HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
aktualno-vijesti

made in croatia, suveniri

 

18.ožujka 2019.
BIVŠI POVJERENIKA ZA BiH
Schwarz-Schilling upozorava stanje u BiH je krajnje nestabilno, mogučnost novog rata nije isključena

Schwarz-Schilling

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling upozorio je kako je stanje u toj zemlji krajnje nestabilno te nije isključio mogućnost novog rata u njoj pa je stoga pozvao na hitno reagiranje kako bi se spriječio takav razvoj događaja ustvrdivši da je Njemačka spremna to učiniti.

U intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju Face TV emitiranom u subotu Christian Schwarz-Schilling je kazao kako je sada sve u rukama njemačke kancelarke Angele Merkel jer se čini da SAD više ne zna kako upravljati stanjem na Balkanu pa tako i u BiH.

Kancelarka Angela Merkel, kako je istaknuo, sada ima dovoljno iskustva i vidi da se Balkan ne smije zanemariti, a upozorio je i na to kako treba obratiti pozornost na ulogu Hrvatske.

- Ona (Merkel) vidi da se stvari mijenjaju, da pozicija Hrvatske u tome igra veliku ulogu, kaže Schwarz-Schilling i dodaje da desničarska politika ima potporu Hrvatske i da Hrvatska pokušava raditi prijedloge za sve susjedne zemlje.

- Često govore o trećem entitetu, a to je nešto što podržava hrvatska Vlada. To je jedna suradnja Hrvatske i HDZ-a. Ako ovdje u Bosni i Hercegovini nitko ne poduzme nikakvu akciju, ako se svi budu uspavali, rat se može dogoditi, naravno. Ovdje nitko još uvijek nikog nije naučio kako funkcionira demokracija, kazao je njemački političar.

Schwarz-Schiling je kazao kako međunarodna zajednica više ne smije oklijevati kao što je to bio slučaj prije, a kao primjer neodlučnosti naveo je izostanak potpore da smijeni Milorada Dodika sa svih dužnosti što je osobno bio pripravan učiniti 2007. godine zbog njegove nacionalističke retorike i prijetnjama referendumom o odcjepljenju RS-a.

Iako je načelno postojala spremnost da se to učini, na kraju je presudila činjenica da za to nije stiglo "zeleno svjetlo" iz Washingtona, tvrdi njemački političar.

- Ja, kao visoki predstavnik sam ga htio smijeniti, ali Amerikanci ga (Dodika) nisu dali. Upravo zbog toga mi nije produljen mandat, jer su znali da ću uraditi nešto, da ih neću slušati. Zbog toga su me se željeli riješiti", kazao je Schwarz-Schilling.


hrt.hr / HIC.hr
foto:

 

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre