HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


zlanici-srebrnjaci


21.studeni 2020.
25.GODINIŠNJICA DAYTONSKOG SPORAZUMA
Biskupska konferencija BiH potpisnicima Daytonskog sporazuma uputila pismo

biskupska konferencija BiHČlanovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 20. studenog 2020. u Sarajevu uputili su „Poziv potpisnicima i svjedocima Daytonskog sporazuma i svima zaduženima za njegovo provođenje u povodu njegove 25. obljetnice“ pod naslovom: „Poradite konačno odlučnije na uspostavi pravednog mira”.

Spomenuti poziv prenosimo u cijelosti.

                                                                          P O Z I V                                              
 potpisnicima i svjedocima Daytonskog sporazuma i svima zaduženima za njegovo provođenje               u povodu njegove 25. obljetnice

 PORADITE KONAČNO ODLUČNIJE NA USPOSTAVI PRAVEDNOG MIRA


1. Prošlo je 25 godina otkako je Međunarodna zajednica, predvođena SAD-om, nametnula trima narodima, i pripadnicima nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini Opći okvirni sporazum za mir, poznatiji kao Daytonski sporazum. Taj je sporazum zaustavio višegodišnji rat, ali nije stvorio stabilan i pravedan mir.

Nije u praksi omogućio:

- ravnopravnost među pripadnicima tri naroda i nacionalnih manjina na području cijele zemlje;
- zagarantirani održivi povratak mnogim prognanim i izbjeglim ljudima;
- nadoknadu uništene i opljačkane imovine brojnim građanima i vjerskim zajednicama u zemlji.


Nažalost, omogućio je da se tijekom svih ovih 25 godina održavaju i podržavaju međusobni sukobi – drugim sredstvima – osobito među političarima, pravnicima, predstavnicima medija te na području obrazovanja mladih generacija, s višestrukim pogubnim učincima po građane i cjelokupno društvo u našoj zemlji.

2. Mi članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, kao građani ove zemlje, smatramo svojom moralnom obvezom konstruktivno doprinositi općem dobru svih njenih žitelja.

A kao službeni predstavnici svih katolika u zemlji imamo i dodatnu dužnost izvršavati nalog, dobiven od svetog pape Ivana Pavla II. u Sarajevu 1997.:

- propovijedati poštivanje svih bez izuzetka;
- razvijati međusobno praštanje krivnji kao pretpostavku za rast uljuđenog življenja;
- boriti se djelima ljubavi za suradnju na promaknuću zajedničkog općeg dobra;
- dizati svoj proročki glas i ukazivati na nasilja;
- prokazivati nepravde;
- nazivati zlo pravim imenom;
- svim zakonitim sredstvima braniti povjerene nam vjernike i zajednice
– osobito od zastrašivanja i
- ne dopuštati da nas zastraši ni jedna ovozemaljska vlast.

Također nam je dužnost „ustrajnim i temeljitim dijalogom održavati odnose s braćom pravoslavcima i s drugom braćom kršćanima“ te „susrete razumijevanja sa sljedbenicima islama“, drugih religija i uvjerenja, a sve u korist „izgrađivanja miroljubivog suživota u uzajamnom poštivanju pravâ svakoga pojedinca i svakoga naroda“.

Praksu javnog očitovanja, dosljedno smo provodili tijekom ratnih i poratnih godina. S obzirom na Daytonski mirovni sporazum, mi smo njegovim potpisnicima i svjedocima, u svom „Otvorenom pismu“ od 8. prosinca 1995. iznijeli i ove svoje bojazni:

"Ovaj mirovni sporazum… umjesto silno željena mira unosi novi nemir i nedoumice u pogledu povratka i zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda, u kojima su sadržana vjerska i etnička prava i slobode svih stanovnika Bosne i Hercegovine. Kao biskupi katoličkih vjernika, o čijoj se budućnosti također radi u ovom sporazumu, s pravom očekujemo da se svi odgovorni faktori i institucije i međunarodni i domaći – koji su sudjelovali u kreiranju ovog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, odlučno obvežu na ispravljanje nepravdi i ostvarenje što pravednijeg mira za sve miroljubive stanovnike ove zemlje.


3. Sada, nakon 25 godina, sa žalošću i opravdanim negodovanjem moramo ustvrditi da se ovaj Sporazum, nažalost – kroza sve protekle godine – više koristio kao opravdanje i alibi za očuvanje i ozakonjenje raznih ranijih i novijih nepravdi, a mnogo manje za izgradnju istinskog, trajnog mira, utemeljenog na pravdi i jednakim pravima za sve.

Također, nakon svih ovih godina možemo ustvrditi sljedeće:

-izostala je od domaćih i stranih dužnosnika, zaduženih za provođenje Sporazuma, nužno potrebna dostatna politička, pravna i materijalna pomoć povratku i održivom ostanku čak nekoliko stotina tisuća domaćih katolika – uglavnom pripadnika konstitutivnog (barem na papiru!) hrvatskog naroda;

- skoro cijela katolička populacija u jednoj polovini zemlje – u entitetu Republika Srpska je iskorijenjena, a u drugoj polovini, u entitetu Federacija BiH ona se kontinuirano smanjuje, poglavito zbog odlaska mladih iz zemlje pa i cijelih obitelji-– najčešće zbog kriminala, korupcije, političkih sebičnih nadmudrivanja u zemlji i slabog vrednovanja stručnog rada.

Nazočnost međunarodnih predstavnika i institucija svih poratnih godina, zbog njihove nedovoljne učinkovitosti na planu napretka zemlje prema stabilnom miru i uključivanju u poželjne europske integracije, nužno nas tjera na pitanje: Što se kani s ovom zemljom, njezinim narodima i stanovnicima?


hrvatski šah, komplet

4. I ovaj put, u ime općeprihvaćenih načela međunarodnih konvencija, tražimo osobito od predstavnika država potpisnica i svjedoka Daytonskog sporazuma, da zajedno s domaćim političkim dužnosnicima
- koji imaju presudnu ulogu u izgradnji dugotrajnog pravednog mira i poželjnog svekolikog razvoja naše zemlje konačno odlučnije nego do sada porade na pravednom i svrsishodnom unutarnjem uređenju zemlje.

To uređenje treba biti po mjeri njena sva tri konstitutivna naroda, nacionalnih manjina i svakog njezinog građanina, a osobito onih, najslabijih i u ratu i poraću najoštećenijih! To uređenje mora pratiti donošenje
pravednih zakona koji će osigurati stvarno poštivanje svih pojedinačnih i kolektivnih prava, bez mogućnosti dominacije jačega ili brojnijega, te omogućiti ispravljanje svih starih i sprječavanje novih nepravdi.

Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini će i dalje nastojati – dosljedno i neumorno ispunjavati svoj dužnost dobivenu od svoga Vrhovnog poglavara pape i prije 25 godina dano obećanje da će „pomagati u ostvarivanju svih konstruktivnih i provedivih rješenja u uspostavljanju istinskog mira na području naše Biskupske konferencije, tj. na području cijele Bosne i Hercegovine“.

U Sarajevu, 20. studenog 2020.

Vinko kardinal Puljić nadbiskup metropolit vrhbosanski predsjednik BK BiH,

s.r. Mons. Tomo Vukšić
nadbiskup koadjutor vrhbosanski apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH

Mons. Franjo Komarica biskup banjolučki,

s.r. Mons. Petar Palić biskup mostarsko-duvanjski apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski,

s.r. Mons. Marko Semren pomoćni biskup banjolučki, s.r.vecerbji.ba / HIC.hr
foto:

 
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre