiji i kojima je pomoć napotrebnija. > "Ne posustajte ni u solidarnosti prema Crkvi koja je često proganjana<, poručio je vjernicima kardinal Puljić. Vjesnik

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre